Arkowal Napisano 12 Marca 2016 Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 Co pech to pech. W piątek pierwsza rodzinna jazda testowa na nowych roweruch i po przejechaniu 3 km młodemu strzeliła oponka. Zakupiłem dwie na wymianę a starą ze względu na szerszy kapieć i problem z zakupem takiej samej dałem do wulkanizacji. Dziś z kumplem wybrałem się na pierwszą jazdę testową moim cubem i po przejechaniu 15km ponowny pech,kapieć. Wróciłem do domu i zabrałem się za klejenie dętki. Wcześniej nie spotkałem się z czymś takim,że nie mogę zdjąć opony z felgi?Wygląda to w ten sposób jak by była ona przyklejona do obręczy? Prawdopodobnie jest ona bezdętkowa,jednak pewny nie jestem? Jak to ogarnąć? Z góry dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin9 Napisano 12 Marca 2016 Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 Co to za opona i obręcz? Coś wypłynęło po przebiciu koła? Niektóre opony bardzo ciężko schodzą z obręczy. Daj jakieś zdjęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 12 Marca 2016 Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 Więcej siły i musi odejść. W nowym rowerze opona raczej nie jest bezdętkowa, a często zdarza się, że guma mocno przylgnie do obręczy po prostu. Opon bezdętkowych zresztą do obręczy się nie przykleja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gwozdziu325 Napisano 12 Marca 2016 Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 Spuściłeś powietrze ? Jak tak to a tak serio to musi zejść normalnie rencami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin9 Napisano 12 Marca 2016 Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 a tak serio to musi zejść normalnie rencami Nie musi Spróbuj zdjęć w ten sposób oponę w rowerze szosowym. Powodzenia... Ale wystarczy pomóc trochę łyżkami i schodzą bez większego problemu https://youtu.be/KDkfV6yoWPM?t=1m56s Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 12 Marca 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 Nie musi Ale nie dlatego że szosowy... Poprostu niektóre kombinacje opona/obręcz współpracuja na luźno a inne na ciasno. Obręcz Planet X A57 - podobna profilem do Mavic Open Pro i bez problemu placami zakładałem/zdejmowałem opony Vittorii. Ostatnio zas zdrowo się naklałem zakładajac WTB TrailBlazer na WTB i35. Łyzki to az trzeszczały.... Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin9 Napisano 12 Marca 2016 Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 Ale nie dlatego że szosowy... Wiem że nie tylko szosowe ale użyłem takiego przykładu bo z tymi oponami mam najwięcej problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arkowal Napisano 12 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 Ok dzięki panowie.Użyłem więcej siły i rękoma dało radę.Fakt była bardzo mocno przyssana.Opona bardzo miękka a na bokach jak kartka papieru.Obawiałem się,że się rozzypie:-)Zabieram się do klejenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.