Skocz do zawartości

[2000-3000] 29/cross

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

29'' x 1.75'' to np. Schwalbe Smart Sam Size: ETRTO 47-622 (29 x 1.75 Inch)
 To że jeden producent sobie wymyślił, żeby nazwać oponę 29-calową nie znaczy, że trzeba ten (głupi) pomysł powielać. ETRTO masz dalej 47-622, czyli teoretyczny rozmiar opony jest identyczny jak u producentów, którzy nazywają to 28x1,75". Zresztą tamta Twoja wypowiedź pokazuje, jak bardzo nonsensownym pomysłem jest podawanie rozmiaru opony w calach. Nie wiedzieć po co podałeś dwa różne rozmiary opon jako graniczne, przy czym, jeśli "przetłumaczyć" je na inny system, to wyjdzie, że wchodzi tam maksymalnie 622-47 i 622-58. A że nie lubię jak się głupoty pisze, to się wtrąciłem :P

Napisano

Kwestia jeszcze czy na 100% potrzebujesz crossa? Asfalt i ubite ścieżki? Toż to gravela Waćpan potrzebujesz imho...

a moglbys mi wkleic jakis sensowny rower tego typu do ok. 3k

prawde mowiac pierwszy raz slysze o tego typu rowerach i w wiekszosci sklepow online nie ma dla nich osobnej kategorii albo sa w niej 2-3 rowery za 5k+

Napisano

a moglbys mi wkleic jakis sensowny rower tego typu do ok. 3k

Problem w tym ze ceny tych rowerów zaczynaja sie od ~4kPLN ;-)

Napisano

To używkę może? A jak nie to może przełaj o spokojniejszej geo?:-)

Jeśli kiera ma być prosta to może coś w stylu Trek FX lub Specialized Sirrus?

Napisano

Wcześniej przeoczyłem wypowiedź, a z telefonu nie mogę edytować posta.

Pytanie czy w rowerze Crossowym amortyzator powietrzny jest niezbędny. Jaki odsetek Crossów ma taki amor? Wg mnie nie jest to rzecz niezbędna.

Bierzesz pod uwagę żenującą jakość położonego półkę niżej NVXa? Moja żona ma wersję HLO (rocznika teraz nie pamiętam, ale mogę sprawdzić wieczorem) z jakimiś dwiema setkami km przebiegu. Czyli sprzęt praktycznie nowy... I z luzami. Szkoda słów po prostu :/ Poza tym tylko w powietrznym amortyzatorze ustawisz ugięcie wstępne, czyli rzecz po prostu elementarną. W sprężynowych NCX/NVX regulacja nie działa.
Napisano

Co do Różnicy między NCX AIR a NRX AIR to są spore, choć mają te same rury goleniowe 30mm. 

NRX

Mają sporo szerszy rozstaw między rurami goleniowymi,

Dużo lepiej zbudowane dolne lagi co są to te same co w wersji E czy S,

Dużo lepsze mają tuleje ślizgowe w porównaniu do NCX-a

Korek przy blokadzie skoku to NRX ma aluminiowy zaś NCX ma plastikowy

NCX

Mają mniejszy rozstaw między rurami goleniowymi, 

Dolne lagi mają takie mizerotki 

Tuleje slizgowe teflonowe lecz gorsze od NRX-a

Korek przy blokadzie skoku ma plastikowy

Napisano

Panie Piotrze bardzo dziękuję za przedstawienie różnic pomiędzy NRX a NCX jest to bardzo pomocna i autorytatywna opinia dla osób chcących kupić sobie cross-a z dobrym amortyzatorem

Napisano

Wcześniej przeoczyłem wypowiedź, a z telefonu nie mogę edytować posta.

Bierzesz pod uwagę żenującą jakość położonego półkę niżej NVXa? Moja żona ma wersję HLO (rocznika teraz nie pamiętam, ale mogę sprawdzić wieczorem) z jakimiś dwiema setkami km przebiegu. Czyli sprzęt praktycznie nowy... I z luzami. Szkoda słów po prostu :/ Poza tym tylko w powietrznym amortyzatorze ustawisz ugięcie wstępne, czyli rzecz po prostu elementarną. W sprężynowych NCX/NVX regulacja nie działa.

