Skocz do zawartości

[serwis piasty] Novatec 771 15mm

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Moje łożyska w pieście Novatec 711 przedniej z osią 15 mm wołają o pomstę do nieba. Problem jest tej natury, że nie ma jak ich wybić, ponieważ wewnętrzna tuleja jest z bardzo miękkiego materiału, i po kilku próbach robią się duże uszczerbienia. Czy w tym przypadku pozostaje jedynie zakup ściągacza do łożysk wewnętrznych? Jeżeli tak, to rozumiem że lepiej dopłacić do najtańszego 20 zł i kupić a 55 narzędzie firmy Yato? http://www.narzedziak.pl/yato-sciagacz-lozysk-wewnetrzny-12-38-mm-yt-2510.html 

Jakie łożysk zakupić do niej? Oryginalne z Novateca, czy jakieś z allegro, od razu dwa komplety ?

Napisano

Myślisz chyba o takim ściągaczu?

3_2510.jpg

Chyba nie bardzo taki, bo te dwa boczne ramiona muszą się na czymś oprzeć, by przyłożyć siłę. O co je oprzesz, o szprychy?

To jest ściągacz dobry do piast:

jonnesway_ae310082.jpeg

Zmierz średnicę wewnętrzną łożyska i kup odpowiedni rozmiar. Najlepiej na sztuki, widziałem już po 50zł. Są tez komplety, ale to zabawa za znacznie wyższe pieniądze i w rowerze więcej niż 2/3 rozmiarów nie potrzeba.

Na poniższym filmiku, gość używa właśnie takich ściągaczy do wybicia łożysk:

Napisano

Masz ją rozplecioną? Jak nie, to są tam szprychy, pokaleczysz je. Trzeba by było coś podkładać, będziesz się męczył, ale próbuj jeśli chcesz.

Taki przykład z życia. Campagnolo do zdejmowania łożysk korby stosuje ściągacz dwuramienny. Chciałem być cwańszy i kupiłem trójramienny. Co się okazało, wcale nie było łatwiej lecz trudniej, nie szło nim dobrze podejść by uchwycić łożysko. Udało mi się, ale dziś wolał bym kupić dwuramienny. U ciebie wielce prawdopodobne, że będzie podobnie. Ale może się mylę, jacyś mechanicy by musieli się wypowiedzieć, może taki stosowali już.

Napisano

Podany przez Ciebie ściągacz też może mieć trudności, ponieważ między łożyskiem a tuleją jest bardzo minimalna przerwa. Nie wiadomo czy te ząbki wejdą w tą minimalną przerwę.

Rozumiem że wybicie tak na chama z zewnątrz też nie przejdzie?

Napisano

Nie wiadomo czy te ząbki wejdą w tą minimalną przerwę.

No to je zeszlifujesz tak, by pasowało. Im na filmie ładnie wszystko pasuje. 

Rozumiem że wybicie tak na chama z zewnątrz też nie przejdzie?

Zablokuje cię kołnierz wewnątrz obudowy piasty. Łożyska dochodzą do takiego kołnierza wewnątrz i dalej ich nie wbijesz. W odwrotna stronę nie da się na chama uderzając w jedno, wybić drugiego.

Podpytaj kolegi Dawida, on handluje tymi piastami, pewnie już łożyska wymieniał w nich. 

Napisano

Akurat w D771 łożysk nie wymieniałem, kilka razy rozbierałem te piasty, ale nie zastanawiałem się jak łożyska tutaj wybijać.

Jutro jak znajdę chwile to rozbiorę przednią piastę i zobaczę jak najłatwiej domowymi sposobami te łożyska wybić

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...