Skocz do zawartości

[rama] dopasowanie primal

dziksoltys

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

szykuje się do kupna ramy na koła 29'' padło na dartmoor primal (podobno jest mocna i uniwersalna) będę jeździł głównie po górce podjazdy i zjazdy i najważniejsze ważę 120KG mam 182cm i 78cm w kroczu. Według tabeli rama jaką powinienem zakupić to M i jaki długi mostek powinienem do niej kupić i pod jakim kontem, aby to miało ręce i nogi? Amortyzator będzie raidon 120. Chyba że polecacie inną wytrzymałą ramę.

DzikiSołtysie, na L-ce na pewno nie zawiśniesz...Napisałem do Ciebie już na priv osobną wiadomość, ale tu dopowiem, że mamy dokładnie te same gabaryty i L-ka idealnie pasowała. M-ka byłaby za krótka. Istotną rzeczą jest dobór długości mostka. Ja zdecydowałem się na bardzo krótki Truvativ 60mm. i uważam, że to był dobry wybór gdy chce się pobawić na nim na zakrętach i potrzebna jest szybka reakcja. Dla bardziej typowych zastosowań można dać dłuższy, ale 90mm to moim zdaniem maks. Tak samo myślę, iż montaż prostej kiery byłby raczej nieporozumieniem, no chyba że jakaś mega szeroka. Ja testowałem między innymi na 680mm FSA i było średnio. Dopiero montaż 750mm wiosła typu "Riser" był strzałem w dziesiątkę. Dwa różne rowery, krótko mówiąc. Widelec 120mm, to dobry wybór i tak naprawdę minimum przyzwoitości :) :), choć Velo podaje na stronie, że Primal akceptuje od 100mm do 140mm.

Odnośnie wytrzymałości - ta rama jest pancerna i zniesie naprawdę dużo - moją i Twoją wagę z zakupami z Biedronki włącznie ;):)

Pozdrower.

Jeśli L by nie pasowała, to żadna, nawet w rozmiarze L ta rama ma stosunkowo krótki "reach", przy 182 cm pozycja nie jest przesadnie wyciągnięta, tym bardziej przy krótszych nogach - czyli dłuższym tułowiu...

• 4 miesiące temu...

Witam!

O ile temat jest jeszcze aktualny...

...pochwalę się, że oststnio miałem okazję pogadać o Primal'ach z Remkiem Oleszkiewiczem (Dartmoor Team). W trakcie spotkania dostałem do śmignięcia na krótkim odcinku PROTOTYP Primala 29 (jeszcze bez zagiętej górnej rury) !!! Rama "L". Remek podpowiedział mi, że ww. rozmiar ramy BĘDZIE dobrze pasował do mojego wzrostu (178cm) i tym samym wybił mi z głowy zakup M-ki (patrz tabele Dartmoor).

...i taki mam plan :)

Wysłane z mojego HTC Desire 610 przy użyciu Tapatalka

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...