braythe Napisano 4 Marca 2016 Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 Witam wszystkich, posiadam Krossa level B4, w rozmiarze 19 cali. Mam 175 cm wzrostu 60kg i po przejechaniu 2500km doszedłem do wniosku, że ta rama jest na mnie za duża, nie mogę wyciągnąć siodełka znacznie ponad kierownicę, co wcześniej w przypadku roweru 26 cali i ramie M było całkiem normalne. Ustawienie tak siodełka w tym rowerze 29 cali, wydaje się niemożliwe, wywołuje ból kolan (jeżdżę w zatrzaskach). Stąd moje pytanie, powinienem jeździć na mniejszej ramie, czy to M jest odpowiednim rozmiarem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 4 Marca 2016 Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 Oczywiście, że rama jest za duża na dodatek przy kołach 29' rower jest na pewno dla Ciebie zbyt długi. 17' powinno być ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miki74 Napisano 5 Marca 2016 Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 Odległość siodełka od osi suportu jest wartością stałą, niezależna od rozmiaru ramy. Podobnie z przesunięcia poziome na sankach siodła - trzeba uzyskać odpowiedni kąt zagięcia kolana. Wszystko to jest uzależnione od długości nogi wewnętrznej. Poszkaj w internecie hasło takie jak fit i kalkulator rowerowy. Tak uzyskasz punkt wyjścia do drobnych korekt. W tej chwili robisz sobie krzywdę. Natomiast odległość siodełko kierowca regulujesz długością mostka. I tu może być problem, duża zmiana może zmienić właściwości jezdne roweru. Rower najprawdopodobniej jest niebezpieczny w przekroku co wynika ze złego dobrania rozmiaru ramy. Ps. Za ewentualne błędy przepraszam, pisałem z telefonu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gehemones Napisano 6 Marca 2016 Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 (edytowane) posiadam Krossa level B4, w rozmiarze 19 cali. Mam 175 cm wzrostu Kupiłem Level'a z ramą 19" ale ja mam 183cm wzrostu, przy dobrym ustawieniu wysokości siodełka, odległość do kierownicy mam na styk, więc przy 175cm wzrostu w Twoim przypadku to zdecydowanie rama będzie za długa.. trochę późno zauważyłeś problem (2500km?) Edytowane 6 Marca 2016 przez Gehemones Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
braythe Napisano 26 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 (edytowane) @@Gehemones, to prawda, problem dostrzegłem późno, bowiem zanim zamontowałem pedały zatrzaskowe, wszystko wydawało się być ok. Wstyd się przyznać, ale zaufałem sprzedawcy w sklepie, który mówił że rama ok, a ja wtedy jeszcze kompletnie zielony uznałem, że faktycznie ok, bo tak też się wydawało - nic bardziej mylnego! Postaram się wymienić tą ramę na mniejszą, S powinno być w sam raz. Dalsza jazda na tym gigancie, jest niebezpieczna jak wspominał @@Miki74 Edytowane 26 Marca 2016 przez braythe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi