Skocz do zawartości

[naped]z 3x9 na 3x8

MIC

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedys chyba juz byl taki temat ale nie moge go znalezc.

Do tej pory jezdzilem na napedzie 3x9

Co sadzicie o zmianie napedu na 8 rzedowy.

NA 8-semce predkosci mozna osiagac te same, a i uzytkowanie jest tansze i lancuch chyba wolniej sie wyciaga.

Za 9-tka przemawia chyba jedynie to ze jednak zmiana biegow jest szybsza.

Co o tym sadzicie?

a dobry naped n 8 biegow dziala tak samo jak 9 tka,mozna sobie spokojnie zafundowac np kasete xtr na 8 plus tylnia xtr napedzana np manetkami rocket i do tego lancuch pc68 mega zestaw do tego jakakolwiek fajna korba np xt i przednia przerzutka tez xt albo x-gen.oczywiscie kupic mozna takze x-7 albo x-9 i jakies trigerki czy gripki-tutaj plusuje sram produkujacy najwyzsze modele takze na 8 biegow :blink:

Jeżdżę na 8 i też się nigdy nie przerzucę na 9 bo to bez sensu (hehe - nawet ostatnio chciałem napisać o tym artykuł) . Zakresy biegów na 8 są dla mnie wystarczające - baaa może nawet i ich za dużo bo wystarczyłoby mi w tyle w sumie 5-6 biegów. No i co najważniejsze - części 8 biegowe są znacznie tańsze.

Wg mnie - 9 biegów to taki chwyt marketnigowy, który nie daje w sumie żadnych korzyści i powstał po to aby wydusić więcej kasy od klientów <_<

witam,

ja tez jeżdże na 8sp i sobie bardzo chwalę. Niestety nie wszystkie części sa tańsze. Ja leca na napędzie Shimano i nie trawie gripów więc zostają mi rapidfire. Czyli Alivio (całkeim neizłe) albo XT. NIestety XT na 8s jest znacznie droższe niż XT na 9sp.

Ale reszta tańsza i wydaje mi się że bardziej wytrzymała.

Jacek

9-tka z tyłu ok, ale z dwoma tarczami z przodu :twisted:

Aktualnie jeżdżę jeszcze na 3x8, ale w przyszłym roku powinno się udać złożyć 2x9. I wtedy nie ma za dużo dublujących się przełożeń, a rozpiętość przełożeń też jest duża.

No ja krakow zaliczalem na 2x9 w sumei 2x8 bo 105 z krotkim 32 czy tam 34 co mam nie lapie ;] , zostala 28 z tylu i 32 z przodu i na podjazdach na moim klocku i bez spd nie dalo rady.

Na nastepny sezon zmienie na Trigery i z tylu bedzie kaseta 8 szosowa pewnie tylko nie wiem czy 11-23 czy 11-25 jeszcze sie pomysli. A z przodu dalbym chetnie 29 ale pod 5 srubek ciezko cos kupic w normalnej cenie ;]

skoro działa tak samo to po co przepłacać, chyba że komuś zależy na nie wiadomo czym. w działaniu marketing. miałem kiedys 9 , teraz mam 8, lx tyl, przod deore, kaseta 850 lancuch pc-58. nic więcej mi nie potrzeba , na tej konfiguracji wypiłem tyle piwa w beskidzie niskim i sądeckim że go nie zmienię:))))), pozdrawiam

Obecnie pomykam na 9-tce, poprzednio miałem 7-ke, a 8-ki nigdy w swoim rowerze nie miałem. Pewnie został bym przy 7-ce, ale zdobycie naprawde dobrej kasety, jak i pozostalych komponentów na taki naped graniczyło z cudem. Wskoczyłem od razu na 9-tke stwierdziwszy, że za jakiś czas równie trudno będzie z 8-ką. Może i uleglem marketingowi pomijając 8-ke, ale był to czas generalnej modernizacji mojego sprzętu i dorzucenie tych paru zloty żeby mieć 9-tke niemiało większego znaczenia. Różnice po przesiadce z 7-ki na 9-odczułem odrazu, chociaż mam taki jeden odcinek który udalo mi sie przejechac tylko raz i było to na starym sprzecie, dużo gorszym, z twardszymi przelożeniami i bez spd oraz z dużo gorszą kondycją jak i techniką. Myśle, że problem tkwi w psychice, ale nie o tym mialem tu mówić. Wiem jedno na pewno nieprzesiąde sie z 9-tki na 8-ke, ale może być tak dlatego gdyż jak już wspomniałem nigdy jej niemiałem.

na koniec dorzuc, ze tylko sram prowadzi polityke 8-frendly, shimano nie, dlatego ciezko jest dostac dobre maneki RF na 8, a te ktore sa, sa drogie.

z czesciami nie bedzie problem, bo o ile dobrze pamietam 2 lata temu sram wrocil do ich produkcji i teraz oferuje pelny asortyment dla 8.

8jak mi ktos sprezentuje manetki XT 8sp, to wracam na "osemke" :D

alivio sa super, identyczne z moim starym stx rc, ale do lx/xt to one sie niestety nie umywaja. nawet deore sa duzo lepsze (co sie nieczesto zdarza) i to jest roznia, ktora czuc.

A możesz dokładniej powiedzieć w czym DEORE/LX/XT są lepsze od ALIVIO bo ja szczerze mówiąc nie mam zielonego pojęcia. Jeździłem na XT, przesiadłem się na ALIVIO i różnic w działaniu raczej żadnych nie widzę.

A możesz dokładniej powiedzieć w czym DEORE/LX/XT są lepsze od ALIVIO bo ja szczerze mówiąc nie mam zielonego pojęcia. Jeździłem na XT, przesiadłem się na ALIVIO i różnic w działaniu raczej żadnych nie widzę.

Samopoczucie jest lepsze ;) I zapewne trwalosc / waga.

Jesli chodzi o manetki to sram zdecydowanie prowadzi w kat. 8-biegowych. Szczegolnie, ze gripy X-9 kosztuja 140 zł na allegro ;)

Ja jezdzilem na LX i alivio i nie mialem zadnych problemow z dojrzeniem roznicy: dzwignie chodza znacznie lzej i plynniej, mniejszy skok dzwigni

Mialem rozne manetki i moge powiedziec tak jak dla mnie LX dziala " jakos " lepiej od Alivio , trudno tu mowic , moze ta sa bardzo subiektywne odczucia ale jednak. XTR sa juz lozyskowane i dzialania nieco plynniej chociaz to oczywiscie tez trudne moze byc przez niektorych do odczycia , ale maja z tego co wiem rownierz krotszy skok dzwigni np a to juz moze byc znaczace dla kogos.

Ja uzywam shimano rapidow poki co , na zime zmiana na triggety jak pewnie juz chyba pisalem ;p , bo niestety xt na 8 za drogie a alivio nie ma odkrecanego monitorka - to jak dla mnie ich jedyny minus bo za nic nie szlo u mnei ustawic pod moje upodobania klamki hamulca. No zostaja STX np. od biedy ale to juz troche wiekoy sprzet a nowych nie wiedzialem ;]

U mnie porównując XT i ALIVIO to w lekkości chodzenia było prawie identycznie - jedynie przednia manetka lżej chodziła w przypadku XT. Co do skoku to w przypadku przodu faktycznie że w ALIVIO jest troszkę większy ale mi to w sumie tam nie przeszkadza. A co do lekkości chodzenia to na razie przodują klamkomanetki ALTUSA (STEF-24) w rowerze mojej kobiety - płynność i lekkość zmiany przecudna.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...