Skocz do zawartości

ROCKRIDER 560 ( 2016 ) - ocena podzespołów roweru

wmk16

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam - zastanawiam sie nad kupnem tego roweru i nie będę ukrywał ze do znawców tematu nie nalezę - mój ostatni rower kupiłem w erze przed internetowej i od tej pory raczej nie zagłębiałem sie w temat . Podjechałem nawet do sklepu ,obadałem egzemplarz -pogadałem też z sprzedawcą ale koleś nie bardzo ogarniał temat. Dlatego też założyłem tan temat żeby szanowni forumowicze doradzili mi (i nie tylko) w ocenie owej 560 z 2016r.

http://www.decathlon.pl/rockrider-560-275-id_8336092.html

Napęd ale i cała resztę podzespołów

Mechanizm korbowy Sram S6000 z aluminium, 22 / 32 / 42 zęby.
Przerzutka przednia Shimano ALTUS.

Przerzutka tylna SRAM X7.

Manetki SRAM 3x9: bardzo dobra ergonomia i duża precyzja zmiany 27 przełożeń.
Kaseta SRAM ESP 5.0 11x34.

Nie jestem znawca ale jak dla mnie ten ALTUS coś mi nie pasuje - chciał bym ja wymienić na X7 zaraz po zakupie i sprzedać jako nową tylko nie bardzo nie wiem jaka typ wybrać ( dolna, górna ) proszę o pomoc - pozdrawiam wmk16

Napisano

Osprzęt może z pierwszej ligi nie jest ale w tej cenie całkiem przyzwoity. 

A jeśli chodzi o przerzutkę z przodu to 1) zawsze z przodu dają gorszą 2) atlus nie pasuje 3) kup tego samego typu co masz 4) prowadzenie linki widac ze zdjęć ze górne.

Będziesz jeździł duzo na tym rowerze? Są plany na poważne jezdzenie? ile ważysz? 

Może warto poszukać czegoś w podobnym (pewnie nieco wyższym budżecie) z powietrznym widelcem

Napisano

Lepiej wypada o 150 zł tańszy : Rower górski Romet Mustang 27,5 1.0 2015 - sklep rowerowy bikko.pl
no nie widzę tam lepszości żadnej ... alivio to koło x7 stanąć sobie nie może. Ale jakby tę zmieniarkę tylną wymienić na deore ..... to już może powalczyć.
Napisano

Osprzęt może z pierwszej ligi nie jest ale w tej cenie całkiem przyzwoity. 

A jeśli chodzi o przerzutkę z przodu to 1) zawsze z przodu dają gorszą 2) atlus nie pasuje 3) kup tego samego typu co masz 4) prowadzenie linki widac ze zdjęć ze górne.

Będziesz jeździł duzo na tym rowerze? Są plany na poważne jezdzenie? ile ważysz? 

Może warto poszukać czegoś w podobnym (pewnie nieco wyższym budżecie) z powietrznym widelcem

Witam - możesz podać jakiś linki z przednią X7 która by pasowała do tego roweru - trochę mi się to miesza ...

A co do pytań...

-raczej nie dużo (często )ale jak już, to intensywnie - wypady za miasto raczej tu

https://www.youtube.com/watch?v=7MPZbimXlw0   

waga 93kg wzrost 188cm i do tego w miarę długie nogi wiec brał bym XL - L nie pasuje mi za nisko kierownica w nim jest.

A co do innych propozycji ,ceny - będę miał ten rower za niecałe 1900zł i na raty - tu w UK jest taki rządowy program ''rowerem do pracy'' pracodawca płaci za rower a potem odciąga miesięcznie z pensji przedpodatkowej , wiec na raty i bez podatku .. 

Napisano

no nie widzę tam lepszości żadnej ... alivio to koło x7 stanąć sobie nie może. Ale jakby tę zmieniarkę tylną wymienić na deore ..... to już może powalczyć.

I co z tego? To jest tylko tylna przerzutka, która niewiele znaczy przy tych manetkach. Amorek sprężynowy vs powietrzny, hamulce szału nie robią, ale i tak wolałbym Shimano w Mustangu. Btwin-owi można zaufać jeśli chodzi o ramy, co nie znaczy, że Rometowi nie można. 

Jak w takiej cenie i w UK to nie ma co się zastanawiać nad Rometem. Btwin będzie ok, ale czy można lepiej to już zależy od tego, co na rynku w UK da się znaleźć.

• Mod Team
Napisano

Zwróć uwagę, że napęd to pełne nowe Alivio, a to według mnie ma znaczenie.

Gdyby ktoś zawiązał Ci oczy, to z Deore z tyłu prawdopodobnie nie odczułbyś żadnej różnicy ...

Napisano

będę miał ten rower za niecałe 1900zł i na raty - tu w UK jest taki rządowy program ''rowerem do pracy'' pracodawca płaci za rower a potem odciąga miesięcznie z pensji przedpodatkowej , wiec na raty i bez podatku ..

Bierz tego z Deki, w tej cenie oczywiście.

Ciekawy ten program ,rowerem do pracy,w Polsce można  pomarzyć. Jest okazja do schudnięcia.

Co do przedniej przerzutki,można tam założyć Alivio M 4000,jest nieco tańsza od Srama X7, a bedzie działać równie dobrze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...