Skocz do zawartości

[nawigacja] poszukuje nawigacji na rower szosowy

mattkal

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, Przewertowałem trochę tematów na forum i nie znalazłem konkretnej odpowiedzi. Otóż to, Od jakiegoś czasu planuje zacząć jeździć do pracy na szosie, moja praca polega na tym ze czasem dostaje adres i muszę się tam po prostu dostać jak najszybciej. Zwracam się do Was z prośbą o pomoc w wyborze. Potrzebuje nawigacji na każdą pogodę, która doprowadzi mnie od punktu A do B nie tracąc sygnału i z możliwością montażu uchwytu na kierownicę bądź mostek. Trasy jakie będę przemierzał to głownie zatłoczone centrum. Nie koniecznie musi posiadać funkcje treningowe ale jak będzie to się nie obrażę :) Kwota do ok 1000 zł 

Czekam na wasze odpowiedzi i opinie 

Napisano

Smartfon plus nawigacja Google. Nic wiecej oprocz uchwytu rowerowego nie potrzeba.

Poza internetem w tefonie oczywiscie ale to juz obecnie standard.

Napisano

O smartfonie myślalem ale jednak chce miec odrębne urządzenie typowe do nawigowania. Czytalem o Garminach i jak wypada dakota 20? Obecnie poruszam sie po Londynie. 

Napisano

No ale czy to dedykowane urzadzenie wybierze trase z uwzglednieniem aktualnego natezenia ruchu, korkow, wypadkow, remontow, objazdow itp? Google w PL radzi sobie znakomicie, w GB raczej gorzej nie bedzie. Jesli masz smartfon to sprobuj, to nic nie kosztuje.

Napisano

Według mnie smartfon na rower odpada. Głównie dlatego, że jest po prostu niewygodny. W Garminie nie trzeba mieć włączonego podświetlenia, czym większe słońce tym ekran bardziej czytelny - w smartfonie odwrotnie. Dłuższy czas działania na baterii, solidne mocowanie i dużo dedykowanych akcesoriów, ergonomia, wodoszczelność ( nie każdy smartfon ma). Po prostu nie ma to jak dedykowane urządzenie. Informowanie o korkach itp. tym bardziej mnie nie interesuje, bo jakby mieć włączone mapy online to transmisja danych zabije Ci dosłownie baterię.

Oczywiście smartfon może w wielu względach naśladować Garmina, ale cały czas to będzie naśladowanie i nigdy nie będzie tak dobre jak dedykowane rozwiązanie. Jest to idealna opcja jak masz już smartfon i nie możesz za dużo wydać na licznik.

Wracając do samego wyboru. Od siebie bym Ci polecił EDGE 810, spełni wszystkie Twoje wymagania i idzie wyrwać go za około 1000 zł bez czujników. Wbrew pozorom typowo rowerowe funkcje się przydają, bateria trzyma wystarczająco długo, można ładować z powerbanka.

Jak z turystycznych to spójrz na Etrex 30, ew. Touch tylko jest droższy. Będą zdecydowanie większe od EDGE, ale za to działają na zwykłych paluszkach. Nie będą tak wygodne w obsłudze na rowerze jak EDGE, ale opcja warta rozważenia. Ewentualnie model Garmina gpsmap 62, tylko jeszcze większy, ale szybszy niż Etrex.

Napisano

Z tym zabijaniem baterii przez transmisje danych to oczywiscie teoretyzujesz? Informacje o utrudnieniach w ruchu kiedy trzeba dojechac z A do B a klient czeka sa wedlug mnie kluczowa sprawa.

Napisano

U mnie transmisja danych właśnie zjada baterię w oczach. W połączeniu z włączonym gps zwłaszcza. Informacje o utrudnieniach w ruchu są istotne owszem. Jednak bardziej z punktu widzenia kierowcy samochodu a nie rowerzysty, który zawsze się jakoś przeciśnie ;).

Napisano

Z tym zabijaniem baterii przez transmisje danych to oczywiscie teoretyzujesz? Informacje o utrudnieniach w ruchu kiedy trzeba dojechac z A do B a klient czeka sa wedlug mnie kluczowa sprawa.

To jest prosto z doświadczenia. Ogólnie włączona transmisja danych o wiele szybciej wykańcza baterię.

Polecam sprawdźcić jakąś aplikację z mapami offline, np. Locus. Różnica jest naprawdę duża.

Napisano
Też miałem problem z wyborem :) Motałem się między Edziem 810, a Etrexem 35 Touch. Postawiłem na tego drugiego. Po pierwsze kaska trochę mniejsza , po drugie zasilanie na wymiennych bateriach ( dwa ogniwa AA) , po trzecie pancerna obudowa , po czwarte uchwyt rowerowy w zestawie , po piąte ściągam z uchwytu rowerowego i wrzucam do kieszeni lub plecaka gdy rower mnie znudzi i zaopatrzony w zapasowy komplet ogniw śmigam w góry... :) . Do tego obsługuje ANT+ więc czujniki też powinny śmigać ( nie sprawdzałem, bo nie posiadam takowych ) , no i i Bluetooth do komunikacji z telefonem. Tak na marginesie, to telefon nie zbyt dobrze nadaje się do nawigacji rowerowej, niby wszystko jest i działa ale czegoś brak... ( zasilania !!! )   :)

Napisano

Zamiast zapasowych ogniw można w kieszeń wsadzić powerbank i 810 też śmiga. Dzisiaj jeździłem przez 11 godzin i zostało jeszcze 25% baterii więc nie jest jakiś bardzo prądożerny. Bluetooth'a też ma, uchwyt rowerowy też w zestawie, obudowa bez zarzutu. Mapy wgrywasz ile chcesz i jakie chcesz. Do tego dużo funkcji treningowych/rowerowych.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Używałem też telefonu z różnymi aplikacjami i po kilku testach nawigacji rowerowych kupiłem nawigacje. Różnice są spore począwszy od jakości sygnału, wodoszeczności, baterii itp.

Obecnie to takich zadań z punktu A do B używam mio cyclo 200 i z pewnością mogę ten produkt polecić. Ekran bardzo duży 3,5 cala i wyraźny w słońcu.

Bateria ok 12-13 godzin. Mapy OSM

Cena poniżej 700 zł

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...