Skocz do zawartości

[kurier] Kupno używanego roweru

mezert

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, Na początku dodam, że szukałem takiego tematu i nie znalazłem. Jeżeli taki powstał proszę o link. Chcę kupić używany rower, ale w okolicy 70 km nie ma nic ciekawego. Czy jest jakiś sposób, żeby kupić używany przez pocztę i sprawdzić rower. Wiem, że jest opcja w której można obejrzeć towar przed zapłata, ale jest to krótki czas i nie da się wykryć wszystkiego. Ktoś wie jak? Pomysły?

Napisano

Kupując używane rzeczy przez internet często nie mamy możliwości zwrócenia ich. Np. jeśli rower będzie miał zużyte opony czy napęd nie będziesz mógł go zwrócić, ponieważ są to części eksploatacyjne, które się zużywają i sprzedający (powinien) ale nie musi o nich pisać. Inaczej wygląda sprawa jeśli sprzedający nie poinformuje cię o pękniętej ramie, wtedy jak najbardziej można rower zwrócić i żądać zwrotu pieniędzy.

Kupno używki to zawsze ryzyko, bo sprzedający może się wypierać, że wady nie było jak go sprzedawał i sami coś popsuliśmy.

Ja wolałbym kupić nowy, tańszy rower i z biegiem czasu wymieniać podzespoły, które cię interesują. Kupujesz jakąś część a starą sprzedajesz, jeśli mają niewielki przebieg idzie wyjąć rozsądne pieniądze, więc wymiana kosztuje tak naprawdę tylko ułamek ceny.

Napisano

Nowy za drogi. Nie szukam całego roweru, ale większości części rama,amortyzator, napęd, koła. Nie można jakoś z allegro zrobić, żeby sprzedał rower jako firma? Wtedy mam 14 dni na zwrot?

Napisano

Nie można jakoś z allegro zrobić, żeby sprzedał rower jako firma? Wtedy mam 14 dni na zwrot?

Nawet jeśli firma sprzeda ci używaną część to nie jest tak, że zawsze możesz zwrócić. Dlaczego to napisałem wyżej.

Na nowe części masz 14 dni, na używane nie.

Napisano

Wg. mnie jeśli używka to tylko z okolicy, gdzie masz możliwość obejrzenia zanim kupisz, chyba że naprawdę przyciśniesz sprzedającego o wszystkie szczegóły, fotki itp. i będziesz miał to udokumentowane np. na mailu, wtedy jeszcze ma to jakiś sens.

Napisano

Poczta Polska, wysyłka za pobraniem z wglądem w paczkę, czyli otwierasz pudełko oceniasz, testujesz, sprawdzasz, jeśli pasuje to płacisz jeśli nie to rower wraca do nadawcy.

Napisano

Poczta Polska, wysyłka za pobraniem z w ogóleądem w paczkę, czyli otwierasz pudełko oceniasz, testujesz, sprawdzasz, jeśli pasuje to płacisz jeśli nie to rower wraca do nadawcy.

Jak ty to widzisz? Każesz kurierowi czekać kilkadziesiąt minut czy kilka godzin aż przetestujesz rower? Każdą przesyłkę możesz otworzyć przy kurierze, ale co z tego skoro wady wyjdą dopiero po użytkowaniu roweru. 

Tak jak napisałem wcześniej, jeśli używka to tylko gdzieś w okolicy, inaczej może być mina, ale nie musi oczywiście, jeśli się sprzedawcę przyciśnie do muru.

Napisano

Zawsze możesz dogadać się z kurierem żeby zostawił Ci numer telefonu i jeśli coś nie tak będzie z rowerem zabierze go za 1-2h. Kilka razy już tak robiłem, raz nawet umówiłem się na następny dzień i nie było problemu,  Myślę, że przez ten czas spokojnie zdążysz sprawdzić czy wszystko jest ok.

Napisano

Jak ty to widzisz? Każesz kurierowi czekać kilkadziesiąt minut czy kilka godzin aż przetestujesz rower? Każdą przesyłkę możesz otworzyć przy kurierze, ale co z tego skoro wady wyjdą dopiero po użytkowaniu roweru. 

Tak jak napisałem wcześniej, jeśli używka to tylko gdzieś w okolicy, inaczej może być mina, ale nie musi oczywiście, jeśli się sprzedawcę przyciśnie do muru.

Żadnej przesyłki kurierskiej nie otworzysz zanim nie pokwitujesz jej odbioru . Chyba tylko K-EX oferuje coś takiego , ale na zasadzie "przyszedł rower "a nie pustak , a nie że wszystko działa

M

Napisano

Zawsze możesz dogadać się z kurierem żeby zostawił Ci numer telefonu i jeśli coś nie tak będzie z rowerem zabierze go za 1-2h. Kilka razy już tak robiłem, raz nawet umówiłem się na następny dzień i nie było problemu,  Myślę, że przez ten czas spokojnie zdążysz sprawdzić czy wszystko jest ok.

Chyba ten kurier to musiałby być twój bardzo dobry kolega, bo w razie jakby cokolwiek się stało z rowerem to on odpowie za to. Nie ma takiej możliwości.

Napisano

Jak to dokładnie działa ? Pierwsze podpisujesz obiór, płacisz i sprawdzasz? Czy zostawia Ci rower bez żadnych dowodów ?

Słyszałem, że sprzedający za drobną opłata może zaznaczyć opcję sprawdzenia towaru przed zapłatą. Tylko czy to działa w razie uszkodzeń przedmiotu przez firmę kurierską, czy mogę sobie po prostu odmówić, bo mi się kolor nie podoba?

Napisano

Fakt faktem, z rowerem tak nie robiłem, ale jak kupowałem np. używany wzmacniacz czy głośniki to normalnie podpisywałem odbiór, pytałem czy jest możliwość, żeby sprawdzić przez te 2h czy wszystko jest ok, a w razie czego zadzwonić do niego. Za każdym razem mówił, że nie ma problemu, tylko dwa razy musiałem coś zwrócić. Dobry kolega? Widziałem go tylko kilka razy na firmie.

Napisano

Chyba ten kurier to musiałby być twój bardzo dobry kolega,

Niekoniecznie. Z zupełnie obcym kurierem dogadałem się na spisanie protokołu 2 dni później bo był weekend. Dostarczył paczkę z olejem silnikowym, gdzie opakowanie było uszkodzone i olej rozlał się na resztę gratów. Ewidentna wina firmy kurierskiej. Oczywiście najpierw telefon do sprzedawcy był. Wiele rzeczy można dogadać tylko trzeba działać w miarę szybko i z głową. Poza tym - kurier za to nie zapłaci bo firma jest ubezpieczona.

Napisano

Nie kurier tylko Poczta. Tak jak ktoś napisał tylko Kex obsługuje w ogóle w ogóle wgląd w paczkę, ale tej firmy unikam.

Tak, każe czekać aż sobie sprawdzę wszystko, po dotykam, przejadę, takie mam prawo, za to płacę, a ryzyko jest wliczone w kupno używanej rzeczy. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...