DECKBOY Napisano 4 Marca 2016 Napisano 4 Marca 2016 Witam. Panowie w internecie kupiłem żonie nówkę mtb bulls, żeby mogła wreszcie jeździć ze mną po duktach leśnych a nie po betonie! Przyglądałem mu się dzisiaj i zdziwiło mnie co to za typ wentyla ma zamontowany, cześniej się z takim typem wentyla nie spotkałem. Ja w swoim cube mam zwykły samochodowy (dla mnie normalny), wiem że były takie jak kiedyś rowerowe a to za cholerę nie podchodzi pod te rozwiązania! Czym to ustrojstwo pompować? Cholera przyjdzie mi wymieniać dętki? :-) Jak ja nie lubię innych wentyli jak samochodowe (podjadę na stację paliw i mam nadmuchane).
dran2 Napisano 4 Marca 2016 Napisano 4 Marca 2016 To Presta. Na stacji musisz mieć przejściówkę, w zwykłej pompce musisz najczęściej odwrócić gumkę w głowicy. Jak nie chcesz to możesz próbować wymienić dętki ale nie koniecznie samochodowy wejdzie w otwór w obręczy.
pawel2208 Napisano 4 Marca 2016 Napisano 4 Marca 2016 Presta Pompka do tego typu wentyli lub adapter http://allegro.pl/adapter-redukcja-zaworu-presta-fv-av-i6018016138.html Zapytaj w najbliższym sklepie rowerowym
DECKBOY Napisano 4 Marca 2016 Autor Napisano 4 Marca 2016 No i dzięki za info, dobrze że są takie adaptery, jutro kupię 2szt. Ps. dla mnie takie rozwiązanie to jakiś archaizm :-) Normalne dla mnie są wentyle samochodowe!!! :-) Myślałem że końcem wigry 3 taki typ wentyla się zakończył! :-) Pozdrawiam i dzięki za podpowiedź :-)
GTZaskar1991 Napisano 4 Marca 2016 Napisano 4 Marca 2016 Co to "d e n t k a"? Pewnie potoczna nazwa żony dętysty
Fenthin Napisano 4 Marca 2016 Napisano 4 Marca 2016 Myślałem że końcem wigry 3 taki typ wentyla się zakończył! :-) Nie mógł, bo w Wigrach był zupełnie inny rodzaj - wentyl Dunlopa. I to faktyczne archaizm. Ale Presta jest jak najbardziej używana i szeroko spotykana. Przede wszystkim w rowerach szosowych.
Mod Team Puklus Napisano 4 Marca 2016 Mod Team Napisano 4 Marca 2016 Co to "d e n t k a"? Przemyski smakosz aperitifów
lewocz Napisano 4 Marca 2016 Napisano 4 Marca 2016 Najlepszy typ wentyla w rowerze ( moim zdaniem). Ale też nie bez wad. Trzeba uważać przy pompowaniu żeby nie złamać
SovaLTD Napisano 4 Marca 2016 Napisano 4 Marca 2016 Trzeba uważać przy pompowaniu żeby nie złamać Dlatego do presty najlepsza jest pompka z wężykiem. Mi tam wszystko jedno jakie mam wentyle, bo i tak mam zawsze pompkę przy sobie w razie czego. No i dzięki za info, dobrze że są takie adaptery, jutro kupię 2szt. Uważaj z tymi adapterami, bo ja uszkodziłem przez nie wentyl i dętka za 30 zł na śmietnik. Ale to nie był mój błąd tylko adapter był jakiś niedopasowany/wadliwy. Drugi adapter jaki posiadam jest OK i bez problemu się nakłada. Pamiętaj też, że przed pompowaniem musisz odkręcić całkowicie ten mały zaworek na czubku wentyla, a po napompowaniu z powrotem go zakręcić
Piter233 Napisano 4 Marca 2016 Napisano 4 Marca 2016 A ja kupiłem adapter i był delikatnie mówiąc do bani, lepiej kupić osobną pompkę z dwoma końcówkami. Za 30 zł idzie dostać beto z wężykiem i dwoma końcówkami.
SovaLTD Napisano 4 Marca 2016 Napisano 4 Marca 2016 W Preście chyba nie da się zmierzyć ciśnienia?? Da się, mam pompkę z manometrem i normalnie pokazuje ile dmucham
lewocz Napisano 4 Marca 2016 Napisano 4 Marca 2016 Pompka z wężykiem jak najbardziej Jesienią kupiłem w promocji 2 sztuki. http://www.bikeman.pl/pompka-topeak-racerocket-red,3,17894,11474 Jak dla mnie bardzo udana konstrukcja. Mała, lekka, skuteczna, zmiana końcówki pod wentyl błyskawiczna. Tania nie jest ale, wychodzę z założenia, że czasami warto zapłacić więcej i mieć coś porządnego. Jedną mogę lunąć - 9 dych. Czerwona
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.