kaszaluk Napisano 7 Marca 2016 Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 Witam Posiadam budżetowy amortyzator Sr Suntour XCM RL i mam dwa problemy: 1. Regulacja naprężenia wstępnego - po przekręceniu pokrętła regulacji naprężenia na max w stronę +, niewiele się zmienia w pracy amortyzatora. Czy jest jakaś możliwość regulacji naprężenia wstępnego oraz jego sztywności poza wymienionym pokrętłem? 2. Zmiana skoku 80/100mm - nie mogę znaleźć w necie instrukcji jak to zrobić... PS. Wiem że najlepszym rozwiązaniem będzie wymiana amortyzatora na lepszy, ale do czerwca musi jeszcze posłużyć ten Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 7 Marca 2016 Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 1. Nic dziwnego w tym modelu niestety Możliwości regulacji jako takiej nie ma. Trzeba dobrać sprężynę pod wagę i wymienić. 2. Odezwij się do kolegi ACTIVIA, ale chyba trzeba wymienić sprężynę na dłuższą lub krótszą. Prosty uginacz o prostej konstrukcji - nie ma tłumika, więc nie jest amortyzatorem. Dużych możliwości regulacji przez to nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 7 Marca 2016 Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 (edytowane) Chcąc zmienić skok to musisz wymienić sprężynę o 2cm krótszą zaś od dołu na popychaczu dodać 2cm podkładkę Co do regulacji twardości sprężyny to korek naprężenia wstępnego dużo w efekcie nie daje. Jedynie twardość możesz sobie dopasować za pomocą twardszej lub miększej sprężyny Edytowane 7 Marca 2016 przez ACTIVIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaszaluk Napisano 7 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 Dziękuje za pomoc. ACTIVIA czy możesz napisać jaką sprężynę konkretnie wstawić do tego modelu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 7 Marca 2016 Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 Jest tego tyle ze musisz sam wyciągnąć swoja sprężynę i dobrać według rozmiaru. Pamietaj żeby była 2cm krótsza http://activia.sgl.pl/czesci/czesci-zamienne/sprezyny/sprezyny/37 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi