wepster Napisano 9 Marca 2016 Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 Mój pierwszy post, witam wszystkich. Mam w rowerze hamulce Shimano BL-M395 (na olej mineralny). Mam też mineralny olej do hamulców tarczowych (załączam zdjęcie) marki "bike care". Moje pytanie brzmi: czy ten olej, nadaje się do tych hamulców? Moje wątpliwości biorą się z ostatniego zdania w opisie - można stosować tam gdzie dot4 i dot3. Z góry dziękuję za pomocne odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 9 Marca 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 Ja bym dla pewności kupił oryginał Shimano albo np. taki: http://allegro.pl/olej-mineralny-100-hamulcow-hydraulicznych-expand-i5624891019.html majątku nie kosztuje, starczy na długo. nie warto dla oszczędności tych kilkunastu pln ryzykować zepsucie hamulców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
talento259 Napisano 9 Marca 2016 Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 Coś producent pomieszał. Albo DOT albo mineralny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piciu256 Napisano 9 Marca 2016 Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 z etykiety wynika że to dot a nie olej mineralny "może uszkodzić lakier" oraz to z przeznaczeniem... ja bym nie ryzykował i kupił sprawdzony olej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass3 Napisano 9 Marca 2016 Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 Też bym nie ryzykował bo wszystko wskazuje, że to DOT. Już kiedyś tutaj na forum pewna osoba miała podobny problem jeśli dobrze pamietam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wepster Napisano 9 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 Dziękuję za odpowiedzi. Wymieszałem niewielką tego oleju z wodą, która zrobiła się zółtawa i mętna, a to chyba też wskazuje bardziej na DOTa. W takim razie zostawię sobie go do smarowania skrzypiących drzwi, a do hamulców rozumiem, że np. ten jest ok, tak ? chyba, że jednak coś innego, np. ten który polecił sznib Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 9 Marca 2016 Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 Jeśli "to" jest rozlana zawartością tego dużego pojemnika to jest to olej Shimano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 9 Marca 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 Różnicy pomiędzy rozlewką a Expandem nie odczujesz. Przy czym Expand jest bardziej pewny, bo masz oryginalny, fabrycznie zapakowany produkt, kupując rozlewkę online nie masz pewności czy nie trafisz na cwaniaczka który olej rozmaił żeby więcej zarobić. Ja kupowałem rozlewkę, ale ma miejscu w sklepie, gdzie sprzedawca przy mnie nalał mi do buteleczki oleju z 1l butli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 9 Marca 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 przy mnie nalał mi do buteleczki oleju z 1l butli. która już była ochrzczona, ale klient widział że z oryginału lane. Teorie spiskowe można mnożyć. No chyba, że przy Tobie zrywał plombę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wepster Napisano 9 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, zastosuję się do rad sznib-a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 9 Marca 2016 Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 która już była ochrzczona, ale klient widział że z oryginału lane. Teorie spiskowe można mnożyć. No chyba, że przy Tobie zrywał plombę. Dodatek został wstrzykniety do srodka ultra cienką igłą insulinowka, bez zrywania plomby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gwozdziu325 Napisano 9 Marca 2016 Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 Dziękuję za odpowiedzi. Wymieszałem niewielką tego oleju z wodą, która zrobiła się zółtawa i mętna, a to chyba też wskazuje bardziej na DOTa. W takim razie zostawię sobie go do smarowania skrzypiących drzwi, a do hamulców rozumiem, że np. ten jest ok, tak ? chyba, że jednak coś innego, np. ten który polecił sznib To jest płyn hamulcowy mineralny, żrący, nie smaruj nim nic bo ci zardzewieje. A ty potrzebujesz olej mineralny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi