Tomeked Napisano 3 Marca 2016 Napisano 3 Marca 2016 Witam. Wiem że takich tematów jest wiele i na pewno stałych bywalców już to nudzi, ale zacznę jak każdy Jestem nowy na forum i zarejestrowałem się ponieważ potrzebuję pomocy. Mianowicie zdecydowałem się na zakup roweru. Mam 25lat i właściwie całe życie jeździłem amatorsko "góralami" - wypady max 70km. Na wstępie do czego ma mi służyć. Będę jeździł 60% po drogach utwardzonych / 40% po drogach gruntowych. Często będzie to dojazd do pracy - 20km w jedną stronę (wiejskie, asfaltowe drogi, trochę ścieżek rowerowych). Lubię jeździć po lasach (staram się omijać piaszczyste drogi). Jestem również blisko realizacji zakupu bagażnika rowerowego na hak więc ambicje są Budżet na rower najlepiej do 1100zł, akcesoria: 150 - 200zł. Mój wybór padł na taki egzemplarz : ROWER 28' _ SPARTACUS CROSS 3.0 SHIMANO ACERA 2015 (6025231583) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Co myślicie o takim rowerze? Może macie jakieś inne propozycje? No i moje główne pytanie, jaka rama? Mój wzrost 183cm, długość nogi 90cm. Ps. sorry za złe nazewnictwo tematu, spieszyłem się
talento259 Napisano 3 Marca 2016 Napisano 3 Marca 2016 Dobry wybór. Rama 19" powinna być dobra. Jakie akcesoria chcesz do tego dokupić?
Tomeked Napisano 3 Marca 2016 Autor Napisano 3 Marca 2016 Na pewno licznik. Nie wiem jak bardzo technika się posunęła w tym temacie, ale dobre 12 lat temu mając licznik za 50zł - nie pamiętam już marki ale pamiętam, że nie był zbyt rzetelny, ale wtedy cieszył Jak to ma się teraz do ceny? Druga rzecz - błotniki. Mokre, oblepione plecy przy tego typu rowerze pewnie są nieuniknione, ale chciałbym to w miarę możliwości zminimalizować. Następnie - oświetlenie, po prostu chcę być widoczny. Uchwyt na smartfona? Warto? Lubię gadżety to chyba się przyda Bidon! Może jakaś mała torebka pod siodło? I co myślicie na temat żelowych nakładek na siodełko? Zawsze tyłek od siedzenia mnie bolał przy dłuższych dystansach.
talento259 Napisano 3 Marca 2016 Napisano 3 Marca 2016 Ode mnie polecam: https://www.centrumrowerowe.pl/akcesoria/liczniki-rowerowe/przewodowe/p,licznik-bc-8-12-sigma,98899.html - licznik, sam taki mam, jeden z podstawowych, bardzo dobry i prosty https://www.centrumrowerowe.pl/akcesoria/blotniki/do-rowerow-27-29/p,blotniki-bluemels-28-sks,41437.html - błotniki - bardzo fajne, kolega ma takie (możesz poszukać coś tańszego w tym stylu) https://www.centrumrowerowe.pl/akcesoria/oswietlenie-rowerowe/lampki-tylne/p,lampka-tylna-rl-321r-smart,252502.html - lampka na tył widoczna z daleka Bidon to poszukaj sobie Camelback a z tych tańszych Elite, Accent - kwestia gustu Uchwyt na smartfona - fajna rzecz, ale jak chcesz jeździć gdzieś dalej to jeszcze trzeba kupić powerbank. Torebka pod siodełko - wolałbym dodatkowy koszyk na bidon + coś w tym rodzaju http://www.decathlon.pl/pojemnik-na-narzdzia-750-ml-id_8324324.html a w tym wożę multitool, dętkę, łyżki Żelowa nakładka na siodełko - dziadostwo, zsuwa się, ślizga i robi wszystko tylko nie poprawia komfortu.
