Skocz do zawartości

[korba] Korba sie luzuje i trzeszczy

Pisario

Rekomendowane odpowiedzi

Czytalem wiele tematow na forum ale z tym sie jeszcze nie spotkalem dlatego pisze. Od pewnego czasu przy wkladaniu wiekszego nacisku w pedaly slysze strzaly/trzaski. Badz tez jadac na stojaco. I co jest na iles niezwykle i ciekawe to to ze jak dokrece sruby w suporcie tzn. te ktorymi sie przykreca korbe do suportu: Trzeszczenie ustepuje. Caly problem polega na tym ze po paru kilometrach jest to samo i sruby sie luzuja. Probowalem nawet na farbe przykrecac. Wciaz to samo. CO z tym fantem zrobic??

Wyrabia sie kwadrat w korbie , czasem tak sie dzieje pomimo ze korba jest dobrze zamontowana i dokrecona. U znajomego to samo sie dzieje , a jak sie zdejmie to o dziwo kwadrat wyglada nadal dobrze. Ja bym wlasnie na to stawial. Spr na klej do gwintow jeszcze wyczysc wszystko dokladnie i coz moze bedzie dzialac dalej jeszcze jakis czas.

Dzieki wielkie. Tak wogole to wymienilem sruby i jak na razie ustalo. Ale bede musial wymienic korbe tak czy inaczej bo ta to juz :) Co byscie polecali oczywiscie nie drogo bo ja wiem w granicach załóżmy 150zl do lekkiego streetu wpadajacego w XC?

czy pomoze czy nie, zalezy od tego, w jakim stanie jest kwadrat/stozek. jesli zaraguje sie szybko, taka podkladka moze zalatwic sprawe, ale jesli sie zpoznimy, to moze kupic nam troche czasu, a w skrajnych wypadka nie pomoze nic.

ostatnia osobna ktora poszla za moja rada i "zainstalowala" taka podkladke, miala spokoj przez pol roku, a pozniej ^@#$&^#% (domyslcie sie sami)

tez mialem ten problem i zrobilem to tak troche to jest silowe staro swieckie rozwiazanie ;p ale dziala wiec tak:

Wzielem zdjolem to ramie ktore skrzeczalo uszlifowalem z 2mm pilnikiiem wsrodku potarlem zalozylem i ja wbilem na hama a potem dokrecilem jak sie dalo najmocniej jeden pedal o lawke zablokowac i noga dokrecac i juz z 3 dzien slysze zgrzytanie ale nie odkreca sie jak wczesniej, ale przed tym wymienilem srube

do 40zl:O za 59 byly suntoury alu z wymiennymi koronkami ale osobiscie mialem stalowa ciezka z 1 kawalka za nie wiem ile ale taniutka...( nie kupuj takich zalanych plastikiem:O bron boze bo sie gna i sa do PUPY!! i wytrzymala 2 lata:D potem zebatka nagle sie zgeila w pol :D prostowanie na murku i dojazd do domu...

Kumpel kupil korbe alu za 50zl co prawda bez wymiennych zebatek ale calkiem OK i sie trzyma... dodam ze ma sztywniaka i 60cm schody skoczy:D a korby sie nie gna wiec..:)

Pozdro

PoleK:D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...