Skocz do zawartości

[bezdętka] Uszczelnienie wentyla

szymony

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Próbowałem dziś przejść na system bezdętkowy i niestety pległem. Za nic w świecie nie mogłem uzyskać szczelności między obreczą a wentylem. Obręcz to DT 533d, wentyl Rubena. W akcie desperacji poświęciłem dętkę, w celu pozyskania zaworka i też bez powodzenia. Czy te obręcze są aspołeczne w tej kwestii, czy tylko ja mam pecha? Ktoś próbował mleka na takim zestawie? Jakieś pomysły na shermetyzowanie obreczy z zaworem?

Pzdr

Szymony

Napisano

U mnie, w przypadku gdy mleko i powietrze uciekało między kominem wentyla a obręczą, zawsze oznaczało ciulowe oklejenie obręczy taśmą.

Powietrze uciekało otworami na nyple do wnętrza obręczy i koło wentyla na zewnątrz.

Jesteś pewien, że dobrze okleiłeś obręcz? 

Napisano

Robiłem kilka dni temu bezdętkę na tych obręczach. Po dużych problemach z wbiciem opony na rant, w końcu sie udało. Też miałem mały problem z uszczelnieniem przy wentylkach (FRM) ale dokreciłem je maksymalnie kombinerkami aż zaczęły się obracać całe wentylki. Resztę załatwiło mleko. Powodzenia ;)

Napisano

Dokładnie tak jak wyżej, mocno dokręć wentyle. Można też wyciąć z dętki dodatkową uszczelkę i podłożyć ją pod tą oryginalną. A może mleko masz kiepskie, co masz?

Napisano

Z wentylami robiłem już cuda, wianki na kiju. Lekko dokręcone, mocno dokręcone, ustawione wzdłuż lub wpoprzek obreczy. Podkładki z kawałka dętki i innych gumowych elementów. Efekt żaden. Może faktycznie to taśma i otworami na nyple gdzieś ucieka. To jedyny element zestawu, który jest nie dedykowany. Jednak robiłem tą operacje dwa razy, różnymi taśmami. Wizualnie jest ok. Mleko stan's.

Koszt rowerowej taśmy pewnie większy niż dętka 20", chyba trzeba będzie się za taką rozejrzeć. Ciać przed, czy po założeniu na obręcz?

Napisano

Taśmy rowerowej nie potrzebujesz generalnie, wystarcza Gorilla... nawet jest lepsza od tych typowo rowerowych. No chyba że, liczy się każdy gram, wtedy "rowerowa" musi być. ;)

Wentyle Rubeny są źle dopasowane do obręczy, stopka w nich jest prostokątna, przez co nie ma równej powierzchni styku z obręczą, będzie Ci uciekać powietrze minimalnie, daj jakaś uszczelkę lub kup inne... albo patent z dętką, jak Ci szkoda kasy na wentyle z okrągła stopką.

IvanMTB dobrze mówi co do kompresora, wszyscy nim straszą, a jest zbędny.

Napisano

Witam!

Próbowałem dziś przejść na system bezdętkowy i niestety pległem. Za nic w świecie nie mogłem uzyskać szczelności między obreczą a wentylem. Obręcz to DT 533d, wentyl Rubena. W akcie desperacji poświęciłem dętkę, w celu pozyskania zaworka i też bez powodzenia. Czy te obręcze są aspołeczne w tej kwestii, czy tylko ja mam pecha? Ktoś próbował mleka na takim zestawie? Jakieś pomysły na shermetyzowanie obreczy z zaworem?

Pzdr

Szymony

Panie, wywal te Rubeny. Robiłem bezdętkę na dokładnie tych samych obręczach i wentylach, porażka, lekko ruszyłem wentylem i zaraz powietrze uciekało bokami komina. Te wentyle mają prostokątną stopkę i nie uzyskasz jej idelanego przylegania do obręczy i dobrego uszczelnienia. Kupiłem wentyle WTB z okrągłą stopką i teraz nie ma żadnych problemów. Nawet nie mam taśmy rowerowej tylko Gorille dałem i jest gicior.

Napisano

Dzięki za wszelkie sugestie. Projekt chwilowo wstrzymany, z braku odpowiednich dętek, lub wentyli, w lokalnych sklepach.

Gdzie można dostać wentyle wtb lub inne z okrągłą stopką, za rozsądną cenę?

Napisano

To ja jakiś wyjątkowy farciarz jestem, bo zawsze udawało mi się uszczelnić na wentylach rubeny (plus ta uszczelka co jest z nimi w komplecie) i to jeszcze dokręcałem je tylko palcami.

Rubenę jak się za mocno dokręci, to wtedy robi się nie szczelna lub nawet pęka guma obok komina.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Udało mi się w końcu zakończyć całą operacje z sukcesem. Obręcze okleiłem jeszcze raz, tym razem gorillą. Wentyle rubeny ostatecznie zostały. Dwie podkladki (metalowa i gumowa) na razie zapewniają szczelność tego kanciaka. Koła już przeszło tydzień są na mleku, więc sądzę że będzie ok.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...