Janisław Napisano 31 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 Wcześniej miałem 3x8 altus/acera, od tego sezonu 3x9 X7/X9. Oczywiście lepiej działa ten drugi zestaw, jednak ilość zębatek nie ma na to wpływu. Cena za zestaw 3x9 (kaseta, łańcuch, manetki) wyszła mi taka sama jak za 3x8 zatem długo się nie zastanawiałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_l_83 Napisano 1 Września 2006 Udostępnij Napisano 1 Września 2006 Nie ma sensu sie przesiadac z 8 na 9!!! 8 jest lzejsza, tańsza, a róznica jaka jest pomiedzy 8 a 9 to taka że różnią sie tylko największą zębatką(bo tą ma dodana 9) reszta zebatek jest taka sama(chodzi mi o ilość zębów) więc po co przepłacać na każdym z komponentów(gripy, łańcuch, kaseta). Ja mam 8 i się nie przesiąde, chyba że sprzedam ten rower co mam i kupie jakiegoś kleina lub speca wiec tam już są 9 więc je zostawie(MARZENIA )!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Platek Napisano 1 Września 2006 Udostępnij Napisano 1 Września 2006 A ktos moze powiedzieć, czy piasta pod 8 i 9 jest tajka sama, czy tez inna? czy zmiana kasety moze sie ie wiązac ze zmianą piasty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
celofan Napisano 2 Września 2006 Udostępnij Napisano 2 Września 2006 Piasty (przynajmniej Shimano) są przystosowane pod 8 i 9. Nie ma różnic konstrukcyjnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
axi Napisano 2 Września 2006 Udostępnij Napisano 2 Września 2006 kasety ośmiorzędowe i dziewięciorzędowe mają tą samą szerokość zatem korzystają z identyczncyh piast (niezależnie od producenta ), tylko dziewiątka ma ciaśniej upakowane biegi, (natomiast kaseta pod siedem rzędów ma odległości pomiędzy zębatkami prawie identyczne jak ósemka, ale jest węższa jako całość, stąd wynika, że montując kasętę ośmiorzędową manetki siedmiorzędowe obsługują ją poprawnie bez jednego "biegu", natomiast ośmiorzędowa kaseta z dziewięciorzędowymi manetkami i na odwrót są niekompatybilne) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakq Napisano 2 Września 2006 Udostępnij Napisano 2 Września 2006 oczywiscie mowa o piastach mtb gdyz szosowe maja np 2 wzory wolnobiegu i kasety shimano nie zalozysz do piasty campagnolo.watpie jednak abys rozwazal takie akurat polaczenie wiec tylko popieram to co wyzej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MIC Napisano 2 Września 2006 Autor Udostępnij Napisano 2 Września 2006 No to dluzej sie zastanawiajac (kupuje nowy naped) chyba jednak zostane przy 9 rzedach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Platek Napisano 4 Września 2006 Udostępnij Napisano 4 Września 2006 dzieki za wyczerpujacą odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamos05 Napisano 5 Września 2006 Udostępnij Napisano 5 Września 2006 Ja śmigam na 3x8 i jakoś nie czuje potrzeby zmiany na 3x9. Ósmej koronki i tak używam bardzo rzadko więc dziewiąta też by sie zabardzo nie narobiła. Pozatym przy 3x8 są mniejsze naprężenia szprych po prawej stronie koła a co za tym idzie koło jest mniej podatne na uszkodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blue Napisano 5 Września 2006 Udostępnij Napisano 5 Września 2006 Co ty gadasz? "Ósmej koronki i tak używam bardzo rzadko więc dziewiąta też by sie zabardzo nie narobiła. " to nie chodzi o to ze nie uzywasz 8 koronki tylko ze latwiej dobrac przelozenie, bo jest ich wiecej.... mozesz miec przykładowo kasete 8 rzedową 11-34 i kasete 9 rzędową 11-34 ... tyle ze w srodku bedzie jedna zebatka wiecej... tak samo mozesz miec 8 rzędową 11-28 i latwiej dobrac przelozenie ale masz twarde przelozenia[jesli o kasete MTB chodzi ofc ] "Pozatym przy 3x8 są mniejsze naprężenia szprych po prawej stronie koła a co za tym idzie koło jest mniej podatne na uszkodzenia." Że co?... Tego to juz kompletnie nie rozumiem.... kaseta 9 jak i 8 ma taka sama szerokosc i zaklada sie ją na taka sama piaste na tak samo zaplecione koło[dowolnie ;p]....to skoro na takiej samej szerokosci pracuje z takimi samymi przelozeniami to o co ci chodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 8 Września 2006 Udostępnij Napisano 8 Września 2006 dokladnie Adamos: nie siej zamentu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fiodor Napisano 8 Września 2006 Udostępnij Napisano 8 Września 2006 Kiedys chyba juz byl taki temat ale nie moge go znalezc. Do tej pory jezdzilem na napedzie 3x9 Co sadzicie o zmianie napedu na 8 rzedowy. NA 8-semce predkosci mozna osiagac te same, a i uzytkowanie jest tansze i lancuch chyba wolniej sie wyciaga. Za 9-tka przemawia chyba jedynie to ze jednak zmiana biegow jest szybsza. Mając osprzęt xt zejść na alivio dla mnie zupełnie bez sensu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
celofan Napisano 8 Września 2006 Udostępnij Napisano 8 Września 2006 Mając osprzęt xt zejść na alivio dla mnie zupełnie bez sensu. Są jeszcze w sprzedarzy komponenty nawet XTR-a na 8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fiodor Napisano 8 Września 2006 Udostępnij Napisano 8 Września 2006 Są jeszcze w sprzedarzy komponenty nawet XTR-a na 8 Tak jak i płyty analogowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
celofan Napisano 8 Września 2006 Udostępnij Napisano 8 Września 2006 Tak jak i płyty analogowe Czyż nie mają po stokroć lepszego brzmienia ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fiodor Napisano 8 Września 2006 Udostępnij Napisano 8 Września 2006 Czyż nie mają po stokroć lepszego brzmienia ? Tylko dla frajerów którzy chcą być inni kosztem twierdzeń niezgodnych z prawdą zaraz nam do######ą za offtopa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
celofan Napisano 8 Września 2006 Udostępnij Napisano 8 Września 2006 Tylko dla frajerów którzy chcą być inni kosztem twierdzeń niezgodnych z prawdą zaraz nam do######ą za offtopa Za co? Rozmowa jest merytoryczna, tyle że z nutą nostalgii. A do######ą Tobie, ci co taki osprzęt ujeżdżają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bialykom Napisano 8 Września 2006 Udostępnij Napisano 8 Września 2006 swietne porownanie z tym winylem! naleze do tych "frajerow", dla ktorych brzmienie winyla jest bezkonkurencyjne. tak samo z osprzetem. stary xtr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
celofan Napisano 8 Września 2006 Udostępnij Napisano 8 Września 2006 A widzisz Fiodor Tak to już jest że nie wszystko co "stare" jest gorsze od nowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fiodor Napisano 8 Września 2006 Udostępnij Napisano 8 Września 2006 A widzisz Fiodor Tak to już jest że nie wszystko co "stare" jest gorsze od nowego. Powiedział bym więcej: taśmy magnetofonowe są lepsze od cd dla co poniektórych, tylko co to zmienia? niedługo będziesz mógł xtr z 99 roku kupić albo używkę albo wcale i za kosmiczną cenę, w tej chwili kaseta 8 jest droższa w niektórych sklepach niż 9, o hamulcach nie wspomnę bynajmniej nie jest to wina "im starsze tym lepsze - jak wino". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skrzynia Napisano 8 Września 2006 Udostępnij Napisano 8 Września 2006 Kaseta 9 bo mam 2 tarcze z przodu. Dla mnie 2x9 jest optymalne i w życiu nie przerzucę się na nic innego Ktoś pisał, że ósemka jest lżejsza - niekoniecznie, wszystko zależy od doboru komponentów. Ogólnie rzecz biorąc kaseta na 8 jest lżejsza, ale cięższy jest łańcuch. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
celofan Napisano 8 Września 2006 Udostępnij Napisano 8 Września 2006 A czy ktoś jeździ 2x8 ? Jakie ma komponenty ? To działa? Chciałby zmienić ? Czy przy korbach LX (octalink) trzeba zmieniać suport ze 121mm na inny kiedy zdejmie się najmniejszą koronkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 8 Września 2006 Udostępnij Napisano 8 Września 2006 W sklpie rowerowym twierdzą, że lepiej braż 9 biegową kasete. Ponoć sam napęd XTR na 9 biegach chodzi lepiej niż na 8. Co do przerzutek to zastanawiam się czy większość zwas rozróżniłaby działanie przerzutki Alivio od XTR wsiadając z zamkniętymi oczami na rower. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.