Chodzi mi o fakt, że rowerów różnych marek sprzedawanych jest w czasie sezonu bardzo dużo. Czy każdy patrzy na amortyzator? Nie. Sporo osób zwraca uwagę na firmę, a rzadko na osprzęt. Ludzie jeżdżą i żyją :). Jeśli nowy amortyzator ma luzy to od czego jest gwarancja? Trzeba dochodzić swoich praw. Nie wyobrażam sobie, że kupuję czy to Rometa, Cube, Unibike etc. i coś tam źle działa. Idę i reklamuję. Nowy sprzęt ma działać dobrze. Przykład amora w rowerze Twojej żony, czy też hamulców w Orkanie.

Ktoś tam pisał, że po zakupie Orkana można wymienić hamulce na lepsze i będzie git. Kompletnie tego nie rozumiem. To mogę kupić każdy inny rower i wymienić amortyzator. W czym problem??

Napisano

Zgadza się , że w Orkanie można wymienić hamulce jak ktoś uważa że źle działają  i tu trafiłeś w sedno gdyby naprawę źle działały to producent musiał by je wymienić po kilku nieudanych regulacjach serwisu na takie co działają właściwie  to samo dotyczy amortyzatora jak złapie luzy po 200 kilometrach ale my piszemy na temat tego , że wiele  amortyzatorów to zwykłe uginacze , a amortyzatory to tyko z nazwy i nic w nich nie musi się psuć po prostu takie są

• 3 tygodnie później...
Napisano

To jeszcze podsumuje watek 

Kupilem Orkana i mimo sredniej pogody juz troche go potestowalem. Szczegolnie dzis, bo akurat pogoda sprzyjala to zrobilem sobie prawie 100.

Poki co jestem bardzo zadowolony :)

W sumie jedna smieszna rzecz stala sie gdy kupowalem ten rower.Jak zamawialem na allegro to bylem pewny, ze bedzie czarny (na wszystkich aukcjach taki byl kolor na zdjeciach i zadnej opcji wyboru) i jakie bylo moje zdziwienie kiedy przyszedl szary czy tam stalowy. W tym kolorze podoba mi sie bardziej, ale w pierwszej chwili bylem negatywnie zaskoczony bo pomyslalem ze cos jest nie tak z paczka. Kilka razy wszystko sprawdzilem :P Takze jakby ktos zamawial z tych aukcji to pamietajcie wspomniec o kolorze bo sa dostepne dwa :)

Mam jeszcze tylko pytanie. Moglibyscie polecic mi jakies szersze (2.0) opony z bardziej terenowym bierznikiem? Ewentualnie wezsze ale tez w gorszy teren.

Tak jak juz wspominalem wczesniej zdarzaja mi sie wycieczki gdzie trafia sie nieco trudniejszy teren i chcialbym kupic cos co bede mogl zakladac na takie okazje, zeby czuc sie pewniej.

Napisano

@masterczulki przejechałeś Orkanem 5.0 już 100 km , czy hamulce masz fabryczne Promax DSK-913 jeśli tak to proszę o wypowiedzenie się na ich temat , może to rozwieje powszechną wątpliwość ich sprawnego działania , a może nie i tylko Orkan 5.0 mojego szwagra ma wyjątkowe Promax-y DSK-913 , którym nic nie możemy zarzucić

Napisano

...czy hamulce masz fabryczne Promax DSK-913 jeśli tak to proszę o wypowiedzenie się na ich temat , może to rozwieje powszechną wątpliwość ich sprawnego działania , a może nie i tylko Orkan 5.0 mojego szwagra ma wyjątkowe Promax-y DSK-913 , którym nic nie możemy zarzucić

Od razu napisz na jakich hamulcach wcześniej jeździłeś, żeby była jasność jakie masz doświadczenia co do hamulcu w ogóle i co do hydraulików konkretnie. Bo jeśli są to np Twoje pierwsze to i tak będziesz być może zachwycony. Rower nowy wiec tak na dobra sprawę będzie to raczej pierwsze wrażenie a nie jakieś sensowne podsumowanie, którego można by oczekiwać po np sezonie użytkowania (aczkolwiek dla jednego sezon to 200km dla innego 10kkm) ;-).

