Skocz do zawartości

[Wentyl] Jaki to typ wentyla w dętce?

DECKBOY

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Panowie w internecie kupiłem żonie nówkę mtb bulls, żeby mogła wreszcie jeździć ze mną po duktach leśnych a nie po betonie!

Przyglądałem mu się dzisiaj i zdziwiło mnie co to za typ wentyla ma zamontowany, cześniej się z takim typem wentyla nie spotkałem.

Ja w swoim cube mam zwykły samochodowy (dla mnie normalny), wiem że były takie jak kiedyś rowerowe a to za cholerę nie podchodzi pod te rozwiązania!

Czym to ustrojstwo pompować?

Cholera przyjdzie mi wymieniać dętki? :-) Jak ja nie lubię innych wentyli jak samochodowe (podjadę na stację paliw i mam nadmuchane).

post-186445-0-46593200-1457110369_thumb.jpg

post-186445-0-00397500-1457110380_thumb.jpg

post-186445-0-51481200-1457110386_thumb.jpg

Napisano

To Presta. Na stacji musisz mieć przejściówkę, w zwykłej pompce musisz najczęściej odwrócić gumkę w głowicy. Jak nie chcesz to możesz próbować wymienić dętki ale nie koniecznie samochodowy wejdzie w otwór w obręczy.

Napisano

No i dzięki za info, dobrze że są takie adaptery, jutro kupię 2szt.

Ps. dla mnie takie rozwiązanie to jakiś archaizm :-) Normalne dla mnie są wentyle samochodowe!!! :-)

Myślałem że końcem wigry 3 taki typ wentyla się zakończył! :-)

Pozdrawiam i dzięki za podpowiedź :-)

Napisano

Myślałem że końcem wigry 3 taki typ wentyla się zakończył! :-)

Nie mógł, bo w Wigrach był zupełnie inny rodzaj - wentyl Dunlopa. I to faktyczne archaizm. Ale Presta jest jak najbardziej używana i szeroko spotykana. Przede wszystkim w rowerach szosowych.

Napisano

Trzeba uważać przy pompowaniu żeby nie złamać :)

Dlatego do presty najlepsza jest pompka z wężykiem.

Mi tam wszystko jedno jakie mam wentyle, bo i tak mam zawsze pompkę przy sobie w razie czego.

No i dzięki za info, dobrze że są takie adaptery, jutro kupię 2szt.

Uważaj z tymi adapterami, bo ja uszkodziłem przez nie wentyl i dętka za 30 zł na śmietnik. Ale to nie był mój błąd tylko adapter był jakiś niedopasowany/wadliwy. Drugi adapter jaki posiadam jest OK i bez problemu się nakłada.

Pamiętaj też, że przed pompowaniem musisz odkręcić całkowicie ten mały zaworek na czubku wentyla, a po napompowaniu z powrotem go zakręcić :)

Napisano

A ja kupiłem adapter i był delikatnie mówiąc do bani, lepiej kupić osobną pompkę z dwoma końcówkami. Za 30 zł idzie dostać beto z wężykiem i dwoma końcówkami.

Napisano

Pompka z wężykiem jak najbardziej :)

Jesienią kupiłem w promocji 2 sztuki. 

http://www.bikeman.pl/pompka-topeak-racerocket-red,3,17894,11474

Jak dla mnie bardzo udana konstrukcja. Mała, lekka, skuteczna, zmiana końcówki pod wentyl błyskawiczna. Tania nie jest ale, wychodzę z założenia, że czasami warto zapłacić więcej i mieć coś porządnego.

Jedną mogę lunąć - 9 dych. Czerwona :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...