profanator Napisano 12 Marca 2016 Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 Witam serdecznie. Mam pytanko. Postanowiłem trochę zmodernizować rower. Zakupiłem cały osprzęt na Dyna Sys Slx-a ale to nie jest ważne. Kupiłem też okazyjnie amorka Manitou Minute TS AIR ale z rurą tapered 1.5' dół i 1.1/8 góra i tu się zaczynają schody jak to zmontować. Mam ramę Kona Blast z 2011 a w niej główka 1.1/8 i klops. Mam pytanko czy można kupić jakiś reduktor czy inny wynalazek żeby to obejść i założyć. Nie widzi mi się kupno nowej ramy już i tak wydałem dużo na sprzęt. No chyba że znajdę na alledrogo czy z drugiej ręki ramę za 500 zyli. Albo drugie wyjście sprzedać tego amorka i kupić normalny na 1.1/8. Pozdrawiam Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piciu256 Napisano 12 Marca 2016 Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 ramę taper najtaniej raczej to 600zł, są stery redukcyjne- np. FSA Orbit ITA, kosztują koło 90zł z przesyłką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modrzew Napisano 12 Marca 2016 Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 Trzeba było myśleć przed zakupem, żadna to okazja skoro może i tanio ale nie pasuje i już Jest czasem niewielka szansa, że główka danej ramy pod 1 1/8" przyjmie 1,5", ale musisz to sam sprawdzić/pomierzyć u siebie. Osobna historia to zakup odpowiednich sterów do takiej kombinacji - nie są zbyt popularne i łatwo dostępne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 12 Marca 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 Żeby zastosować ten patent rama musi być pod stery półzintegrowane (średnica osadzenia 44mm). Wtedy trzeba zakupić takie cuś: http://allegro.pl/cane-creek-ster-dolny-40-ec44-1-5-cyklomania-i6014089271.html i można zamontować widła Tapered. Inna opcja to wymiana sterówki u Activii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 12 Marca 2016 Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 Już raz o to pytałeś http://www.forumrowerowe.org/topic/198589-manitou-minute-ts-air-stery-do-minute/ i dostałeś kilka opcji (warunkiem jest jak pisze @@sznib średnica osadzenia 44mm). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piciu256 Napisano 12 Marca 2016 Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 (edytowane) a rzeczywiście ponowiony temat... czemu tak? tutaj masz fsa ita a tutaj cloud perform na maszynach, cane creek strasznie drogi Edytowane 12 Marca 2016 przez piciu256 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
profanator Napisano 12 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 Oki. Dzięki za rady. Jest jeszcze kwestia długości , sterówka ma 18 cm a główka ma 14,5 cm. Czy nie będzie za krótka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piciu256 Napisano 12 Marca 2016 Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 14,5 główka+ ok 1cm stery+ mostek powiedzmy 5cm= 20,5 trochę przykrótko- ja kupiłem ze sterówką 20cm więc problemu nie miałem (szczególnie że potem itak ramę zmieniłem bo w mojej się rura nie zmieściła ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
profanator Napisano 12 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 Gdybym wiedział że takie są schody z tymi widłami to bym sobie dał spokój. Teraz jestem za granicą (praca). Rower w Polsce a amorek w Holandii. Takie pogmatwane życie mam. Za dwa tygodnie będę w Polsce to sobie wszystko pomierzę i zobaczymy jak będzie. Dziękuję za info i za rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 12 Marca 2016 Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 Jest jeszcze opcja zmiany sterówki na klasyczną u tego forumowicza : http://www.forumrowerowe.org/topic/176556-amortyzator-wymiana-sterowki/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
profanator Napisano 10 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2016 Amorka mam juz zamontowanego i sprawdzonego. Siedzi w ramie Giant XTC. Stery Clod Perform F5 redukcja dolnej czesci z 1 1.8 na 1.5. Pasuje jak ulał. Polecam to rozwiazanie. Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi