jogi109 Napisano 6 Marca 2016 Napisano 6 Marca 2016 Witam Moje łożyska w pieście Novatec 711 przedniej z osią 15 mm wołają o pomstę do nieba. Problem jest tej natury, że nie ma jak ich wybić, ponieważ wewnętrzna tuleja jest z bardzo miękkiego materiału, i po kilku próbach robią się duże uszczerbienia. Czy w tym przypadku pozostaje jedynie zakup ściągacza do łożysk wewnętrznych? Jeżeli tak, to rozumiem że lepiej dopłacić do najtańszego 20 zł i kupić a 55 narzędzie firmy Yato? http://www.narzedziak.pl/yato-sciagacz-lozysk-wewnetrzny-12-38-mm-yt-2510.html Jakie łożysk zakupić do niej? Oryginalne z Novateca, czy jakieś z allegro, od razu dwa komplety ?
Arni220 Napisano 6 Marca 2016 Napisano 6 Marca 2016 Myślisz chyba o takim ściągaczu? Chyba nie bardzo taki, bo te dwa boczne ramiona muszą się na czymś oprzeć, by przyłożyć siłę. O co je oprzesz, o szprychy? To jest ściągacz dobry do piast: Zmierz średnicę wewnętrzną łożyska i kup odpowiedni rozmiar. Najlepiej na sztuki, widziałem już po 50zł. Są tez komplety, ale to zabawa za znacznie wyższe pieniądze i w rowerze więcej niż 2/3 rozmiarów nie potrzeba. Na poniższym filmiku, gość używa właśnie takich ściągaczy do wybicia łożysk:
jogi109 Napisano 6 Marca 2016 Autor Napisano 6 Marca 2016 Myślałem o tym pierwszym, oparłbym o korpus piasty
Arni220 Napisano 6 Marca 2016 Napisano 6 Marca 2016 Masz ją rozplecioną? Jak nie, to są tam szprychy, pokaleczysz je. Trzeba by było coś podkładać, będziesz się męczył, ale próbuj jeśli chcesz. Taki przykład z życia. Campagnolo do zdejmowania łożysk korby stosuje ściągacz dwuramienny. Chciałem być cwańszy i kupiłem trójramienny. Co się okazało, wcale nie było łatwiej lecz trudniej, nie szło nim dobrze podejść by uchwycić łożysko. Udało mi się, ale dziś wolał bym kupić dwuramienny. U ciebie wielce prawdopodobne, że będzie podobnie. Ale może się mylę, jacyś mechanicy by musieli się wypowiedzieć, może taki stosowali już.
jogi109 Napisano 7 Marca 2016 Autor Napisano 7 Marca 2016 Podany przez Ciebie ściągacz też może mieć trudności, ponieważ między łożyskiem a tuleją jest bardzo minimalna przerwa. Nie wiadomo czy te ząbki wejdą w tą minimalną przerwę. Rozumiem że wybicie tak na chama z zewnątrz też nie przejdzie?
Arni220 Napisano 7 Marca 2016 Napisano 7 Marca 2016 Nie wiadomo czy te ząbki wejdą w tą minimalną przerwę. No to je zeszlifujesz tak, by pasowało. Im na filmie ładnie wszystko pasuje. Rozumiem że wybicie tak na chama z zewnątrz też nie przejdzie? Zablokuje cię kołnierz wewnątrz obudowy piasty. Łożyska dochodzą do takiego kołnierza wewnątrz i dalej ich nie wbijesz. W odwrotna stronę nie da się na chama uderzając w jedno, wybić drugiego. Podpytaj kolegi Dawida, on handluje tymi piastami, pewnie już łożyska wymieniał w nich.
dawid Napisano 7 Marca 2016 Napisano 7 Marca 2016 Akurat w D771 łożysk nie wymieniałem, kilka razy rozbierałem te piasty, ale nie zastanawiałem się jak łożyska tutaj wybijać. Jutro jak znajdę chwile to rozbiorę przednią piastę i zobaczę jak najłatwiej domowymi sposobami te łożyska wybić
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.