DragonPol Napisano 28 Sierpnia 2006 Napisano 28 Sierpnia 2006 Witam!! Proszę o opinie na powyższe pytania: - z czego zrobić? jaki materiał? aluminium? stal? jaki stop? - gdzie szukać takiego materiału? - gdzie i u kogo wykonać kopie haka? Proszę o niedublowanie odpowiedzi! Pozdrawiam!
wookie Napisano 29 Sierpnia 2006 Napisano 29 Sierpnia 2006 Najlepiej alu bo ze stala bym nie kombinowal jednak , stop nie bedzie mial wiekszego znaczenia , no moze nic kruchego czyli niska numeracja , alu powinienes kupic u siebie w miescie w jakims sklepie z takimi materialami jak nie pozost aje szukanie jakiegos warsztatu gdzie ci odpala nieco , moze to byc poprostu gruba blacha alu , a dorobienie to u jakiegos frezarza - to tez trzeba by u siebie w miescie szukac np. po technikach itp tam czasem za przyslowiowa flaszke ci zrobia.
szakq Napisano 29 Sierpnia 2006 Napisano 29 Sierpnia 2006 nio wlasnie tak sobie myslalem kiedys dlaczego nie daja stalowych hakow do alu ramek?oczywscie tych w przecietnej wadze(nie ultra lekkich czy lekkich),jakby nie patrzec same korzysci...hak sie wygina na sciezce go sobie prostujesz i smigasz dalej, odpowiednio uformowac taki hak i bedize mial identyczna sztywnosc jak aluminiowy czyli nie uszkodzi ramy ani przerzutki przy glebie a bedzie wielokrotnego uzytku-chyba jest to jedyny powod dla ktorego producenci ich nie lubia
DragonPol Napisano 29 Sierpnia 2006 Autor Napisano 29 Sierpnia 2006 Czy ktoś chciałby cos jeszcze dodać?? Wszyskie newsy są dla mnie ważne!!
fylyp Napisano 29 Sierpnia 2006 Napisano 29 Sierpnia 2006 ja to widze tak : haki robione są celowo z kruchych stopów aluminium by pękały w razie wypadku. Sytuacja - przerzutka wkręca się w szprychy. Z dwojga złego lepiej niech pęknie hak który kosztuje względnie niewiele (do mojej ramy około 25zł). Jeśli hak byłby stalowy, wytrzymalszy, przerzutka (warta minimum 30 zł, a czasem nawet sporo ponad 100 zł) pękła by od razu po wkręceniu w szprychy. Gdy pęknie hak przerzutka jakiś czas leci w szprychach a Ty masz czas zablokować koło.
cookiesrulez Napisano 29 Sierpnia 2006 Napisano 29 Sierpnia 2006 Czasami to nie wypala... np mi połamał się hak i przerzutka. Ale generalnie chyba jest tak jak mówisz.
szakq Napisano 29 Sierpnia 2006 Napisano 29 Sierpnia 2006 ja tam na stalowej ramie z niewymiennym hakiem wkrecilem oja x-9 i nic sie jej nei stalo a hak na sciezce sobie wyprostowalem w 5minut i spokojnie do jeszcze dokonczylem jazde nie widze problemu zreszta haki alu nie pekaja tak od razu tez wyginaja sie najpierw a dopiero przy mocnym szarpnieciu pekaja co za problem zrobic stalowy hak ktory da sie wyprostowac jak cos a przy odpoweidnio mocnym wygieciu peknie jak aluminiowy?ja tam problemu nie widze...
Raptor Napisano 30 Sierpnia 2006 Napisano 30 Sierpnia 2006 Fylyp dobrze gada. Jak w coś walniesz, to hak weźmie na siebie jakiś % z siły uderzenia i przerzutka tak nie ucierpi.
renko Napisano 31 Sierpnia 2006 Napisano 31 Sierpnia 2006 mi sie zdaje, ze hak jest po to, zeby chronic rame a nie przezutke. gdyby przerzutka byla tak jak kiedys (czy dzis w tanszych modelach) montowana bezposrednio do ramy, to rama moglaby byc jednorazowa- do pierwszego takiego zdarzenia.
fylyp Napisano 31 Sierpnia 2006 Napisano 31 Sierpnia 2006 hak nawet jeśli stalowy, ale MUsi być wymienny.troche przesrane,jeśli przez takie badziewie musiałbym wymienić całą rame wartą kilkaset złotych,a czasem nawet kilka tys. co nie zmienia faktu,że dalej uważam ,że haki powinny być aluminiowe i kruche, ale jednak troche tańsze. Ja mam farta bo dragstar jest popularny i haków jest pełno i do tego w miare tanie. 2 lata temu kumplowi do Hawka , jak już znalazł gdzieś ten *** hak ,zawołali 80 zł !
szakq Napisano 1 Września 2006 Napisano 1 Września 2006 w 99% stalwoych ramek ni ema wymiennych hakow bo w wiekszosci wypadkow jest nie potrzebny(choc jak sie juz sprzyda to kiepsciucho )
renko Napisano 2 Września 2006 Napisano 2 Września 2006 nie jest potrzebny, bo stal mozna wyprostowac. a alu peknie i ramka do wymiany od razu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.