grobelny Napisano 3 Marca 2016 Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 Czy znacie może jakiś opis treningu rowerowego, ale zorientowanego nie na siłę czy wytrzymałość, a bardziej na to, żeby się pewnie czuć na rowerze? Chodzi o takie proste kwestie jak wsiadanie na rower, zsiadanie z roweru, wolna jazda, jazda po nierównym terenie, skręcanie, przyspieszanie, etc. Kilka ćwiczeń przychodzi mi do głowy, ale może ktoś temat zaatakował już bardziej profesjonalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BikerLight Napisano 3 Marca 2016 Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 Potrzebujesz silnych mięśni core (po naszemu zdaje się głębokich), zasadniczo najlepiej sprawdza się joga. Co do reszty to musisz się bardziej określić - czy jesteś początkujący i masz problemy z jazdą, czy chcesz wejść na kolejny poziom i opanować triki jak stójka czy wsiadanie w biegu. Na zachętę stójka - blondynka potrafi, zrobisz i Ty... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grobelny Napisano 3 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 Tak w zasadzie to nie dla mnie, tylko dla mojej dziewczyny. Jeździ na rowerze, ale czasem mam wrażenie, że trochę niepewnie. Jeżeli chodzi o filmik to podobał mi się styl prezentacji i to, że była szczegółowo omówiona technika (skręcenie koła, która noga z przodu, gdzie patrzeć, etc.), ale to nie ten poziom którego poszukuję. Choć może sam tej stójki spróbuję :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BikerLight Napisano 3 Marca 2016 Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 Zatem joga Jak dla dziewczyny to zaproponuję jeszcze taniec ale nie podrygi w miejscu tylko elementy baletu - wyrabiają zarówno poczucie równowagi jak i core. Podstawowe figury i kroki, bez żadnych ekstrawagancji Na ćwiczenia tego typu większości dziewczyn nie trzeba długo namawiać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 3 Marca 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 Nie jestem przekonany czy sugerowanie ćwiczeń baletowych to dobry pomysł. Z czasów mojej tanecznej młodości pamietam, ze to była zdrowa rzeźba... Pogooglaj Essential MTB Handling Tips lub coś w tym guscie. Tu jest nielicha składanka dla poczatkujących... https://www.youtube.com/watch?v=2aw6a736QLk Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grobelny Napisano 3 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 Zatem joga Jak dla dziewczyny to zaproponuję jeszcze taniec ale nie podrygi w miejscu tylko elementy baletu - wyrabiają zarówno poczucie równowagi jak i core. Podstawowe figury i kroki, bez żadnych ekstrawagancji Na ćwiczenia tego typu większości dziewczyn nie trzeba długo namawiać Na tańce to ona mnie namawia - jest tancerką (choć nie balet) :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziuGD Napisano 4 Marca 2016 Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 "jazda rowerem górskim" od lopesa do poduszki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alagor96 Napisano 4 Marca 2016 Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 Zatem joga Jak dla dziewczyny to zaproponuję jeszcze taniec ale nie podrygi w miejscu tylko elementy baletu - wyrabiają zarówno poczucie równowagi jak i core. Podstawowe figury i kroki, bez żadnych ekstrawagancji O kurde, jestem na tym forum od lat, ale predzej bym sie śmierci spodziewał, niż tego że tu toś poleci jogę na polepszenie techniki Masz tu kilka ode mnie: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BikerLight Napisano 4 Marca 2016 Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 Na tańce to ona mnie namawia - jest tancerką (choć nie balet) :-) Trzeba było tak od razu Zatem można założyć że ekstra trening core się nie przyda. Takie wydawałoby się oczywiste rzeczy jak jazda bez trzymanki potrafi zrobić? Może przyczyna niepewnej jazdy tkwi w samym sprzęcie, np. za duża rama? @@alagor96, Co w tym dziwnego? W tytule tematu jest "trening zwinności" a w pierwszym poście jest wzmianka o niepewnej