Skocz do zawartości

[Rower] MTB do 2500zł?

cg_destro

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Przymierzam się do zakupu roweru i jako, że prawie nic o tym nie wiem a im więcej czytam tym mniej wiem to muszę poradzić się ekspertów z tego forum :) 

w 2011 albo 2012 kupiłem sobie rower Kross Hexagon model z 2011 niewiem który dokładnie model ale z hamulcami tarczowymi, a mój zakup wyglądał tak: przychodzę i mówię, że chcę kupić rower, dostaję dwa do wyboru które na oko są ok dla mnie ( wzrost itd) wybieram Hexagona na jazdę próbną, jest ok, kupuję i odjeżdżam :) Szybko i bez zbędnego tracenia czasu :P

Teraz chciałbym coś wybrać nieco bardziej świadomie :)

Moje dane

Wzrost: 171

Waga: 85kg

Oczy: niebiesko-szare:)

Bydżet: 2000-2500zł max

Zastosowanie: rekreacyjne jeżdżenie głównie po asfaltach, chodnikach i powierzchniach utwardzonych choć czasem też jakieś polne dróżki się znajdą ale w zdecydowanej mniejszości i nie jakoś ekstremalnie :)

Nie ukrywam, że wygląd ma dla mnie znaczenie, rowery jakie mi się podobają wizualnie to włąśnie czarno czerwone Hexagony czy levele od Krossa, albo czarne cube -http://allegro.pl/rower-cube-aim-sl-27-5-czarny-2016-r-16-i5983609484.html

I tu pojawiajasię pytania:

Przy moim wzroście na jakich kołach kupić rower? 26 czy 27,5? 29 to już chyba za dużo dla mnie a i tak preferuję zwrotność nad niepowstrzymywalnym pędem lokomotywy :)

Rama to pewnie S-ka

Czy taki np najniżsy Level z 2015 będzie lepszy od najwyższego hexagona 2016 etc?

Jaki rower polecacie na moje potrzeby i budźet?

Napisano
Dziękuję za odpowiedzi. teraz mam jeszcze większy dylemat i wodę z mózgu :)

Czasami jeżdżę gdzieś po lasach na skałki się powspinać albo gdzieś poszukać fortów czy innych gruzów :) ale jak nie mam czasu, a częściej niż rzadziej nie mam, to wyskoczę na 2h głównie pod drogach i ścieżkach umęczyć z 50km co drugi dzień żeby trochę sadła spalić :P

Orkan 5 z 2015 wizualnie mi nie podchodzi, z 2016 już znacznie lepiej szkoda tylko że kosztuje 3300 :/

ale za to Orkan 4 z 2015 wygląda lepiej niż ten nowy z 2016 :)

albo czarny okran 2 z 2016 ale to już chyba trochę słaba opcja

Znalazłem kilka kandydatów rowerów corssowych 

Albo jakiś taki MTB

Napisano

Dzięki za odpowiedzi, to już sytuacja się w miarę wyklarowała :)

Teraz tylko pytanie jaka rama przy 171 cm wzrostu? 17"? spróbuje zmierzyć sobie jeszcze długość nogi jak znajdę odpowiednie narzędzia i kogoś do pomocy bo mała linijką sam to wiele nie zdziałam :P

Napisano

Stań plecami do ściany  i  wsadź  między nogi książkę tak aby jej jeden bok stykała się równolegle ze ścianą a drugi bok stykała z kroczem. Odejdź od ściany nie ruszając książki , zaznacz miejsce styku i masz gotowy wymiar (jesteś w stanie zrobić to samemu).

Napisano

Dokładnie , znajdź w swojej okolicy sklep Krossa ( http://www.kross.pl/pl/dealerzy ) i Rometa ( http://www.romet.pl/Gdzie_kupic,6.html ) i przymierz się . Każdy wersja Orkana i  Evado ma tą samą geometrię tak więc nie musi to być koniecznie ten sam model co wybrałeś (może być zarówno wyższy jak i niższy).

Ja bym celował w 19" (sam mam identyczny wzrost i przekrok). Na stronie Krossa tabela do doboru rozmiaru jest nieprawidłowa gdyż zalecają identyczny rozmiar dla roweru crossowego i MTB a cross jest bliższy trekingowi - dla trekinga zalecają już większą rozmiarówkę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...