Skocz do zawartości

[ok. 1500zł] Rower na miasto do pracy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie patrzcie tak na osprzęt, najważniejsza jest rama. Napęd (kaseta, łańcuch = szczególnie HG40) padnie pierwszy i wtedy wymieni sobie na coś 3x10, lub 2x10 (co osobiście preferowałbym w mieście) Trochę pojeździ i wymieni sobie widelec na full carbon Force = 400 zł (w zupełności wystarczy do tłumienia kostki brukowej na DDR)

Lazaro Integral to trekking na wyprawy turystyczne, do miasta to straszny klamot który skręca niczym tramwaj.

Napisano

@gtb

W temacie " za 1500 rower na miasto do pracy " mieszczą się jeszcze inne rowery niż te dwa na których  (chwilowo pewnie) stanęło ...

A jeśli nawet się nie pojawią, to wątek ten  będzie czytany nie tylko przez nas - którzy w tej chwili w nim piszemy ....

I tak jak "full alivio w specyfikacji" nie do końca oznacza realnie full alivio, tak chciałem wskazać potencjalnemu czytelnikowi że , mimo wszystko, jest to coś lepszego niż układ gdzie uwypukli się element najlepszy ... WIesz zresztą zapewne to doskonale ...

@krism4a1

lazaro integral to nie trekking.

No i jak sobie wymieni na 2x10 to mu się zwrotność poprawi :) :) :)

Napisano

Jakość i trwałość ram rowerów z takich przedziałów cenowych jest podobna  bez względu na logo  firmy , przedstawiciele zachodnich marek mówią inaczej bo co mają zrobić kiedy ich rower z takim samym osprzętem a czasem i gorszym kosztuje dwa razy więcej wymyślają więc legendy i inne baśnie  aby złapać niedowartościowanego pacjenta ;)

Napisano

Kurcze, to gorzej. Twoim zdaniem jednak lepiej byle jaki amortyzator niz zaden na takie miejskie-nie-szosowe warunki ?

Moim zdaniem jesli masz wydać 1500 na rower, z ktorego nie będziesz zadowolony, to lepiej dolozyc troche i kupic lepszy.

Być może w Twoich warunkach Fit się sprawdzi choc imo do lasu i na piaszyste ścieżki w ogóle się nie nadaje.

Napisano
lazaro integral to nie trekking.

Producent twierdzi coś przeciwnego, umieścił nawet stosowny napis na ramie :)

Nie pisałem żeby kupował Lazaro, byłem raczej za "tym drugim". 

Napisano

lazaro Elitary różni się od integrala hamulcami hydraulicznymi a na ramie ma napisane cross. Więc widzicie jaki to trekking z integrala.

Napisano

Moim zdaniem jesli masz wydać 1500 na rower, z ktorego nie będziesz zadowolony, to lepiej dolozyc troche i kupic lepszy.

Ten scenariusz coraz bardziej prawdopodobny się staje, chociaż to przesunęłoby mi zakup pewnie gdzieś na czerwiec (kasa szybko się nie zbiera) a wtedy wpadnę w zwyżki sezonowe :/ 

Dyskusja toczy się na płaszczyźnie "sztywny widelec vs amortyzator" i "Lazaro vs Koss", co jest dobre, przynajmniej wiem na co zwracać uwagę... ale nikt nie odniósł się w żaden sposób do tego:

Jeszcze jedna myśl do głowy mi przyszła. Takq całkiem spoko firma zajmująca się składaniem rowerów zaoferowała mi zbudowanie pojazdu wg mojej specyfikacji. Oferują bazę jak na tych zdjęciachhttps://goo.gl/photo...ggAUqEsDjSuERj7 Myslicie że ma to sens? Własnoręcznie dobrać podzespoły, stara bazę zaadaptować do swoich potrzeb? Czy nowsze technologie jednak deklasując takie zabytki?

Co myślicie o tym? Efekt takich zabiegów to ładniejszy marketowiec czy rozsądnie wybierając podzespoły można zrobić fajny rower w klasycznej ramie?

Napisano

Może warto skorzystać z tego ze zakupy kup teraz n alle maja teraz opcje nieprocentowanych rat

Poniekąd planowałem z tego skorzystać. Do ilu trzeba by podnieść kwotę by być "zadowolonym"? 

Napisano

Ciężko powiedzieć, bo to subiektywna sprawa.

Ja dałem trochę ponad 2k za 3 letni rower z Rebą, Sram X9  i hydrauliką Elixir R. Dokupiłem opony za 200 zł i jestem zadowolony. Mam dość uniwersalny rower, ale za to nie wyspecjalizowany. Mi to pasuje do mojego użytkowania.

W Twoim przypadku może warto rozważyć np ze sztywnym widelcem:

http://allegro.pl/specialized-sirrus-elite-disc-2015r-hydraulika-i6026976880.html

http://allegro.pl/rower-gary-fischer-bontrager-widelec-carbon-10-8kg-i6010933524.html#thumb/1

Ewentualnie coś z przednim uginaczem:

http://allegro.pl/jak-nowy-specialized-crosstrail-elite-deore-i6020652237.html

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...