Tomeked Napisano 3 Marca 2016 Autor Napisano 3 Marca 2016 Licznik - fajny. Ale nie lubię przewodów, może dlatego że w przeszłości zdarzało mi się zerwać Błotniki - jakoś kojarzy mi się ze starymi "składakami" - jak to wizualnie będzie się komponować? Macie może zdjęcie? Lampka ok Uchwyt na smartfona jest jakiś z miejscem na powerbank? Nie chcę żeby gdzieś dyndał Jak radzicie sobie z problemem twardych siodełek w tego typu rowerach? Z czasem minie? Mi na góralu zawsze sprawiało to dyskomfort.
alagor96 Napisano 3 Marca 2016 Napisano 3 Marca 2016 Jeśli chodzi o siodełko, to rozwiązaniem są dobre spodenki, i brak bielizny. Chociaż i tak najważniejsze jest przywyknięcie.
Tomeked Napisano 3 Marca 2016 Autor Napisano 3 Marca 2016 Jakiej produkcji w ogóle jest ten rowerek który przedstawiłem w pierwszym poście? Jest to chińszczyzna znana z marketów czy coś lepszego? Nie chce kupić bubla ale też nie chce jako właściwie amator płacić niewiadomo jaką sumkę ma to jeździć i nie sprawiać wiekszych problemów
tomek040982 Napisano 4 Marca 2016 Napisano 4 Marca 2016 Żelowa nakładka na siodełko - dziadostwo, zsuwa się, ślizga i robi wszystko tylko nie poprawia komfortu. Miałeś że tak krytykujesz? Może miałeś jakieś tanie dziadostwo. Ja mam z Decathlonu już czwarty rok i bardzo sobię chwalę, moi znajomi także. Oczywiście to kwestia gustu , jednemu będzie pasowało , innemu już nie. Licznik - fajny. Ale nie lubię przewodów, może dlatego że w przeszłości zdarzało mi się zerwać Z tego co czytałem to nie warto brać tanich bezprzewodówek bo potrafią gubić sygnał , ale to już niech wypowiedzą się osoby które korzystają z nich . Jeśli chodzi o siodełko, to rozwiązaniem są dobre spodenki, i brak bielizny. Chociaż i tak najważniejsze jest przywyknięcie. Dokładnie , sam przez 2 lata jeździłem w spodenkach z wkładką i bielizną. W zeszłym roku zacząłem bez bielizny i od razu lepiej..
Pablo59 Napisano 4 Marca 2016 Napisano 4 Marca 2016 Na marginesie - przy nodze 90 cm (jeśli dobrze zmierzyłeś ) rama raczej 21" . A z błotników polecam Oriony o szerokości 53 - do nabycia o połowę taniej od proponowanych wyżej (skoro już ma być budżetowo - a jak wyglądają masz na moim rowerze) W spartacusie nie będziesz musiał kombinować z mocowaniem przedniego "jak koń pod górę" bo widelec ma normalne ucho - w NVX niestety ich brakło, stąd radosna twórczość
Tomeked Napisano 4 Marca 2016 Autor Napisano 4 Marca 2016 Za rower już zapłaciłem. Wyślą w poniedziałek Co do licznika, jakiś z funkcją termometru?
Shiryu Napisano 5 Marca 2016 Napisano 5 Marca 2016 Rower na forum sprawdzony i wielokrotnie opisany, za te pieniądze nic lepszego nie dostaniesz Termometr maja wyższe modele Sigmy (na pewno 16.12, chyba też 12.12). 8.12 już go nie ma. Co do rozmiaru to ja bym został przy 19". Sztycy wystarczy tak czy inaczej, a że rama jest bardzo długa, to będzie Ci po prostu wygodniej.
chudeusz09 Napisano 5 Marca 2016 Napisano 5 Marca 2016 Jak szukasz budżetowego licznika z dużą ilością funkcji to polecam: http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=5863436998 Jeździłem z nim długo, wszędzie, o każdej porze roku i w różnych warunkach. Nigdy nie zawiódł .
Tomeked Napisano 6 Marca 2016 Autor Napisano 6 Marca 2016 Mój wybór padł na taki licznik: http://allegro.pl/sigma-1200-licznik-przewodowy-12-funkcji-nowosc-i5983451167.html Wydaję mi się, że to najkorzystniejsza opcja w tym przedziale cenowym
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.