Skocz do zawartości

[rower] Odpowiedni dobór roweru i akcesoriów

Tomeked

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Wiem że takich tematów jest wiele i na pewno stałych bywalców już to nudzi, ale zacznę jak każdy :) Jestem nowy na forum i zarejestrowałem się ponieważ potrzebuję pomocy. Mianowicie zdecydowałem się na zakup roweru. Mam 25lat i właściwie całe życie jeździłem amatorsko "góralami" - wypady max 70km. Na wstępie do czego ma mi służyć. Będę jeździł 60% po drogach utwardzonych / 40% po drogach gruntowych. Często będzie to dojazd do pracy - 20km w jedną stronę (wiejskie, asfaltowe drogi, trochę ścieżek rowerowych). Lubię jeździć po lasach (staram się omijać piaszczyste drogi). Jestem również blisko realizacji zakupu bagażnika rowerowego na hak więc ambicje są :) Budżet na rower najlepiej do 1100zł, akcesoria: 150 - 200zł. Mój wybór padł na taki egzemplarz :

ROWER 28' _ SPARTACUS CROSS 3.0 SHIMANO ACERA 2015 (6025231583) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Co myślicie o takim rowerze? Może macie jakieś inne propozycje? No i moje główne pytanie, jaka rama? Mój wzrost 183cm, długość nogi 90cm.

Ps. sorry za złe nazewnictwo tematu, spieszyłem się

Napisano

Na pewno licznik. Nie wiem jak bardzo technika się posunęła w tym temacie, ale dobre 12 lat temu mając licznik za 50zł - nie pamiętam już marki ale pamiętam, że nie był zbyt rzetelny, ale wtedy cieszył:) Jak to ma się teraz do ceny?

Druga rzecz - błotniki. Mokre, oblepione plecy przy tego typu rowerze pewnie są nieuniknione, ale chciałbym to w miarę możliwości zminimalizować.

Następnie - oświetlenie, po prostu chcę być widoczny.

Uchwyt na smartfona? Warto? Lubię gadżety to chyba się przyda :)

Bidon!

Może jakaś mała torebka pod siodło?

I co myślicie na temat żelowych nakładek na siodełko? Zawsze tyłek od siedzenia mnie bolał przy dłuższych dystansach.

Napisano

Ode mnie polecam:

https://www.centrumrowerowe.pl/akcesoria/liczniki-rowerowe/przewodowe/p,licznik-bc-8-12-sigma,98899.html - licznik, sam taki mam, jeden z podstawowych, bardzo dobry i prosty

https://www.centrumrowerowe.pl/akcesoria/blotniki/do-rowerow-27-29/p,blotniki-bluemels-28-sks,41437.html - błotniki - bardzo fajne, kolega ma takie (możesz poszukać coś tańszego w tym stylu)

https://www.centrumrowerowe.pl/akcesoria/oswietlenie-rowerowe/lampki-tylne/p,lampka-tylna-rl-321r-smart,252502.html - lampka na tył widoczna z daleka

Bidon to poszukaj sobie Camelback a z tych tańszych Elite, Accent - kwestia gustu

Uchwyt na smartfona - fajna rzecz, ale jak chcesz jeździć gdzieś dalej to jeszcze trzeba kupić powerbank.

Torebka pod siodełko - wolałbym dodatkowy koszyk na bidon + coś w tym rodzaju http://www.decathlon.pl/pojemnik-na-narzdzia-750-ml-id_8324324.html a w tym wożę multitool, dętkę, łyżki

Żelowa nakładka na siodełko - dziadostwo, zsuwa się, ślizga i robi wszystko tylko nie poprawia komfortu.

Napisano

Licznik - fajny. Ale nie lubię przewodów, może dlatego że w przeszłości zdarzało mi się zerwać :P

Błotniki - jakoś kojarzy mi się ze starymi "składakami" - jak to wizualnie będzie się komponować? Macie może zdjęcie?

Lampka ok :)

Uchwyt na smartfona jest jakiś z miejscem na powerbank? Nie chcę żeby gdzieś dyndał ;)

Jak radzicie sobie z problemem twardych siodełek w tego typu rowerach? Z czasem minie? Mi na góralu zawsze sprawiało to dyskomfort.

Napisano

Jakiej produkcji w ogóle jest ten rowerek który przedstawiłem w pierwszym poście? Jest to chińszczyzna znana z marketów czy coś lepszego? Nie chce kupić bubla ale też nie chce jako właściwie amator płacić niewiadomo jaką sumkę :) ma to jeździć i nie sprawiać wiekszych problemów

Napisano

Żelowa nakładka na siodełko - dziadostwo, zsuwa się, ślizga i robi wszystko tylko nie poprawia komfortu.

Miałeś że tak krytykujesz? Może miałeś jakieś tanie dziadostwo. Ja mam z Decathlonu już czwarty rok i bardzo sobię chwalę, moi znajomi także. Oczywiście to kwestia gustu , jednemu będzie pasowało , innemu już nie.

Licznik - fajny. Ale nie lubię przewodów, może dlatego że w przeszłości zdarzało mi się zerwać

Z tego co czytałem to nie warto brać tanich bezprzewodówek bo potrafią gubić sygnał , ale to już niech wypowiedzą się osoby które korzystają z nich . 

Jeśli chodzi o siodełko, to rozwiązaniem są dobre spodenki, i brak bielizny. Chociaż i tak najważniejsze jest przywyknięcie. 

Dokładnie , sam przez 2 lata jeździłem w spodenkach z wkładką i bielizną. W zeszłym roku zacząłem bez bielizny i od razu lepiej.. 

Napisano

Na marginesie - przy nodze 90 cm (jeśli dobrze zmierzyłeś ) rama raczej 21" .

A z błotników polecam Oriony o szerokości 53 - do nabycia o połowę taniej od proponowanych wyżej (skoro już ma być budżetowo - a jak wyglądają masz na moim rowerze)

W spartacusie nie będziesz musiał kombinować z mocowaniem przedniego "jak koń pod górę" bo widelec ma normalne ucho - w NVX niestety ich brakło, stąd radosna twórczość :)

Napisano

Rower na forum sprawdzony i wielokrotnie opisany, za te pieniądze nic lepszego nie dostaniesz ;)

Termometr maja wyższe modele Sigmy (na pewno 16.12, chyba też 12.12). 8.12 już go nie ma.

Co do rozmiaru to ja bym został przy 19". Sztycy wystarczy tak czy inaczej, a że rama jest bardzo długa, to będzie Ci po prostu wygodniej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...