Skocz do zawartości

[ROWER] NS Bikes Eccentrinc Alu 1

Pysiek321

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zastanawiam się nad zakupem sprzętu enduro.

Myślę nad wyborem NS Bikes Eccentrinc Alu 1

• czy ktoś już miał okazje przetestwać?
  • jakie wrażenia?
  • co sądzicie o amorku X-Fusion Streat RL lub ogólnie o producencie X-Fusion?

Generalnie mój budżet wynosi 5,5 tys PLN. Czy to dobry wybór w tej cenie? 

Ewentualnie polecacie jakiś zamiennik? Myślałem o Dartmoor Primal 2015, kosztuje 4000 PLN, i wtedy za różnice upgrade części.

Będę wdzięczny za pomoc

To nie jest tak, że kupując cokolwiek tańszego "ma się w kieszeni". Te rowery i tak są na tyle podle wyposażone jak na tyle kasy, że lepiej wydać tyle ile się ma. Żadnego bym osobiście nawet kijem nie ruszył. Jedyne co ma sens i warto rozważyć to NS Eccentric Djambo. To nowy standard 27+ ale moim skromnym zdaniem to ma więcej z enduro niż tamte sztywniaki. 

Te rowery i tak są na tyle podle wyposażone jak na tyle kasy
no niby tak ale jak popatrzeć że blisko 3 tys trza wywalić na porządny ęduroWIDEŁ to za 3999 można spróbować niezłej zabawy.

Jasne że zawsze można  dokładać... i  nie bawić się w półśrodki. Ale ęduro ma w nazwie jest zwinny, lekki i wszechstronny i  się nada.

Myślę że ęduro nie jest zarezerwowane tylko dla lekkich fuli za 10 tys wzwyż... hartaile też świetnie się w to całe ęduro wpasowały i rozpychają się mocno. 

Nie kwestionuję zasadności sztywniaka enduro tylko zakupu gotowca w bardzo lipnej specyfikacji. Dlatego co sprytniejsi kupują ramę i robią po swojemu. Nie trzeba do tego Pike'a bo wystarczy w wersji tańszej Aion czy droższej Auron Suntoura. Ten pierwszy zbiera coraz to lepsze recenzje. Za 5-5,5K da się złożyć naprawdę bardzo solidny sprzęt. 

Nie wydaje mi się żeby składanie mogło wyjść taniej niż zakup całego. Sam amortyzator i rama to jest koszt ok 3000 PLN. A tu mam cały rower za 3900 PLN. 

Może zamiast negować, byś doradził co warto wymienić a co może pozostać :) 

bardzo lipnej specyfikacji

Ten Primal w tej kasie to dobra propozycja, z bardzo dobrymi kołami i amorem, niezła rama. Nie poskładasz w tej kasie takiego roweru. Koła są warte około 700 zł, rama 900, amor wartości 2000 zł. Nie złożysz za 4 tys nic lepszego... na nowych tajlach.

Nie wydaje mi się żeby składanie mogło wyjść taniej niż zakup całego. Sam amortyzator i rama to jest koszt ok 3000 PLN. A tu mam cały rower za 3900 PLN. 

:whistling:  :whistling:  :whistling: Dartmoor Primal 2016 + Suntour Auron 2016 + Koła ZTR Rapid + Maxxis Ardent 2,25 + Napęd Sram X7 + Hamulce Deore na metalikach + WTB Pure V + Kobra Deore z blatem NW + inna drobnica wyszła mnie trochę ponad 4000zł (wszystko oczywiście nowe).

Po pierwsze to nic nie neguje tylko przedstawiam najpopularniejszy sposób na HT enduro. Nie che Ci się składać, nie ma kto, jesteś zdania, że to bez sensu więc ok. 

Po drugie to nie jest kwestia "wydaje mi się" tylko faktów. Kolega wyżej dał temu dowód. Nie tak dawno widziałem finał projektu na bazie ramy Horneta. Rama z amorem (jakiś tam używany Fox) wyszła 2,5K. Koła na piastach Revolt i obręczach SunRigle Inferno, napęd XT 1x11, hydrauliki SLX'a, taniocha rurek i mostek Accenta, opony Kenda Nevegal. Gość wydał 5,5K. Nie wnikam gdzie kupował graty i czy dało by radę taniej. 

Po trzecie rama i na ten przykład Aion bo to praktycznie to samo co Auron to koszt z 2K. Ten wideł będzie dużo lepiej pracował od tego Marcoka czy X-Fusion razem wziętych. 

Po czwarte jak już chcesz rady na nówkę w tańszych pieniądzach to olej tego Primala na rzecz Horneta 2016. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...