Napisano

mialem Shimano BR-M416 w tym Krossie i hamulce w Romecie wydaja mi sie lepsze. Zrobilem do wczoraj lacznie jakies 200 km w tym troche w deszczu (nie bylo to planowane...) wiec nie mam jakiejs zdecydowanej opinii, ale po tym co przeczytalem na tym forum chcialem je troche potestowac i przekonac sie czy faktycznie to problem, bo w takiej mojej codziennej jezdzie praktycznie nie obciazam hamulcow.

O ile na suchym nie odczuwalem wiekszej roznicy, jak dla mnie oba hamulce dzialaja zadowalajaco i do swoich potrzeb w zupelnosci wystarcza, to w deszczu hamulce w Krossie byly zawsze duzo mniej skuteczne, a w Orkanie nie bylo takiej roznicy.

Pewnie nie sa to najlepsze mozliwe hamulce, ale do takiej zwyklej jazdy po asfalcie i sciezkach nie potrzebuje niczego wiecej. 

Jakby zaczelo sie z nimi dziac cos zlego to bede pamietal zeby wpasc tu i ponarzekac :P

Mam jeszcze tylko pytanie. Moglibyscie polecic mi jakies szersze (2.0) opony z bardziej terenowym bierznikiem? Ewentualnie wezsze ale tez w gorszy teren.

Tak jak juz wspominalem wczesniej zdarzaja mi sie wycieczki gdzie trafia sie nieco trudniejszy teren i chcialbym kupic cos co bede mogl zakladac na takie okazje, zeby czuc sie pewniej.

jakies propozycje? :)

Napisano

Poczytałem sobie trochę na temat roweru typu cross do 3tys zł. Bardzo dużo osób poleca Orkan 5.0 za 2300zł-2400zl na alledrogo.pl

Tylko nie za bardzo on mi się podoba. Co jeszcze w tej kwocie możecie polecić?

Napisano

Romet z cala pewnoscia bije wszystko jesli chodzi o stosunek osprzetu do ceny. Mnie Orkan calkiem sie podobal ale rozwazalem jeszcze:

http://rower.com.pl/gt-transeo-1-0-498991 bardzo podobal mi sie ksztalt ramy i gdyby mieli inny kolor niz ta biel to pewnie bym wzial wlasnie jego - osprzetowo jest gorszy od Rometa ale ma niezly amortyzator 

http://www.expertbike.pl/unibike-xenon-2015-p-482.html oferowano mi go ponizej 3k wiec pewnie da sie znalezc sklep ktory tez zgodzi sie na taka cene- ma fajny osprzet i hamulce ale gorszy amortyzator niz Romet. Akurat mnie niezbyt sie podobal (mam wrazenie ze na zdjeciach wyglada lepiej niz jak patrzylem na niego w sklepie

I troche rowerow ponad 3k ale ostatecznie uznalem, ze nic nie podoba mi sie na tyle bardziej od Orkana zeby uzasadnic dokladanie ponad 1k (bo tyle co najmniej trzeba dolozyc zeby miec cos na jego poziomie). 

Napisano

Rafi jak Ci się nie podoba Orkan 5.0 i wygląd ma dla Ciebie większe znaczenie niż jakość osprzętu w rowerze to wybierz sobie po prostu taki , który Ci się podoba i już :w00t: do 3000 zł jest ich wielki wybór na forum nikt już nie jest wstanie Ci pomóc bo każdemu podoba się co innego dla mnie w rowerze najważniejsza jest jakość komponentów i wygoda jazdy :thumbsup:

Napisano

Poczytałem sobie trochę na temat roweru typu cross do 3tys zł. Bardzo dużo osób poleca Orkan 5.0 za 2300zł-2400zl na alledrogo.pl

Tylko nie za bardzo on mi się podoba. Co jeszcze w tej kwocie możecie polecić?

mnie osobiście podoba się inna polska produkcja - Cossack Solo http://cossack.pl/bikes/solo-42809/ sprawdź na stronie gdzie najbliżej Ciebie jest dystrybutor marki, myślę, że na miejscu coś można utargować

Napisano

@ fotofx

Ja chciałem sobie zobaczyć, jakie rowery są jeszcze polecane do kwoty 3tys zł. Ja wiem, że wygląd to kwestia gustu i każdy może inaczej na to patrzeć. Ja po prostu nie znam się kompletnie na osprzęcie i dlatego moje pytanie o inne polecane rowery.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...