ravaelo Napisano 8 Marca 2016 Napisano 8 Marca 2016 Może temat wertowany już wiele razy ale wiadomo, że wybór opon to indywidualna sprawa, mianowicie szukam kompletu opon bo seryjne Schwalbe Rocket Ron wyłysiały i mają więcej dziur niż ser szwajcarski a przejechałem na nich zaledwie 5 tys km Zdaniem dojdę do sedna sprawy to zapytam czy to normalne że opony takie jak podałem wyżej wytrzymały tylko 2 sezony? Wcześniej miałem 26er i przy tym samym stylu jazdy Kenda mi wytrzymała około 10 tys km w przeciągu prawie 5 lat. 50% jeżdżę po asfalcie, 30% las, 20% szuter i kamienista polna ścieżka, średnio 30 km/h. Przeważnie jeżdżę po suchym terenie chyba że mnie deszcz zastanie ale to rzadkość, potrzebuje szybkich i wytrzymałych opon, miałem przyjemność pojeździć Meridą Taty na jego seryjnych Maxxis IKON i mimo szerokiego kapcia wyjątkowo szybko mi się na nich rozpędzało i dobrze trzymały w zakrętach w leśnych ścieżkach. Nie chcę wydać za komplet więcej niż 300 zł. Co polecacie na te warunki?
dran2 Napisano 8 Marca 2016 Napisano 8 Marca 2016 czy to normalne że opony takie jak podałem wyżej wytrzymały tylko 2 sezony? Tak. RoRo nie lubi asfaltu a OEMowe opony to na dodatek często produkt drugiego sortu. Za 300 dostaniesz komplet Saguaro TNT które powinny przy takim używaniu wytrzymać więcej. Ale prawda jest taka że 50% asfaltu prosi się raczej o drugi komplet kół albo rower, ciężko to pogodzić z terenem
maczet190399 Napisano 8 Marca 2016 Napisano 8 Marca 2016 Schwalbe Smart Sam'y. Uniwersalne na teren i w miarę idą na na asfalcie. Ewentualnie Schwalbe Land Cruser
ravaelo Napisano 8 Marca 2016 Autor Napisano 8 Marca 2016 A jaka jest różnica w oponach Geax Saguaro TNT od Vittoria Saguaro TNT ? To są te same opony? bo w niektórych sklepach są 2 różne oznaczenia.
100lar3k Napisano 8 Marca 2016 Napisano 8 Marca 2016 Grax został kupiony przez Vittorie chyba z rok albo dwa lata temu. Pewnie niektórzy sprzedający maja cały czas zapasy geaxa dlatego są dwie różne nazwy.
ravaelo Napisano 8 Marca 2016 Autor Napisano 8 Marca 2016 A co sądzicie o modelu Mezcal ? Polecano mi je w sklepie.
CentrumRowerowe Napisano 9 Marca 2016 Napisano 9 Marca 2016 Cześć! Przy podanej przez ciebie proporcji asfaltu do terenu mógłbyś rozważyć opony Crossowe, one są właśnie na takie proporcje. Z tym, że nie nadają się na piaszczysty teren. Moim zdaniem najlepsze dla ciebie byłyby Smart Samy, super uniwersale opony. I z wyraźnie wytrzymalszą mieszanką niż RR. One mają wedle Schwalbe 2 w 6 stopniowej skali wytrzymałości.. Smart Sam ma 5 http://www.schwalbe.com/en/offroad-reader/smart-sam.html i cena też sensowna.
robertos102 Napisano 10 Marca 2016 Napisano 10 Marca 2016 Jeżeli jeździsz tak jak napisałeś w pierwszym poście, to osobiście celowałbym w opony typu semi slick. Na asfalcie szybkie a na suchym i ubitych szutrach, poradzą sobie bez problemu. Ewentualnie można budżetowo podejść do sprawy i zobaczyć ofertę Vee Rubber, nie wiem czy mają semi sliki ale na pewno mają kilka szybkich opon w ofercie. Imho stosunek ceny do jakości mają na całkiem niezłym poziomie. pozdr. R/
ravaelo Napisano 10 Marca 2016 Autor Napisano 10 Marca 2016 Dzięki za pomoc, zamówiłem sobie Smart Sam Plus, potestuję sobie teraz ale na lato i tak zamierzam dokupić dodatkowy komplet kół więc pomyśle o semi slickach.
TomHagen Napisano 10 Marca 2016 Napisano 10 Marca 2016 Poczytaj recenzję na tym forum o Marathonach Dureme 28x2,0... Polecam przy Twojej jezdzie, sam je mam jako drugi komplet do 29er... Ew. Mondial bo Dureme trudno już kupić... Swoje ważą ale są szybkie i baaaardzo wytrzymałe.
CentrumRowerowe Napisano 10 Marca 2016 Napisano 10 Marca 2016 Zgadzam się. Osobiście używam Duremów w przełaju. Głównie miasto, ale też las i to są idealne opony. Moim zdaniem Schwalbe je wycofało bo byly tak uniwersalne, że kilka innych modeli nie miało uzasadnienia
ravaelo Napisano 11 Marca 2016 Autor Napisano 11 Marca 2016 Dzisiaj mi przyszły smart samy po po południu założę i przetestuje. oglądałem schwalbe mondial ale za wysoki budżet i boję się że szybciej je ztargam niż RoRo. Co do dureme to nie miałem z nimi styczności ale w 26er miałem kende bardzo podobną i faktycznie opona nie do zdarcia.
kocurc Napisano 7 Kwietnia 2016 Napisano 7 Kwietnia 2016 Hej, Czy może już zdążyłeś przetestować te opony ? Jak opinia? Jak zachowują się na asfalcie? Polecasz? Jeszcze jedno pytanie, jaki rozmiar zamontowałeś?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.