Maciek91113 Napisano 11 Marca 2016 Udostępnij Napisano 11 Marca 2016 Witam, potrzebuje pomocy w doborze amortyzatora przedniego do mojego roweru. Najpierw troche o sprzęcie: Rower KTM ultra one 29" model z 2015 roku, hamulec tarczowy, rower ma dwa lata. Moja waga 85 kg na rowerze jeżdżę od czasu do czas, raz na tydzień wycieczka 15-70 km. czesto robie trasy w okolicy czyli troche po asfalcie, co nieco przez jakas lesna dróżkę, czasem tez przejade przez las. po 2 latach amortyzator ma duży luz, gdy hamuje z góry koło zaczyna się ruszać i wjezdza niemalże pod rame co mnie denerwuje bo drży kierownica nie jestem bardzo zadowolony z pracy tego amortyzatora ale szczerze mówiąc na początku wydawał mi się ok. w tej chwili szukam amortyzatora na zastępstwo, skok minimum 100mm, musi być blokada, nie wiem jaki rodzaj sprężyny i tłumienia, jestem zielony, budżet: chciałbym do 500zł, ale jeśli trzeba dać 1000 bo tak będzie zdecydowanie lepiej cos znaleźć i będzie to bardziej sensowne to ok. oczekiwania: potrzebuje sprawnego ladnie pracujacego amortyzatora który sie nie rozleci po 2 latach. proszę o pomoc co kupic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 11 Marca 2016 Udostępnij Napisano 11 Marca 2016 http://activia.sgl.pl/ użytkownik activia Ci doradzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek91113 Napisano 11 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 11 Marca 2016 jeszcze jakies pomysły ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vpablov Napisano 11 Marca 2016 Udostępnij Napisano 11 Marca 2016 po 2 latach amortyzator ma duży luz, gdy hamuje z góry koło zaczyna się ruszać i wjezdza niemalże pod rame popatrz gdzie masz dokładnie ten luz, bo coś mi się zdaje , że masz go na sterach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 11 Marca 2016 Udostępnij Napisano 11 Marca 2016 Jeśli to ten rower http://katalog.bikeboard.pl/produkt,2015,rowery,20004,keywords=ultra+one&brand=90?fs=1 to luz w XCT jest normalny (nieraz nawet w fabrycznie nowych egzemplarzach). Dobry stosunek jakość/cena mają wyższe modele Suntour np. SR Raidon http://activia.sgl.pl/cena/amortyzatory-suntour/raidon/29-cali_amortyzator-suntour-raidon-xc-lo-r-29-air-czarny-2016/1262 lub (górna granica cenowa) SR Epixon http://activia.sgl.pl/cena/amortyzatory-suntour/epixon-xc/29-cali_amortyzator-epixon-xc-rl-r-29-os-9mm-czarny-mat-2016/1111 . Skontaktuj się z forumowiczem @@ACTIVIA, on jest dystrybutorem i tych amorków - doradzi i zaproponuje dobrą ofertę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek91113 Napisano 12 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 Dzięki za odpowiedz, no własnie luz jest na lagach, z kolei na poczatku nie był taki duży bo nie było charakterystycznego drżenia przy hamowaniu. czy jeszcze jakas alternatywa czy tylko suntour w tej chwili i w tej cenie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 12 Marca 2016 Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 albo niski model rs, fox, marcoch ale raidon jest powietrzny i serwis dostępny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek91113 Napisano 12 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 A jeslu wybiorę skok 130 mm? Im większy tym lepszy ? Jak się będzie zachowywać rower , geometria? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 12 Marca 2016 Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 geo się zmieni 3 cm może znacząco zepsuć , ale to wróżenie z fusów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin9 Napisano 12 Marca 2016 Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 Większy skok nie zawsze oznacza lepiej.. Zmiana skoku zmieni geometrię roweru co wpłynie na prowadzenie roweru. Może też spowodować uszkodzenie ramy więc lepiej nie kombinuj zbyt wiele i kup 100mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maczet190399 Napisano 15 Marca 2016 Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 Do 1000 pln to używany rs reba, sód ale tylko jak jesteś pewien jego stanu. Z tym może byc cieżko. Z nowych tylko suntour raidon lub jak sie uda w promocji epixona. Skontaktuj sie z @Activia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.