szymony Napisano 4 Marca 2016 Napisano 4 Marca 2016 Witam! Próbowałem dziś przejść na system bezdętkowy i niestety pległem. Za nic w świecie nie mogłem uzyskać szczelności między obreczą a wentylem. Obręcz to DT 533d, wentyl Rubena. W akcie desperacji poświęciłem dętkę, w celu pozyskania zaworka i też bez powodzenia. Czy te obręcze są aspołeczne w tej kwestii, czy tylko ja mam pecha? Ktoś próbował mleka na takim zestawie? Jakieś pomysły na shermetyzowanie obreczy z zaworem? Pzdr Szymony
radziuGD Napisano 4 Marca 2016 Napisano 4 Marca 2016 U mnie, w przypadku gdy mleko i powietrze uciekało między kominem wentyla a obręczą, zawsze oznaczało ciulowe oklejenie obręczy taśmą. Powietrze uciekało otworami na nyple do wnętrza obręczy i koło wentyla na zewnątrz. Jesteś pewien, że dobrze okleiłeś obręcz?
michidg Napisano 4 Marca 2016 Napisano 4 Marca 2016 Robiłem kilka dni temu bezdętkę na tych obręczach. Po dużych problemach z wbiciem opony na rant, w końcu sie udało. Też miałem mały problem z uszczelnieniem przy wentylkach (FRM) ale dokreciłem je maksymalnie kombinerkami aż zaczęły się obracać całe wentylki. Resztę załatwiło mleko. Powodzenia
Przeor Napisano 5 Marca 2016 Napisano 5 Marca 2016 Dokładnie tak jak wyżej, mocno dokręć wentyle. Można też wyciąć z dętki dodatkową uszczelkę i podłożyć ją pod tą oryginalną. A może mleko masz kiepskie, co masz?
Mod Team IvanMTB Napisano 5 Marca 2016 Mod Team Napisano 5 Marca 2016 Zrób ghetto z dętki BMX 20"... Jeszcze mnie nigdy nie zawiodło... Szacunek... I.
vpablov Napisano 5 Marca 2016 Napisano 5 Marca 2016 Ja do wentyli Rubeny wsadzałem pod spód mały o-ring i pomagało.
szymony Napisano 5 Marca 2016 Autor Napisano 5 Marca 2016 Z wentylami robiłem już cuda, wianki na kiju. Lekko dokręcone, mocno dokręcone, ustawione wzdłuż lub wpoprzek obreczy. Podkładki z kawałka dętki i innych gumowych elementów. Efekt żaden. Może faktycznie to taśma i otworami na nyple gdzieś ucieka. To jedyny element zestawu, który jest nie dedykowany. Jednak robiłem tą operacje dwa razy, różnymi taśmami. Wizualnie jest ok. Mleko stan's. Koszt rowerowej taśmy pewnie większy niż dętka 20", chyba trzeba będzie się za taką rozejrzeć. Ciać przed, czy po założeniu na obręcz?
Mod Team IvanMTB Napisano 5 Marca 2016 Mod Team Napisano 5 Marca 2016 Kłaniam, Detka BMX-owa to koszt 10-15 ziko, no chyba, ze kupujesz ultra light od Schwalbe to jakieś 25... Mój ulubiony tutek o tym jak robić ghetto: https://www.youtube.com/watch?v=WRM7gq1fcoQ https://www.youtube.com/watch?v=PwON2VxZL0g Zawsze robiłem tak samo, z ta róznica, ze nie mam kompresora i zawsze pompowałem pompka podłogową... Szacunek... I.
phoe Napisano 5 Marca 2016 Napisano 5 Marca 2016 Taśmy rowerowej nie potrzebujesz generalnie, wystarcza Gorilla... nawet jest lepsza od tych typowo rowerowych. No chyba że, liczy się każdy gram, wtedy "rowerowa" musi być. Wentyle Rubeny są źle dopasowane do obręczy, stopka w nich jest prostokątna, przez co nie ma równej powierzchni styku z obręczą, będzie Ci uciekać powietrze minimalnie, daj jakaś uszczelkę lub kup inne... albo patent z dętką, jak Ci szkoda kasy na wentyle z okrągła stopką. IvanMTB dobrze mówi co do kompresora, wszyscy nim straszą, a jest zbędny.
Rafal_P Napisano 5 Marca 2016 Napisano 5 Marca 2016 Witam! Próbowałem dziś przejść na system bezdętkowy i niestety pległem. Za nic w świecie nie mogłem uzyskać szczelności między obreczą a wentylem. Obręcz to DT 533d, wentyl Rubena. W akcie desperacji poświęciłem dętkę, w celu pozyskania zaworka i też bez powodzenia. Czy te obręcze są aspołeczne w tej kwestii, czy tylko ja mam pecha? Ktoś próbował mleka na takim zestawie? Jakieś pomysły na shermetyzowanie obreczy z zaworem? Pzdr Szymony Panie, wywal te Rubeny. Robiłem bezdętkę na dokładnie tych samych obręczach i wentylach, porażka, lekko ruszyłem wentylem i zaraz powietrze uciekało bokami komina. Te wentyle mają prostokątną stopkę i nie uzyskasz jej idelanego przylegania do obręczy i dobrego uszczelnienia. Kupiłem wentyle WTB z okrągłą stopką i teraz nie ma żadnych problemów. Nawet nie mam taśmy rowerowej tylko Gorille dałem i jest gicior.
szymony Napisano 7 Marca 2016 Autor Napisano 7 Marca 2016 Dzięki za wszelkie sugestie. Projekt chwilowo wstrzymany, z braku odpowiednich dętek, lub wentyli, w lokalnych sklepach. Gdzie można dostać wentyle wtb lub inne z okrągłą stopką, za rozsądną cenę?
radziuGD Napisano 7 Marca 2016 Napisano 7 Marca 2016 To ja jakiś wyjątkowy farciarz jestem, bo zawsze udawało mi się uszczelnić na wentylach rubeny (plus ta uszczelka co jest z nimi w komplecie) i to jeszcze dokręcałem je tylko palcami. Rubenę jak się za mocno dokręci, to wtedy robi się nie szczelna lub nawet pęka guma obok komina.
szymony Napisano 22 Marca 2016 Autor Napisano 22 Marca 2016 Udało mi się w końcu zakończyć całą operacje z sukcesem. Obręcze okleiłem jeszcze raz, tym razem gorillą. Wentyle rubeny ostatecznie zostały. Dwie podkladki (metalowa i gumowa) na razie zapewniają szczelność tego kanciaka. Koła już przeszło tydzień są na mleku, więc sądzę że będzie ok.
detonator Napisano 22 Marca 2016 Napisano 22 Marca 2016 Ja to uszczelniłem tak: Tutaj jeszcze kilka zdjęć z operacji:https://picasaweb.google.com/101977155750520821072/Bezdetki?authuser=0&feat=directlink
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.