Skocz do zawartości

[MTB] Dobry wybór ?

Zaja

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Masz rację źle to określiłem,ale rower ma służyc do latania po lasach i po wzniesieniach :)  Jakieś  rady może co do innego modelu roweru,czyten się nada do smigania po lasach i tych wzniesieniach ?

Napisano

to raczej nie downhill ;) ja latałem po lasach i wzniesieniach na xct, a naklejka ostrzegała że tylko do spokojnej jazdy po szutrach :P ale downhillem bym tego nie nazwał ;) ten shockblaze powinien dać radę, w tej cenie wszystkie rowery mają bardzo podobne bebechy.

Napisano

A czy ten Shockblaze bedzie się psuć ? Zależy mi na wytrzymałości bo to ma być rowerek przynajmniej na ok 7 lat :)

Napisano

pamiętaj że "schockblaze" to tylko rama ;) reszta jest innych producentów- części ruchome typu przerzytki może ci się kiedyś zachcieć wymienić na lepsze, piasty są standardowe na konusy więc przez 7 lat raczej padną chociażby od rdzy, amortyzator jeśli będziesz jeździł "ostrzej" raczej pójdzie do wymiany- xct/xcm szybko łapią luzy bo mają plastikowe ślizgi, a części eksploatacyjne typu łańcuch z oczywistych przyczyn także się wymieni po jakimś czasie. ogólnie rower ma wg. mnie słaby osprzęt, ale jak już pisałem wszystkie w tej cenie mają podobny sprzęt, chyba że poszukałbyś jakiejś okazji albo kupił używkę.

Napisano

A może mógłbyś polecić jakiś rower w tej cenie z troche lepszym osprzętem ?  :icon_cool:

Napisano

7 lat to szmat czasu i kilometrów, jeżeli będziesz dbał o napęd i amortyzator to jakiś czas to będzie dobrze pracowało. Ale teraz nie ma rzeczy niezniszczalnych.

Napisano

Fakt,średnio rocznie robie na rowerze 1,5 tys.km. Może ktoś coś jakieś inne modele mógłby polecić ? :)

Napisano

Romet , Kellys czy Shockblaze to i tak tylko napis na ramie. Nie zdziwiłbym się jakby wszystkie te ramy wyszły z jednej fabryki od kitajców .

Napisano

Bardzo prawdopodobne, że wszystkie te ramy zostały wyprodukowane w jednej fabryce. Ale jednak co producent to inne normy kontroli jakości. I moim zdaniem w ostatnich latach romet trochę odstawał od tych marek które też często widujemy w polskich sklepach (giant, unibike, merida, kellys..)

Napisano

moim zdaniem ten Kellys jest wystarczajacy do tego do czego potrzebujesz rower jesli dobrze zrozumiałem pojęcie do"latania" po lasach i wzniesieniach.Naped Alivio powinien byc dość trwały a amortyzator mimo,że przecietny to z tego co wiem i na maratonach na nim smigają.

Napisano

Jeżeli poświęcisz mu chociaż trochę uwagi to posłuży (amortyzator w sensie) czyścić go regularnie jakimś środkiem typu brunox, i raz w sezonie go rozebrać, wyczyścić i nasmarować od nowa. Jak już dokonasz zakupu to się pochwal co kupiłeś.

Napisano

Trzeba poświęcić więcej czasu na złożenie roweru, trzeba więcej poprawiać po fabryce... 

Po otworzeniu kartonu z rometem czuć, że to romet. I akurat porównując te marki śmiało stwierdzam, że romet wypada najsłabiej. Gdzie każdej w/w innej firmie też mógłbym coś zarzucić, ale w przypadku rometa zdarzało się to najczęściej.

Napisano

Witam wszystkich, podepne się pod temat: co sądzicie o takim Romecie : Rambler 8.0 link: http://allegro.pl/showItem2.php?item=6042968798

Cena 1399zl model 2014 przeceniony z 2229 zł

Szukam czegoś do 1500zl

Dziękuję za rady bo przyznam się szczerze że nie znam się na rowerach. Ma to być sprzęt do jazdy po nie utwardzonych drogach, ścieżkach leśnych itp.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...