Skocz do zawartości

[Opony 29er] Opony na asfalt i las w suchych warunkach

ravaelo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Może temat wertowany już wiele razy ale wiadomo, że wybór opon to indywidualna sprawa, mianowicie szukam kompletu opon bo seryjne Schwalbe Rocket Ron wyłysiały i mają więcej dziur niż ser szwajcarski a przejechałem na nich zaledwie 5 tys km

Zdaniem dojdę do sedna sprawy to zapytam czy to normalne że opony takie jak podałem wyżej wytrzymały tylko 2 sezony? Wcześniej miałem 26er i przy tym samym stylu jazdy Kenda mi wytrzymała około 10 tys km w przeciągu prawie 5 lat.

50% jeżdżę po asfalcie, 30% las, 20% szuter i kamienista polna ścieżka, średnio 30 km/h.

Przeważnie jeżdżę po suchym terenie chyba że mnie deszcz zastanie ale to rzadkość, potrzebuje szybkich i wytrzymałych opon, miałem przyjemność pojeździć Meridą Taty na jego seryjnych Maxxis IKON i mimo szerokiego kapcia wyjątkowo szybko mi się na nich rozpędzało i dobrze trzymały w zakrętach w leśnych ścieżkach.

Nie chcę wydać za komplet więcej niż 300 zł.

Co polecacie na te warunki?

Napisano

czy to normalne że opony takie jak podałem wyżej wytrzymały tylko 2 sezony?
Tak. RoRo nie lubi asfaltu a OEMowe opony to na dodatek często produkt drugiego sortu. Za 300 dostaniesz komplet Saguaro TNT które powinny przy takim używaniu wytrzymać więcej. Ale prawda jest taka że 50% asfaltu prosi się raczej o drugi komplet kół albo rower, ciężko to pogodzić z terenem :)

Napisano

A jaka jest różnica w oponach Geax Saguaro TNT od Vittoria Saguaro TNT ? To są te same opony? bo w niektórych sklepach są 2 różne oznaczenia.

Napisano

Cześć!

Przy podanej przez ciebie proporcji asfaltu do terenu mógłbyś rozważyć opony Crossowe, one są właśnie na takie proporcje. Z tym, że nie nadają się na piaszczysty teren. Moim zdaniem najlepsze dla ciebie byłyby Smart Samy, super uniwersale opony. I z wyraźnie wytrzymalszą mieszanką niż RR. One mają wedle Schwalbe 2 w 6 stopniowej skali wytrzymałości.. Smart Sam ma 5 http://www.schwalbe.com/en/offroad-reader/smart-sam.html

i cena też sensowna.

Napisano

Jeżeli jeździsz tak jak napisałeś w pierwszym poście, to osobiście celowałbym w opony typu semi slick. Na asfalcie szybkie a na suchym i ubitych szutrach, poradzą sobie bez problemu.

Ewentualnie można budżetowo podejść do sprawy i zobaczyć ofertę Vee Rubber, nie wiem czy mają semi sliki ale na pewno mają kilka szybkich opon w ofercie.

Imho stosunek ceny do jakości mają na całkiem niezłym poziomie.

pozdr.

R/

Napisano

Dzięki za pomoc, zamówiłem sobie Smart Sam Plus, potestuję sobie teraz ale na lato i tak zamierzam dokupić dodatkowy komplet kół więc pomyśle o semi slickach.

Napisano

Poczytaj recenzję na tym forum o Marathonach Dureme 28x2,0... Polecam przy Twojej jezdzie, sam je mam jako drugi komplet do 29er... Ew. Mondial bo Dureme trudno już kupić... Swoje ważą ale są szybkie i baaaardzo wytrzymałe.

Napisano

Zgadzam się. Osobiście używam Duremów w przełaju. Głównie miasto, ale też las i to są idealne opony. Moim zdaniem Schwalbe je wycofało bo byly tak uniwersalne, że kilka innych modeli nie miało uzasadnienia ;)

Napisano

Dzisiaj mi przyszły smart samy po po południu założę i przetestuje. oglądałem schwalbe mondial ale za wysoki budżet i boję się że szybciej je ztargam niż RoRo. Co do dureme to nie miałem z nimi styczności ale w 26er miałem kende bardzo podobną i faktycznie opona nie do zdarcia.

• 4 tygodnie później...
Napisano

Hej,

Czy może już zdążyłeś przetestować te opony ?

Jak opinia? Jak zachowują się na asfalcie? Polecasz?

Jeszcze jedno pytanie, jaki rozmiar zamontowałeś? :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...