jeździe. Joga wzmacnia core a te mięśnie się bardzo przydają nie tylko na rowerze no i rozciąga. Że nie wspomnę że trenuje też równowagę. Bang: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alagor96 Napisano 4 Marca 2016 Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 @@BikerLight, Źle mnie rozumiesz, nie twierdzę absolutnie, ze to nie ma sensu, tylko że bym się nie spodziewał takiej rady na tym forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BikerLight Napisano 4 Marca 2016 Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 Spoko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grobelny Napisano 4 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 Trzeba było tak od razu Zatem można założyć że ekstra trening core się nie przyda. Takie wydawałoby się oczywiste rzeczy jak jazda bez trzymanki potrafi zrobić? Może przyczyna niepewnej jazdy tkwi w samym sprzęcie, np. za duża rama? Nie o tym poziomie mówimy (hint: w tytule było "dla początkującego" :-) ). Ja to może mógłbym się zabrać za ćwiczenie jazdy bez trzymanki czy wyżej wspomnianej stójki. Ale my tu mówimy o normalnej miejskiej jeździe gdzie trzeba często hamować, przyspieszać, zsiadać, wsiadać, teren występuje w formie krawężników, szyn tramwajowych i dziur w jezdni, etc. Ja wiem, że to się może wydawać trywialne, ale w tym przypadku jest po prostu potrzebny trening podstaw żeby sobie wyrobić dobre podstawowe nawyki. Co do ramy to wydaje mi się, że dla kobiety o wzroście 170cm w przypadku roweru trekingowego rama 19" powinna być ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
porcelanowy Napisano 4 Marca 2016 Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 Powitoł Ale my tu mówimy o normalnej miejskiej jeździe gdzie trzeba często hamować, przyspieszać, zsiadać, wsiadać, teren występuje w formie krawężników, szyn tramwajowych i dziur w jezdni, etc. Ja wiem, że to się może wydawać trywialne, ale w tym przypadku jest po prostu potrzebny trening podstaw żeby sobie wyrobić dobre podstawowe nawyki. I tego chcecie się nauczyć z internetów i książek? Coś jakby się obsługi młotka z filmów YT uczyć Spora wolna przestrzeń (parking marketu, mniej uczęszczana droga lub DDR) i jeździć. Wzmocnienie mięśni swoją drogą, ale podstawowej obsługi roweru inaczej niż przez jazdę się nie nauczysz. Mam wrażenie, że rower mam opanowany lepiej niż osoby jeżdżące do roboty tam i nazad, a starczy miesiąc-dwa bez siodełka i pierwsze kilkanaście kilometrów w terenie jeżdżę na kwadratowo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grobelny Napisano 4 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 Niektórym to przychodzi naturalnie, innym nie. Myślisz, że każdy na świecie potrafi obsługiwać młotek? Tu nie chodzi o to, żeby się nauczyć oglądając filmiki na YT, ale żeby mieć spis ćwiczeń i je systematycznie wykonywać. Sam bym nie podejrzewał, że z takimi sprawami można mieć problem, dopóki nie poszedłem na kurs tańca. Tam się okazało, że dla instruktora wszystko jest oczywiste i "wypływa z serca" (serio, tak powiedział), a ja się zastanawiam czy teraz mam ruszyć nogą prawą czy lewą i w którą stronę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 4 Marca 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 że dla kobiety o wzroście 170cm w przypadku roweru trekingowego rama 19" powinna być ok. No sadzę, że watpię... Ja rozumiem, ze na trekkingu siedzi się bardziej wyprostowanie ale to mi wyglada na posadzenie dzieciaka za kierownica autobusu. Lub przynajmniej furgonetki... Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huberto3r Napisano 16 Marca 2016 Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 Ja od siebie mogę polecić takie trzy proste ćwiczonka. Dwa z nich są typowo rowerowe, w sensie, że symulują jazdę. Jeżeli bolą kogoś ręce, przedramiona, nadgarstki to koniecznie to robić regularnie- jak ręką odjął http://bertfreeride.pl/trzy-cwiczenia-dzieki-ktorym-bedziesz-szybszy/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.