vive_fan Napisano 7 Marca 2016 Napisano 7 Marca 2016 Witam, mam problem z licznikiem sigma BC 16.12 sTs. Wymieniłem dziś baterię w liczniku bo przygasały cyferki na blacie. Po wymianie baterii wszystkie wartości są podświetlone i nie działa. Próbowałem: -wyjęcie baterii i i odczekanie i ponowny montaż -próba licznika na podstawce -wszystkie przyciski na raz przez 5 sekund -dwa dolne przez 5 sekund nic nie pomogło, nadal wszystkie wartości i wskazania są podświetlone. Spotkał się ktoś z takim objawem?
vpablov Napisano 7 Marca 2016 Napisano 7 Marca 2016 Popatrz czy nie masz wciśniętego , któregoś z przycisków.
vive_fan Napisano 7 Marca 2016 Autor Napisano 7 Marca 2016 wszystkie przyciski wydają się działać prawidłowo.... ;/
vive_fan Napisano 9 Marca 2016 Autor Napisano 9 Marca 2016 dziwnym trafem po 3 dniach naprawił się "sam" Wszystkie dane oprócz godziny zachowane...
mrosporek Napisano 10 Marca 2016 Napisano 10 Marca 2016 Ja miałem podobny przypadek z Sigma. Po wymianie baterii wszystkie znaki były widoczne, po kilku godzinach jazdy zanikło i był widoczne tylko te które miały być.
piciu256 Napisano 12 Marca 2016 Napisano 12 Marca 2016 pewnie licznik nie ogarnia "nagłej" zmiany napięcia z niskiego na wyższe
cervandes Napisano 13 Marca 2016 Napisano 13 Marca 2016 @up nie wymyślaj proszę takich słabych teorii
piciu256 Napisano 13 Marca 2016 Napisano 13 Marca 2016 a to czemu? bateria rozładowana, działa ale słabo- wymiana na nową powoduje nie działanie licznika- po jakimś czasie sam się naprawia, jak dla mnie zmiana napięcia pasuje idealnie ale chętnie się dowiem jak jest naprawdę jeśli wiesz
Mariusz9977 Napisano 13 Marca 2016 Napisano 13 Marca 2016 Ja raz wymieniałem w tym liczniku i nową przyjął bezboleśnie
cervandes Napisano 13 Marca 2016 Napisano 13 Marca 2016 a to czemu? bateria rozładowana, działa ale słabo- wymiana na nową powoduje nie działanie licznika- po jakimś czasie sam się naprawia, jak dla mnie zmiana napięcia pasuje idealnie ale chętnie się dowiem jak jest naprawdę jeśli wiesz Bo setki tysięcy jak nie miliony liczników tego problemu nie mają. Zwarcie, wilgoć, cokolwiek, ale w życiu nie zmiana napięcia! 3V ma naładowana CR2032, rozładowana 2,8V. To nie sprzęt laboratoryjny, żeby miał być wrażliwy na takie różnice napięć. Mój kolega w 16.12 dłubał baterię, wsadził maleńki akku z helika li-ion który naładowany ma 4,2V i licznik działa bezproblemowo od dwóch lat. Licznik absolutnie nie może być wrażliwy na tak znikome różnice napięcia.
Kolmark Napisano 14 Marca 2016 Napisano 14 Marca 2016 Proponuję na przyszłość włożyć baterię odwrotnie, potrzymać kilka sekund i włożyć prawidłowo. Powinno pomóc. Jeśli nie pomoże to może znaczyć, że licznik dostał wody i dni jego są policzone. W starej sigmie 1606L tak miałem, zachodziłem w głowę, którędy ta woda weszła? Odpowiedź: przez gumki pod przyciskami, które od częstego używania po prostu przedziurawiły się.
vive_fan Napisano 15 Marca 2016 Autor Napisano 15 Marca 2016 no to własnie teraz się zastanawiam czy reklamować licznik czy nie... Teoretycznie działa wszystko ok, więc może dam mu trochę czasu.
steve69 Napisano 15 Marca 2016 Napisano 15 Marca 2016 Spisz dane, które chciałbyś zachować i jeszcze raz wyjmij i włóż baterię. Jeżeli sytuacja z wyświetlaniem wszystkich możliwych wartości przez dłuższy czas się powtórzy, to wtedy reklamuj. Licznik nie ma prawa tak się zachowywać. -- Pozdrawiam.
Scar Napisano 24 Sierpnia 2016 Napisano 24 Sierpnia 2016 a jaką ja mam wymyślić teorię? 16.12 STS pokazał symbol baterii "pusta" i teraz na nowej baterii pokazuje to samo. Zakładałem już trzy nowe po kolei i zawsze po ruszeniu kół i pokazaniu pierwszego odczytu daje "pusta'.
cervandes Napisano 25 Sierpnia 2016 Napisano 25 Sierpnia 2016 Oczywiście wymieniałeś i w sensorze na kole i w liczniku?
Scar Napisano 25 Sierpnia 2016 Napisano 25 Sierpnia 2016 tylko w liczniku, dostałem już odpowiedź z suportu Sigmy "put in both baterries" i wszystko jasne.
beskid Napisano 14 Września 2016 Napisano 14 Września 2016 Mój temat zamknięty więc pozwolę sobie napisać tutaj. Moja Sigma 14.12 coś zaczęła dzisiaj strajkować. Problem jest taki, że mam co jakiś czas przerwę w transmisji danych. Na pewno nie czujnik w kole i nie kabel. Przez chwilę pokazywała dziwne wartości prędkości. Cisnę pod górę z 5km/h a tutaj nagle 12-8-5 km/h. Potem się naprawiło ale za jakiś czas znowu nie ma odczytu. Miał ktoś z czymś takim do czynienia??
Scar Napisano 14 Września 2016 Napisano 14 Września 2016 tak, kabel "wyłamany" tuż przy nasadzie czujnika, słychać pikanie nadajnika- sygnał nie idzie do stopki. Kupiłem nowy komplet kabel/stopka, wadliwemu zrobiłem sekcję, stąd dokładnie wiem co było.
beskid Napisano 14 Września 2016 Napisano 14 Września 2016 Wyłamanie kabla wykluczyłem. Mam podejrzenia co do stacji dokującej bo jak w trakcie przerwy przycisnę do kiery to zaczyna chodzić. Generalnie mam wrażenie, że im większe wertepy a co za tym idzie wstrząsy to jest ok. Jak by było coś z kablem to nie widzi mi się by wytrzymał z dajmy na to 3 godz jazdy w ciągłych wstrząsach. Tyle co wyciągnąłem koło by spakować rower i w domu lipa. Poruszałem całym licznikiem i przycisnąłem do bazy i jak na razie chodzi. Poruszałem w każde strony kablem przy czujniku i nie ma przerwy w transmisji danych. Kurna nie wiem co jest grane.
tobike Napisano 15 Września 2016 Napisano 15 Września 2016 Sprawdź piny w liczniku i podstawce, te w liczniku może się nie wysuwają do końca.
lynx79 Napisano 15 Września 2016 Napisano 15 Września 2016 Zawsze jeszcze można podłączyć licznik do stacji dokującej i zgrać dane, a po wymianie baterii wgrać je na nowo
beskid Napisano 15 Września 2016 Napisano 15 Września 2016 Już jest winowajca bo jak zwykle uwalił się kabel przy stacji dokującej ale tak głęboko, że praktycznie było to nie widoczne. Doszedłem do wniosku, że Sigma to rozwiązanie ma tak celowo zrobione i na tak ujowym kablu by kupować nową stację. To co ma teraz jest zupełnie inaczej i pewniej zrobione.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.