Grathon Napisano 5 Marca 2016 Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 Witam. Jako że moja oryginalna sztyca ma za mały offset, wymieniłem ją na jakąś zwykłą ze zwykłego roweru miejskiego. Dało mi to dodatkowe 2cm w poziomej regulacji siodełka. Mi potrzebny był 1cm (teraz jest git) A że ta sztyca jest stara, obdrapana, poobijana, chciałbym ją pomalować. Wydaje mi się ze cała jest z aluminium. Wypiaskować mam gdzie. Pozostaje tylko pomalowanie. Macie jakieś doświadczenia z tym? Jak i czym to pomalować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
headbanger Napisano 5 Marca 2016 Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 Odtłuścić po piaskowaniu. Kupić w sprayu podkład i lakier docelowy. Sądzę że jedna warstwa podkładu + dwie warstwy docelowego koloru powinny być ok. Przynajmniej ja bym tak to zrobił. Lakiery można kupić w tzw motozbycie lub w marketach budowlanych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roxorloops Napisano 5 Marca 2016 Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 Podobno aluminium się nie pomaluje ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 5 Marca 2016 Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 Daj do anodowania np na czarno. Nie daleko mnie jest zakład galwanizacyjny i za anadowane sztycy brali mi zaledwie 5 złotych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fala77 Napisano 6 Marca 2016 Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 Zwróć też uwagę na to że sztyca jest specyficzną częścią naszych rowerów.Często czytam że ktoś pomylił sztyce i zainstaował grubszą o 0,2 mm przez co pękł komin w ramie.Malowanie tak na "oko" może przynieść podobny skutek.Nie wiem jakie masz w tym doświadczenie.Bardziej bym się przychylił do tego co napisał @ACTIVIA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
headbanger Napisano 6 Marca 2016 Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 Podobno aluminium się nie pomaluje ;P kwestia odpowiedniego podkładu imho. za anadowane sztycy brali mi zaledwie 5 złotych ale jak anoda tylko tyle kosztuje to bym się nie zastanawiał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grathon Napisano 6 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 Popytałem wszystkich znajomych, co mogą mieć taką wiedzę. Nikt nie wie gdzie u nas jest zakład galwanizacyjny. A sztyca ma ten sam rozmiar co oryginalna Bergamonta. Mierzone suwmiarką. W kilku miejscach. Różnice rzędu 0,02, to pewnie lakier. Potrzebuję taki jak na zdjęciu. I fakt, pewnie jak pomaluję, zmieni się średnica Chyba że znajdzie się jakiś oryginalny w tym rozmiarze i z cofniętymi "sankami" Bo dosłownie brakuje mi 1cm na oryginalnym. Na śrubę nie patrzcie. W pracy już znalazłem nową 8x45 twardość 8.8 na imbus. Muszę wymienić. Oryginalny to BGM PRO ROAD, 27.2MM, LENGTH: 300MM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.