Gość Napisano 9 Października 2019 Udostępnij Napisano 9 Października 2019 Stary...., tam zawsze bedzie cisnienie wieksze niz na zewnatrz, gdzie masz atmosferyczne, wiec fizyka nie puszcza.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 9 Października 2019 Udostępnij Napisano 9 Października 2019 Moim zdaniem nie. Ale mniejsza z tym - fakty są takie, że zasysa olej i to dosyć szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 9 Października 2019 Udostępnij Napisano 9 Października 2019 Moim zdaniem tak, poniewaz mam w pracy analogiczne rozwiazanie, z jednej strony idzie cisnienie hydrauliczne, czyli sila o niebo wieksza niz to co pompujesz, z drugiej strony silna sprezyna w oleju musi dawac szybki powrot tloka, tu znow sila znacznie wieksza niz w amorku- to ta strona problematyczna u nas.., i zeby bylo ciekawiej, caly silownik jest w komorze z olejem o bardzo niskiej lepkosci, takim prawie jak woda. No nie wazne do czego ten test..., wazne, ze nie znam takiego problemu jak opisujecie. Natomiast absolutnie nie neguje wystepowania tego zjawiska w amorkach SR i widze tu takie problemy jak opisalem, cos- gdzies jest skopane. Nie rozbieralem kartidza, moze jak siadze to rozbiore..., nie moge ocenic uszczelnien, etc. W kazdym razie pod sruby goleni mam podkladki metalowo gumowe z hydrauliki, wiec nie puszczaja oleju, a w goleniach 2x 5ml i wszystko dziala od roku. Syn ma przelatane cos pod 4kkm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 9 Października 2019 Udostępnij Napisano 9 Października 2019 W amortyzatorach z rozbieralnym tłumikem występuje analogiczne zjawisko ale tutaj Piotrek aka Activia ma uszczelki, które rozwiązują problem. Dodatkowo w drógiej nóżce złączka sprężyn negatywnych podobno na oleju szybko pożera anodę z popychacza tłoka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 9 Października 2019 Udostępnij Napisano 9 Października 2019 Akurat z drugiej lagi moge miec zjechana anode na popychaczu, bo nie ma to wplywu w XCRze na szczelnosc ukladu. Anoda...., to jest wlasciwie polerowane alu bez anody w tym modelu, i jest zrysowane jak diabli. Piotrek ma uszczelki co rozwiazuja problem..., nie wspominalem cos o tym. Ja nie moge narzekac na jakosc pracy tego amorka, zwlaszcza po serwisie, ale jak robilem wczoraj jeden po drugim XCR syna i XC30 RSa kumplowi do zimowki, to jest pomiedzy nimi przepasc jakosciowa. Jak padnie to nawet nie zamierzam reanimowac, tylko wywalam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 9 Października 2019 Autor Udostępnij Napisano 9 Października 2019 W nierozbieralnych tłumikach dają V-ringi a w rozbieralnych X-ringi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkuthan Napisano 10 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2019 Chciałem zrobić mały serwis widelca w rowerze małżonki, bo na jednej goleni wychodzą brudne resztki smaru. https://www.cube.eu/en/2019/bikes/trekking/tour/nature/cube-nature-sl-blacknwhite-2019-trapeze/ Na moje oko to jest ten model: https://www.srsuntour.com/products/fork/NCX-D-6269.html https://www.srsuntour.com/typo3conf/ext/dstore/binary.php?BinaryCodeID=4565&view=pdf&fn=SF17-NCX-D-DS-RL-air-CTS-700-75,63,50-(2).pdf Plan mam taki: 1. Spuszczam powietrze 2. Odkręcam częściowo dolne śruby (nr 3) i wybijam górną część widelca 3. Odkręcam do końca śruby i wyciągam górną część widelca 4. Czyszczę, wyciągać uszczelki kurzowe czy lepiej nie? 5. Smaruję - i tu pytanie czym i w jakich ilościach? Czy ja dobrze widzę, że tam nie ma gąbek? 6. Składam, skręcam i pompuje :) Mogę prosić o pomoc w kwestii czym to smarować? Jak czekają mnie jeszcze jakieś niespodzianki albo konieczność użycia nietypowych kluczy to też napiszcie Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 11 Listopada 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Listopada 2019 1. Tak. 2. odkręcasz śruby i stukasz w nie młotkiem, najlepiej gumowym by wić trzpienie do środka. 3. Odkręcasz śruby całkiem i zdejmujesz golenie dolne. 4. Możesz zrobić płukankę jak masz warunki i chęci. Nie ruszaj uszczelek kurzowych, jak ich nie będziesz zmieniał. 5. Smarowanie Smarem poślizgowym. Ja używam w pracy Sram butter, nie jest drogi i jest dobry. Możesz użyć każdego który jest do tego przeznaczony. Ile ? No samu nigdy dość. Solidnie, gruba warstwa na uszczelkę, nadmiar sobie wyjdzie. Wewnątrz goleni dokąd jesteś w stanie tez posmaruj ślizgi i osadź smar na ściankach. 6. Tak. W tym modelu, nie ma nic nietypowego jak zdejmujesz tylko golenie dolne. Imbusy 5mm. W XCR z reboundem potrzebny jest jeszcze 8mm imbus. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkuthan Napisano 15 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2019 (edytowane) Jeszcze raz dzięki za pomoc. Amortyzator przesmarowany, płukanki nie robiłem bo był brudny tylko do poziomu górnych ślizgów, więc starczyło wytrzeć i nasmarować. A smar zaryzykowałem taki: Edytowane 15 Listopada 2019 przez mkuthan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 15 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2019 Tylko wiesz o tym,że producent sam pisze, iż zalecana najniższa temperatura to......-9C, czyli dupy nie urywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 15 Listopada 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Listopada 2019 Teraz, shotgun napisał: ..-9C, czyli dupy nie urywa. a która z ostatnich zim tak dała czadu? Ocieplenie idzie, lodowce się topią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 15 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2019 Ja nie wiem jak w Pyrlandii ale u mnie było do -20C, co prawda w takiej temperaturze i tak nie jeżdżę, chyba, że do sklepu ..., ale skoro ludzie się spuszczają, iż zalecane oleje zamulają poniżej zera, to co dzieję się z tym smarem poniżej -10C, robi się margaryna z lodówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 15 Listopada 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Listopada 2019 Teraz, shotgun napisał: ale u mnie było do -20C o rzesz ty toż to koło polarne. Ale i tak jak dla mnie sensowne deptanie jest do -5. Reszta to pokuta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 15 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2019 -7C, to przywliło już 2 tygodnie temu, jak się tak chłodno w kraju zrobiło. Oby jednorazowo..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek6973 Napisano 21 Września 2021 Udostępnij Napisano 21 Września 2021 @ACTIVIAjestem zainteresowany chętnie przetestuję bo mam zamiar robić serwis amorka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 23 Września 2021 Autor Udostępnij Napisano 23 Września 2021 @Arek6973 https://activia.sgl.pl/cena/oleje-i-smary/smary/do-amortyzatorlw_specjalistyczny-smar-do-amortyzatorlw/1858 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi