kaszaluk Napisano 7 Marca 2016 Napisano 7 Marca 2016 Witam Posiadam budżetowy amortyzator Sr Suntour XCM RL i mam dwa problemy: 1. Regulacja naprężenia wstępnego - po przekręceniu pokrętła regulacji naprężenia na max w stronę +, niewiele się zmienia w pracy amortyzatora. Czy jest jakaś możliwość regulacji naprężenia wstępnego oraz jego sztywności poza wymienionym pokrętłem? 2. Zmiana skoku 80/100mm - nie mogę znaleźć w necie instrukcji jak to zrobić... PS. Wiem że najlepszym rozwiązaniem będzie wymiana amortyzatora na lepszy, ale do czerwca musi jeszcze posłużyć ten Cytuj
seraph Napisano 7 Marca 2016 Napisano 7 Marca 2016 1. Nic dziwnego w tym modelu niestety Możliwości regulacji jako takiej nie ma. Trzeba dobrać sprężynę pod wagę i wymienić. 2. Odezwij się do kolegi ACTIVIA, ale chyba trzeba wymienić sprężynę na dłuższą lub krótszą. Prosty uginacz o prostej konstrukcji - nie ma tłumika, więc nie jest amortyzatorem. Dużych możliwości regulacji przez to nie ma. Cytuj
ACTIVIA Napisano 7 Marca 2016 Napisano 7 Marca 2016 (edytowane) Chcąc zmienić skok to musisz wymienić sprężynę o 2cm krótszą zaś od dołu na popychaczu dodać 2cm podkładkę Co do regulacji twardości sprężyny to korek naprężenia wstępnego dużo w efekcie nie daje. Jedynie twardość możesz sobie dopasować za pomocą twardszej lub miększej sprężyny Edytowane 7 Marca 2016 przez ACTIVIA Cytuj
kaszaluk Napisano 7 Marca 2016 Autor Napisano 7 Marca 2016 Dziękuje za pomoc. ACTIVIA czy możesz napisać jaką sprężynę konkretnie wstawić do tego modelu? Cytuj
ACTIVIA Napisano 7 Marca 2016 Napisano 7 Marca 2016 Jest tego tyle ze musisz sam wyciągnąć swoja sprężynę i dobrać według rozmiaru. Pamietaj żeby była 2cm krótsza http://activia.sgl.pl/czesci/czesci-zamienne/sprezyny/sprezyny/37 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi