rafb Napisano 6 Marca 2016 Napisano 6 Marca 2016 Planuję złożyć lekkie koła dla jeźdźca 75 kg na maratony w łagodniejszych warunkach (idealnie było by, żeby waga zestawu wyniosła około 1500 g). Wstępnie wybrałem piasty Novatec 771 i 772 oraz obręcze ZTR Crest. Potrzebuję kilku porad: 1. Jakie szprychy i nyple polecacie ? 2. Czy celować w 32 szprychy na koło czy 28 wystarczy ? 3. Koła mają być pod mleko - jaka taśma uszczelniająca będzie ok do tej obręczy? 4. Jak oceniacie sztywność i wytrzymałość tekiego zestawu do mojej wagi ? Dzięki za opinie.
Avatarus Napisano 6 Marca 2016 Napisano 6 Marca 2016 Cześć, też ważę 75kg i największy błąd jaki zrobiłem to zakupiłem ztr crest jako tylną obręcz. Koło co miesiąc było do centrowania. Jeśli traktujesz je jako race day only to może i wytrzyma, ale celowałbym raczej w coś, co ma +400 gram np: wtb i19, alexrims volar, DT M442, ztr arch ex itp. Jak chcesz jak najlżej to kup na przód crest-a (u mnie wystarczy raz na pół roku wycentrować i jest git), ale na tył obowiązkowo coś cięższego, chyba że chcesz testować swoją cierpliwość . Podobnie też twierdzi: http://banachbrothers.pl/index.php/17-aktualnosci-wyroznione/317-niezawody-i-trwaly-kola
piciu256 Napisano 6 Marca 2016 Napisano 6 Marca 2016 zdecydowanie 32 szprychy, różnica wagowa niemożliwa do zauważenia, a dodatkowa wytrzymałość zawsze na+ szczególnie w 29er
blackiwan Napisano 6 Marca 2016 Napisano 6 Marca 2016 Polecam szprychy sapim laser- tanie, lekkie wytrzymałe + koniecznie nyple mosiężne.
rafb Napisano 6 Marca 2016 Autor Napisano 6 Marca 2016 Cześć, też ważę 75kg i największy błąd jaki zrobiłem to zakupiłem ztr crest jako tylną obręcz. Koło co miesiąc było do centrowania. Jeśli traktujesz je jako race day only to może i wytrzyma, ale celowałbym raczej w coś, co ma +400 gram np: wtb i19, alexrims volar, DT M442, ztr arch ex itp. Jak chcesz jak najlżej to kup na przód crest-a (u mnie wystarczy raz na pół roku wycentrować i jest git), ale na tył obowiązkowo coś cięższego, chyba że chcesz testować swoją cierpliwość . Podobnie też twierdzi: http://banachbrothers.pl/index.php/17-aktualnosci-wyroznione/317-niezawody-i-trwaly-kola Tak, to ma być race day only i to tylko na bardziej płaskie trasy. Na ciężkie warunki mam fabryczne DT z pancernymi Saguaro TNT 780g. Potrzebuję drugiego zestawu, żeby nie bawić się za każdym razem w przekładanie opon i uszczelnianie od nowa. Dlatego kombinuję, ze złożeniem czegoś lekkiego i budżetowego (najlepiej do 1500 zł)
blackiwan Napisano 6 Marca 2016 Napisano 6 Marca 2016 Cresty to dobre obręcze i raczej nic innego lżejszego/tańszego/szerszego nie znajdziesz. Na takie zastosowanie jak piszesz będzie o bardzo dobry wybór. Ewentualnie jest jeszcze BOR XMD333 19mm 355g lub Bontrager XXX 21m 360g. To już obręcze wylajtowane do granic możliwości z limitami wagowymi 85kg(oczywiście z rowerem) Ja osobiście będę składał koła na: obręcze: accent exe 29 20mm 400g piasty: accent win mtb 15mm 145g 142/12mm 268g szprychy: sapim laser 64szt (długość około 300mm) 300g nyple mosiężne sapim 40g wyjdzie około 1550g i będzie dosyć tanio około 1300zł (przyjmując ceny katalogowe) Ważę 78kg, koła będą używane na bikemaratonie, etapówkach GG, zawodach XC Będe pewnie pierwszym, który będzie testował te piasty
wojtas7 Napisano 6 Marca 2016 Napisano 6 Marca 2016 też myślałem o tych piastach, czy one są już dostępne?
MokryxD Napisano 6 Marca 2016 Napisano 6 Marca 2016 Z obręczy można jeszcze zwrócić uwagę na DT Swiss XR331, z tym, że wymagają nypli DT Squoax jeśli chcemy koniecznie alu.
rafb Napisano 6 Marca 2016 Autor Napisano 6 Marca 2016 @blackiwan Też myślałem o tych obręczach Accent i dalej biorę je pod uwagę. Nie wiem tylko jakie są doświadczenia z zestawem na mleko na nich. Piasty wagowo wychodzą tak samo jak Novatec, tylko trochę drożej. Możesz zdradzić jakie tarcze zakładasz na bikemaraton i etapówki GG. Ja jadę na Trophy w tym roku, ale na tam biorę zdecydowanie bardziej pancerne koła.
blackiwan Napisano 6 Marca 2016 Napisano 6 Marca 2016 Tarcze tylko i wylacznie cos na pajaku. Pewnie zaloze 2x160mm Xt icetech.
dawid Napisano 6 Marca 2016 Napisano 6 Marca 2016 Piasty są już bardzo dobrze przetestowane, nawet mało wprawne oko zauważy dlaczego Dobra konstrukcja, jeszcze nie słyszałem żeby zawiodła ZTR Crest jest jak najbardziej godny rozważenia. Przy 75kg i dobrym zaplocie nie powinno być z nimi problemów, jedynie trzeba jak ognia unikać dobicia z powodu zbyt niskiego ciśnienia w oponach Szprychy cieniowane do 1.5mm to za mało, nie będzie sztywno. Niewiele więcej ważą szprychy cieniowane do 1.6mm, jest zdecydowanie sztywniej i te same pieniądze Jak koła maja być pancerne to jeszcze godne rozważenia są WTB KOM i21
blackiwan Napisano 6 Marca 2016 Napisano 6 Marca 2016 Czyli bardziej polecasz D-Lighty ? Tylko dlaczego według sapim mają mniejszą wytrzymałość niż lasery 1370 N/mm2 vs 1500 N/mm2 ? też myślałem o tych piastach, czy one są już dostępne? Pierwsza partia piast powinna być dostępna w połowie marca. Pewnie szybko się rozejdą, bo velo będzie również na nich składać swoje koła accenta.
Jarek516 Napisano 7 Marca 2016 Napisano 7 Marca 2016 coraz więcej pochlebnych opinii o obręczach. To dobrze, bo pewno sam je wezmę. Co do piasty, jak myślicie? lepszy novatec 771/2 czy ten WIN?
blackiwan Napisano 7 Marca 2016 Napisano 7 Marca 2016 Z zewnątrz niby takie same,ale w środku to nie wiadomo. Oczywiście głównie chodzi o łożyska, zapadki, uszczelnienie. Jak będe miał je w rękach to wrzuce jakieś foty.
rafb Napisano 9 Marca 2016 Autor Napisano 9 Marca 2016 Po wizycie w zaprzyjaźnionym serwisie pojawiły się nowe opcje: - piasty DATI M6 http://www.datibike.com/da-m6.html - obręcze RYDE Trace XC 21 http://www.ryde.nl/trace-xc Macie jakieś doświadczenia z powyższymi ?
blackiwan Napisano 9 Marca 2016 Napisano 9 Marca 2016 Wiesz po ile chodzą te obręcze Tu masz polskiego dyst. http://lemonbike.eu/produkt/trace-xc-32h/ Bontrager XXX dokładnie ma takie same wymiary i też jest asymetryczny,ale kosztuje 360zł. Piasty też mocno wylajtowane, ciekawe jak z wytrzymałością kołnierzy...
rafb Napisano 9 Marca 2016 Autor Napisano 9 Marca 2016 Jak na oficjalnego dystrybutora to cena kosmos. Tu jest 150 zł taniej. http://rower.com.pl/ryde-trace-xc-21-disc-felga-29-cali-czarna-622-21-32-otwory-473612 Można ogarnąć w cenie Cresta. Producent podaje max wagę jeżdzącego 90 kg więc miałbym 15 kg zapasu. Już składali koła na tych piastach i obręczach dla cięższych jeźdźców i podobno jeszcze nikt nie narzekał. Tylko na przesyłkę z piastami z Tajwanu trzeba czekać 2 tygodnie.
blackiwan Napisano 9 Marca 2016 Napisano 9 Marca 2016 Producent podaje max wagę jeżdzącego 90 kg Tylko to trzeba liczyć razem z rowerem i innymi rzeczami które masz na sobie lub rowerze.
bender999 Napisano 9 Marca 2016 Napisano 9 Marca 2016 Polecam szprychy sapim laser- tanie, lekkie wytrzymałe + koniecznie nyple mosiężne. Czemu nie nyple alu?
piciu256 Napisano 10 Marca 2016 Napisano 10 Marca 2016 pewnie przeświadczenie o ich słabości po doświadczeniach z Dartmoor em ich aluminiowe lubią pękać. dobre nyple alu że spokojem wystarczą.
blackiwan Napisano 10 Marca 2016 Napisano 10 Marca 2016 na serwisie często widzę koła z napieczonymi i wyrwanymi alu nyplami, przez to nie mam jakoś do nich zaufania
piciu256 Napisano 11 Marca 2016 Napisano 11 Marca 2016 wszystko zależy od ich jakości, zrobiłem mały test- kupiłem alu nyple Dartmoor, cnspokes, dt swiss i jakieś noname- wziąłem cążki i zgniatałem- Dartmoor i noname się dość łatwo skruszyły, a reszta była odczuwalnie mocniejsza, no i się bardziej zgniatały niż kruszyły, co do zapiekania to się nie wypowiem bo jak rozplatałem 4 letnie koło na alu nyplach (jakiś noname) to rzeczywiście lekko się trzymały, ale po przełamaniu początkowego oporu (nie był on jakiś ogromny) odkręcały się już normalnie (oczywiście niektóre podczas procedury się pokruszyły)
uslugifoto Napisano 11 Marca 2016 Napisano 11 Marca 2016 Z tego co czytam to dla 78kg bikera + 10kg rower, koła 1500g będą zbyt delikatne? Obecnie mam: Piasty Novatec 771 i 772SB 32hObręcze DT Swiss M442 29er 32hSzprychy Pillar PSR TB2016Waga 1750gramów Myślałem nad czymś 1450 - 1500g, ale chyba przy mojej wadze 78kg to będzie przesada?
uslugifoto Napisano 12 Marca 2016 Napisano 12 Marca 2016 Typowe polskie maratony. Dodam że mam średnią technikę
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.