trezor4 Napisano 4 Marca 2016 Napisano 4 Marca 2016 Witam, Jestem własnie na etapie zakupu roweru MTB. Nie jeździłem na rowerze kilka lat i w tym sezonie chce zacząć , ale typowo amatorsko głównie weekendy. Wzrost 182cm , waga 97kg . Poczytałem troche i na pewno chce koła 27,5 oraz MTB bo mieszkam poza miastem. Wielkosc ramy w Meridzie 18,5 cala Moj wybór padł ma MERIDA BIG SEVEN 100 2015 - 1900zl Niby promocja bo kosztował kolo 2500zl. Dla mnie na pewno wystarczy , ale moze macie jakies ciekawsze/lepsze propozycje w tej cenie - lub ta MERIDA to nie udany mododel itp. Z góry dzięki za pomoc.
Mod Team KrissDeValnor Napisano 4 Marca 2016 Mod Team Napisano 4 Marca 2016 Obejrzyj : http://allegro.pl/rower-shockblaze-mtb-27-5-r5-19-20-i5563107110.html i http://allegro.pl/rower-shockblaze-mtb-27-5-r5-17-20-i5563106019.html Tu masz specyfikację ( podali link do modelu 2016 ) : http://www.shockblaze.com/en/bikes/R5-275-En.html Rower ma taperowaną główkę ramy, co w przypadku chęci ulepszania sprzętu umożliwi wymianę amortyzatora na nowszy typ ze sterówką 1,5 ". Poza tym ma blokadę amortyzatora w manetce, jednak posiada kasetę 8 rzędową ( Merida 9 rzędową ). Możesz brać pod uwagę oba rozmiary, ale mniejszy tylko z myślą o ostrym śmiganiu w trudniejszym terenie i po górach. Jeżeli preferujesz spokojną jazdę głównie po płaskim, to 19 " będzie OK.
trezor4 Napisano 5 Marca 2016 Autor Napisano 5 Marca 2016 Dzięki za radę. A jak sprzętowo wygląda porównanie? Meriva ma chyba trochę lepszy amor i osprzęt. Czy się mylę?
nognog Napisano 5 Marca 2016 Napisano 5 Marca 2016 Amor jest ten sam, Shockblaze ma blokadę w manetce Merida na goleni. Osprzęt to ta sama półka, jednakże Merida ma 9 rzędowy napęd vs 8 w tym drugim. Twój budżet jest ostateczny? Warto dołożyć do :http://www.bikko.pl/27-5-650b/rower-gorski-romet-mustang-27-5-1-0-2015.html
Piotrek383 Napisano 5 Marca 2016 Napisano 5 Marca 2016 Cene masz dobrą na Meride, ja w grudniu po wielu negocjacjach zbiłem cenę modelu 40-D 2015 na 1950 zł :/ Wybrałem Meridę bo mi się podobała, miała napęd 9 rzędowy i pasowała mi geo Mój model możesz zobaczyć w garażu, zaszły już lekkie zmiany w specyfikacji, ale najważniejsze że rama ma super geometrie jak dla mnie i jest sens coś do niej dokładać. Zmieniam tylko to, co najgorzej mi się sprawuje i doskwiera. Ale wracając do Twojej propozycji - ogólnie to znośnie Napęd w mojej Meridzie niczym się nie różni poza słabszą przerzutką tylną, a mimo to nie mam z nim najmniejszych problemów - Ty więc również nie będziesz miał kłopotów. Dalej - amortyzator to prawie najsłabszy model Suntoura, XCM. Trochę na nim pojeździłem i wymieniłem na lepszego XCR - ważę 70 kg i XCM był za twardy. Przy twojej wadze powinien sporo się uginać, gorzej ze sztywnością. Nie ma co od niego oczekiwać, pojeździsz, zobaczysz jak się będzie sprawował i zadecydujesz czy czekasz aż się zajedzie czy od razu wymieniasz na coś lepszego i odsprzedajesz Innego scenariusza nie ma, prędzej czy później złapie duże luzy (nie wspominając o tym, że już nowy ma luzy) i trzeba będzie go wymienić. Hamulce - jak będziesz jeździł amatorsko to powinny wystarczyć, jeśli będzie brakowało siły możesz wymienić klocki na metaliki. Jest to raczej słaby model Tektro do amatorskiej jazdy Koła są ciężkie, ale solidne, w tej cenie nie oczekuj nic lekkiego. Wszystkie inne komponenty są przyzwoite i imho nie powinno się nic z nimi dziać Zauważyłem różnica modelu 40D, a 100D to nie tylko drobne zmiany w napędzie, ale też wszystkie rurki są lżejsze i lepsze, inne (domyślam się że lżejsze) opony i dętki. Jeśli możesz dopłacić to może zapytaj o rabat na model 300? Jeśli też dostaniesz 600 zł rabatu to warto dopłacić Otrzymasz m.in. powietrzny amortyzator i lepszy napęd.
trezor4 Napisano 6 Marca 2016 Autor Napisano 6 Marca 2016 Dzięki za obszerna odpowiedź. Może rzeczywiście warto dołozyc Tak mysle o tej meridzie 300 , czy to jest juz rzeczywisicie taki skok do przodu w stosunku do 100 ? Czy amor i inne rzeczy mozna wymienic/rozbudowac , czy tez koncowka amora nie jest tapperowana ?
Piotrek383 Napisano 6 Marca 2016 Napisano 6 Marca 2016 Big Nine z 2015 roku ma zwykła główkę, nie tapered, natomiast 2016 za tą samą cenę już ma tapered i to na niego lepiej się zdecydować. Poza tym model 2016 ma inne opony. Big Seven 100 z tego roku też już ma główkę tapered, więc bez problemu założysz do niego dobry amortyzator Fajnie że wprowadzili te główki również do niższych modeli. Lepiej będzie jak będziesz negocjował modele 2016, właśnie ze względu na te główki. Wszystko co jest w modelu 300 możesz dokupić do 100, ale nie będzie to opłacalne. Różnica w ich cenie to 500 zł, a sam nowy powietrzny XCR to około 600 zł. Tak więc jak możesz dołożyć to negocjuj cenę na nowego 300 2016 Na moje oko to nie ma tam nic do wymiany do amatorskiej jazdy
trezor4 Napisano 7 Marca 2016 Autor Napisano 7 Marca 2016 sprawdzalem cene meridy z 2016 i kosztuje 3000zl , z 2015 - 2400 . Moj budzet wstepny to było 2000max. Coraz wiecej czytam i obawiam sie ze przy mojej wadze prawie 100kg szybko uszkodze ten podstawowy amor. Merida 300 z 2015 ma juz powietrzny ale nie taperowanej głowki . Czy to taki wielki problem ? Moze cos innego z powietrznym amorem w cenie max 2500 ?
Piotrek383 Napisano 7 Marca 2016 Napisano 7 Marca 2016 http://allegro.pl/rower-29er-silverback-sola-4-deore-taper-widel-air-i6024342317.html Koła 29, nie wiem czy bierzesz pod uwagę, ale jest taper, powietrzny amortyzator i puszczą go za 2100 zł. Napęd jest znacznie słabszy niż w modelu Big Seven 300, bo tylko 24 biegi i tylko Deore z tyłu, reszta Altus. A jeśli się nie podoba to bierz Big Seven 300 z 2015. Główka tapered to żadna konieczność, lepiej ją mieć niż mieć, ale wciąż dostaniesz przyzwoity wideł pod zwykłą główkę Tu jest w dobrej cenie, naprawdę. http://www.bikko.pl/27-5-650b/rower-gorski-merida-big-seven-300-2015.html
trezor4 Napisano 7 Marca 2016 Autor Napisano 7 Marca 2016 Kola chce 27,5 . Wlasnie ogladalem ta Meride z tego sklepu . Cena wg mnie swietna i moge ja ostatecznie zaakceptować. Tylko czy nie bedzie wielkim problem wymiana amora np. za 5 lat ? Nie planuje rozbudowy roweru , ale w razie uszkodzenia itp. Czy cena za niezly osprzet to przez to ze rama nie ma glowki tapperowanej ? Sorry ze mase pytan , ale to w koncu ponad 2000zl i nie chce zalowac pozniej. Rower mi sie bardzo podoba
Piotrek383 Napisano 7 Marca 2016 Napisano 7 Marca 2016 Nie będzie problemu, a nawet jeśli zapragniesz założyć droższy amortyzator i będzie on dostępny tylko w wersji tapered to udasz się do użytkownika Activia, a on profesjonalnie wymieni Ci rurę sterową w nowym amortyzatorze na 1 1/8 cala Z tym że nowy xcr nie ma nic wspólnego ze starymi które łapią łuzy i nie są zbyt sztywne - nie powinien on sprawiać problemów przez długi czas jeśli będziesz prawidłowo o niego dbał.Dodatkowo dobrze by było dokupić pompke do amortyzatora, koszt około od 60 zł, a będziesz mógł sobie próbować z różnymi ciśnieniami. Od biedy to podjedziesz do serwisu i tam napompują wartość wedlug tabelki - pod Twoją wagę.
trezor4 Napisano 7 Marca 2016 Autor Napisano 7 Marca 2016 Ostatnie pytanie , czy rama 18,5 bedzie dla mnie odpowiednia ? Nie mam mozliwosci przymiarki tego roweru. Moj wzrost 182cm , dlugosc wew. strony nogi okolo 82cm . Dzieki i zamawiam
olek19 Napisano 8 Marca 2016 Napisano 8 Marca 2016 Nie będzie problemu, a nawet jeśli zapragniesz założyć droższy amortyzator i będzie on dostępny tylko w wersji tapered to udasz się do użytkownika Activia, a on profesjonalnie wymieni Ci rurę sterową w nowym amortyzatorze na 1 1/8 cala czasem czytam te forum i nie dowierzam absurdom jakie tu są wpisywane, widziałeś kiedyś kolego widelec z taperowaną rurą i bez niej ?, to chyba logiczne że jak jest szersza rura włożona to musi być szersza dziura nie wspominając o tym że cała korona widelca jest szersza i co wtedy robi użytkownik activia wkładając rurę o mniejszej o jakiś 1 cm średnicy w większą dziurę ? plasteliną wypełnia ? taperowana główka ramy to nie tylko zgrubienie na rurze ale cała korona jest szersza i ładnie spasowana z ramą o poszerzanej główce, takie małe zdjęcie gdzie jest widelec z taperem i bez ten sam model i proszę Cie wskaż 3 róznice i teraz wytłumacz jak użytkownik activia z tego większego robi to mniejsze ?
Piotrek383 Napisano 8 Marca 2016 Napisano 8 Marca 2016 http://www.forumrowerowe.org/topic/176556-amortyzator-wymiana-sterowki/?p=1787684 http://www.forumrowerowe.org/topic/176556-amortyzator-wymiana-sterowki/?p=1787704 W czym widzisz problem?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.