Skocz do zawartości

[widelec] Sztywny pod 27,5

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. 

Potrzebuję jakiejś alternatywy dla mojego frirajdowo endurowego horneta na następne zimy, szybkie dojazdy do szkoły, jazdę po mieście/bardzo lekkim terenie(piasek, małe kamyczki i ziemia, takie lokalne trasy na których cross by się sprawdził) i nabijania kilometrów. Dlatego też postanowiłem wykorzystać rower Cube Aim Disc z 2015, który stoi sobie bezczynnie. Chciałbym zamienić aktualny Suntour XCT(który tylko dodaje niepotrzebną wagę, przy moich 50kg nie da się go za bardzo ugiąć) na jakiś sztywny pod koła 27.5, hamulce tarczowe(tarcza 160mm) i oś 9mm(czyli najprostszy qr) i rura 1 1/8(bo taką ma chyba XCT). Jaki będzie pasować? Zmiana na sztywny bardzo wpływa na geometrię? Jak z wytrzymałością takich widelcy(w sensie czy łatwo je uszkodzić od np. nagłego uderzenia po np. nieudanym manualu)?

Na allegro widzę widelce po 300zł, nie ma tańszych? Używki tym razem nie wchodzą w grę.

Ps. Musi być czarny, bo inaczej popsuje sie kolorystyka całego roweru :)

Tańsze to albo bezpośrednio z Chin albo jakieś staruszki, co przy ich wysokości mija się z celem. Przerabiałem ostatnio ten temat i do roweru 26” kupiłem wideł pod 29”, bo jako jedyny pasował mi wysokością, IMHO lepiej ciut za wysoki niż ciut za niski. Z drugiej strony niektórzy jeżdżą na naprawdę niskich widelcach i też im pasuje, zapewne kwestia warunków jazdy. Tak czy siak widelce do współczesnych rowerów, projektowanych w większości pod amortyzator, powinny mieć odpowiednie wymiary - niestety Chińczyk albo kopiuje stare wzorce, albo chce kilka razy zarobić na tym samym. Podobnie „bardziej uznane” firmy od stalowych widelców.

Na podjazdach pomoże, na zjazdach może być łubudu ;) I korba też idzie w dół. Zależy jak bardzo się przesadzi.

Zastanawiałeś się np. po co ten twój Hornet ma taki a nie inny kąt główki i co czyni go bardziej „ędóro” niż „iksce”?

• Mod Team

Chyba nie za bardzo czaisz OCB :)

Mówimy o wysokości widelca względem geometrii roweru.

Rower jest zaprojektowany i poskładany dla konkretnej wysokości widelca. 

Twój XCT, tuszę iż jest to 100mm, będzie miał wysokości od korony do osi (Axle to Crown) 477mm. Nie mam jednak pewności co do tej cyfry, bo w interenetach ciężko doszukać się danych. Proponuję sprawdzic własnoręcznie.

Aby dobrac widelec sztywny musisz odjąc SAG, czyli ugiecie wstępne. w przypadku 100mm skoku i 25% SAG będzie to  25mm. Czyli 477-25 i szukasz sztywnego widelca o wysokości A2C 452mm lub jak najbardziej zblizonej do tego.

Co spowoduje wstawienie zbyt wysokiego lub zbyt krótkiego widelca? Zmienia się katy i geometria. Przy za niskim widelcu wyostrzy sie kat główki ramy i rury podsiodłowej oraz opadnie suport. Rower zrobi sie nerwowy i może wystepować zawadzanie pedałami o wystajace elementy podłoża. W przypadku wstawienia zbyt wysokiego widelca katy złagodnieja a suport pójdzie w górę. Rower bedzie mniej chetnie skrecał, stanie się leniwszy w prowadzeniu a podniesienie suportu moze przyczynić się do pogorszenia stabilności jazdy - wyższy srodek ciężkości.

Szacunek...

I.

Nie mam za dużej ramy, jest idealna, tylko że jak już można obniżyć, to dla mnie jeszcze lepiej(wolę zawsze mieć "trochę za małą"). Dzięki za odpowiedzi w tym temacie, dzisiaj postaram się zmierzyć tego xct i poszukać jakiegoś sztywnego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...