Alsew Napisano 6 Marca 2016 Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 Rok temu kupiłem taką lampkę http://www.solarstorm.pl/produkty/nitenumen . Mam problem z aku do tego cuda. Jak podłączę rozładowany aku pod ładowarkę to świeci się czerwona dioda i ładuje ale po 10 min dioda zaczyna się robić różowa, chwilę później jest już zielona i po max 15 min ładowanie się kończy na poziomie takim że na pełnej mocy lampka świeci 3 minuty. Ładowarkę rozkręciłem i na płytce nie ma żadnych uszkodzeń czy nadpaleń... więc przypuszczam że ogniwa szlak trafił Miał ktoś kiedyś podobny przypadek? I Wracając do tematu... Kupić identyczny aku jak był tj. http://lampkinarower.pl/akumulatory/25-solarstorm-bs3600-oryginalny-pakiet-akumulatorow-pokrowiec.html czy może jest alternatywa dla tego chińskiego ustrojstwa??? Zależało by mi na tym żeby to trochę działało, a nie co roku wymiana... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek226 Napisano 6 Marca 2016 Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 pakiet aku 18650 łączone po 2 szeregowo żeby miały napięcie ok 8V i takich pakietów n połączonych równolegle żeby miec odpowiednią pojemność , pamiętaj tylko żeby każdy akumulator zabezpieczyć balanserem aby uniknąc jego przeładowania , wystarczy dioda zenere o napięciu zenera 4,2V w kierunku zaporowym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolmark Napisano 6 Marca 2016 Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 Oryginalnie jest odwrotnie: ogniwa 18650 połączone równolegle i dwie takie pary połączone szeregowo. Zabezpieczone są balanserem, który można wykorzystać ponownie (ja tak zrobiłem). trochę upierdliwe jest lutowanie pakietu (oryginalnie jest zgrzewany), ale da się zrobić. Lampka działa. Moja potrafiła bez ostrzeżenia ni z tego, ni z owego nagle się wyłączyć, zostawiając mnie w ciemności pośrodku lasu. Na szczęście zawsze wożę starą bocialarkę na zapasie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modelarz Napisano 6 Marca 2016 Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 Jeżeli masz ten pakiet to może prościej i taniej będzie wymienić same ogniwa na nowe. Tam za pewne są akumulatory 18650 więc nie ma problemu by takie dokupić. A zmieniając samemu, wie się co się czego się używa i jaka będzie tego pojemność. Bo pojemność tego pakietu z linku jest bardzo mała, gdyż nawet tanie ogniwa 2.2 Ah połączone 2S2P dadzą 4.4Ah przy 8.4v, a te bardziej pojemne nawet 6.8Ah, więc i czas świecenia się znacząco wydłuży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek226 Napisano 6 Marca 2016 Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 ja woże 1 aku 8 szt 18650 w torbie pod siodełkiem i jeden pakiet 2 szt awaryjnie plecaku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 6 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 Oryginalnie jest odwrotnie: ogniwa 18650 połączone równolegle i dwie takie pary połączone szeregowo. Zabezpieczone są balanserem, który można wykorzystać ponownie (ja tak zrobiłem). trochę upierdliwe jest lutowanie pakietu (oryginalnie jest zgrzewany), ale da się zrobić. Lampka działa. Moja potrafiła bez ostrzeżenia ni z tego, ni z owego nagle się wyłączyć, zostawiając mnie w ciemności pośrodku lasu. Na szczęście zawsze wożę starą bocialarkę na zapasie Oki ale być może to uszkodził się ten balanser o którym piszesz bo trochę to dziwne ze jednego dnia lampka działa przez 3 godziny a drugiego dnia nie można naładować aku nawet w 5 procentach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolmark Napisano 7 Marca 2016 Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 Trudno to będzie zdiagnozować, bo nie da się niezależnie pomierzyć ogniw zmontowanych w pakiet. Ja zaryzykowałem i pakiet rozciąłem, w końcu lampka i tak była niepewna, działała połowę tego czasu co kiedyś i wyłączała się niespodziewanie. Wcześniej sygnalizowała koniec prądu miganiem i przełączała się w tryb tzw. moon - jakieś 20 minut lichego światła, ale zawsze to coś. Pakiet naładowałem normalnie, rozciąłem i zmierzyłem napięcia: dwa ogniwa 4v, a dwa 3,8v - i wiadomo, te dwa słabsze do kosza. Ponieważ nie byłem w stanie stwierdzić jakiej są pojemności, a dobieranie ogniw do pakietu mających różne pojemności może powodować kłopoty, wymieniłem wszystkie, każde o pojemności 2200mAh. Aha, zanim wystąpiły problemy z pojemnością, pewnego dnia oryginalny pakiet bardzo długo się ładował i cały się zagrzał. Od tej pory lampka świeciła znacznie krócej, pomimo tego, że pakiet ładował się poprawnie, choć tak jakby krócej niż kiedyś. Teraz póki co działa, ale ogniwa są z odzysku, z rozmontowanych baterii laptopowych, co prawda dobierane według napięcia po naładowaniu (każdego z osobna w dwukanałowej ładowarce DSD), niemniej pewnie długo nie pociągną. To, co zrobiłem to typowe druciarstwo na własną odpowiedzialność. Jeśli nie czujesz się na siłach, kup po prostu pakiet i po sprawie. Ogniwa litowo-jonowe mogą być niebezpieczne zwłaszcza, jeśli zrobisz zwarcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 7 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 Zdjęłam dziś ta folie z pakietu akumulatorów i ewidentnie na jednym ogniwie jest rdzawy nalot jakby wylało. Z Solarstorm dostałem ofertę na koszyk na ogniwa ale 80 zł za taki wynalazek to trochę za dużo, oryginalnego pakietu tez nie kupię bo nie lubię jak ktoś ze mną pogrywa. Solarstorm zapewnia ze ogniwa są od renomowanego dostawcy BAK a to jakiś chiński sh*t. Wiec zostaje zabawa w druciarstwo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raffik Napisano 7 Marca 2016 Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 Nie lepiej kupić lampkę na jedno ogniwo? Od renomowanego producenta czyli np. Panasa 3400? Druciarstwo z li-on jest dobre do pierwszego pożaru lub poparzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skimir Napisano 7 Marca 2016 Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 A co to jest renomowany dostawca BAK? Dobre ogniwa to LG, sanyo, panasonic... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 7 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 Nie lepiej kupić lampkę na jedno ogniwo? Od renomowanego producenta czyli np. Panasa 3400? Druciarstwo z li-on jest dobre do pierwszego pożaru lub poparzenia. Po roku mam wyrzucić lampkę za 230 zł bo ogniwo padlo??? Kupię 4 nowe ogniwa i dam to kumplami elektrykowi do przełożenia. Sam też bym to ogarnął bo jak masz oryginał na wzór to nie potrzeba do tego doktoratu ale nie mam wprawy w lutowaniu. A co to jest renomowany dostawca BAK? Dobre ogniwa to LG, sanyo, panasonic... Ale chyba BAK to nie to samo co Vibar wiec to jest oszukiwanie klienta i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skimir Napisano 7 Marca 2016 Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 Jak nie masz wprawy w lutowaniu to daj komuś to zrobić. Zbyt słabą lutownicą nie polutujesz, bo pojemność cieplna takiego akumulatorka jest spora, mocną lutownicą możesz szybko go przegrzać... Zgrzewanie jest najwłaściwsze ale trzeba mieć dostęp do zgrzewarki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 8 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 8 Marca 2016 A te ogniwa mają mieć 3,7V czy 4,2V na tych oryginalnych nie ma nic napisane??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek226 Napisano 8 Marca 2016 Udostępnij Napisano 8 Marca 2016 18650 w pełni naładowane daje 4,2 V im bardziej rozładowany tym niższe napięcieoryginalne powinny dawać 4,2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przmor Napisano 8 Marca 2016 Udostępnij Napisano 8 Marca 2016 Nominalne napiecie ogniwa LiOn to 3,7V ale zakres napiec ogniwa to 4,2v w pelni naladowanego do 3V dla ogniwa rozladowanego. Rozladowywanie ponizej 3V niszczy ogniwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modelarz Napisano 8 Marca 2016 Udostępnij Napisano 8 Marca 2016 Znamionowe napięcie to przeważnie 3.7V a w pełni naładowany akumulator to 4.2V, a rozładowywać je można na ogół do około 2.8-3V. Tak jest najczęściej, gdyż są akumulatory ładowane do 4.25V albo do 4.3V ale ładowanie ich do napięcia 4.2V oczywiście im nie zaszkodzi, jedynie będą miały trochę mniejszą pojemność. Choć wszystko powinno być podane w nocie katalogowej danego ogniwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 9 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 Nominalne napiecie ogniwa LiOn to 3,7V ale zakres napiec ogniwa to 4,2v w pelni naladowanego do 3V dla ogniwa rozladowanego. Rozladowywanie ponizej 3V niszczy ogniwo. Z tego co widzę to na allegro są ogniwa 3,6 3,7 3,8 i 4,2 producent w opisie oryginalnego pakietu podaje 3,7 wiec takie kupie... Czy może wszystkie te ogniwa z allegro są identyczne tylko sprzedawcy różnie podają? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przmor Napisano 9 Marca 2016 Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 Zwykly chwyt marketingowy. Te sprzedawane jako 4,2V maja podany zakres napiec 2,75-4.2V. Do tego kosmiczne wrecz pojemnosci 12Ah. Tak dla zasady unikalbym kupowania takich przereklamowanych w chamski sposob produktow. Realne pojemnosci to okolice 2Ah czyli 2000mAh i nie patrzec na napiecie bo nie zalezy ono od producenta tylko od typu ogniwa i w przypadku LiOn znamionowe napiecie to 3,7V ale zakres pracy ogniwa to 4.2V dla w pelni naladowanego do ok. 3V dla rozladowanego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 9 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 Wszystkim dziękuję za pomoc. Już wszystko rozumiem. Jeszcze raz przestrzegam wszystkich przed zakupem pakietów od polskiego dystrybutora Solarstorm. TO NIE JEST BAK !!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 10 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 10 Marca 2016 P.S Historia skończyła się tak ze znalazłem w Poznaniu na ulicy Wawrzyniaka firmę Lupo gdzie kupiłem ogniwa Samsung 2600mAh po 15 zł/szt. i w cenie zgrzali mi pakiet wraz z przełożeniem płytki i kabla. Polecam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolmark Napisano 11 Marca 2016 Udostępnij Napisano 11 Marca 2016 Widzę, że Twój pakiet był identycznie zgrzany jak mój, nawet płytka balansera taka sama, tylko moje aku są w niebieskich koszulkach i innej chińskiej firmy. A firmie, o której napisałeś przyjrzę się i może skorzystam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.