Skocz do zawartości

[korba] Wymiana korby FC-M371 na FC-M430

pavco1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Aktualnie przygotowuje rower do nowego sezonu Onill Q2. Ze względu na zużycie korby FC-M371 44x32x22 170mm (starciu zębów na środkowym przełożeniu i wyłamaniu kilku zębów), postanowiłem wymienić ją na FC-M430 44x32x22 175mm. Wkład suporu (na kwadrat) nie daje oznak zużycia i tu pojawia się pytanie czy zostawić go (czy będzie pasował do nowej korby), czy kupić korbę z wkładem na octalink?

Łańcuch się trochę wyciągną, więc również pójdzie do wymiany.

Napisano

Ja bym zmienił, wkład octalink jest sporo sztywniejszy. Założyć, założysz na starą oś, ale zalecane są jej różne długości dla tych dwóch korb, dlatego może być problem. 

Napisano

Nie wiedze sensu wymieniać korby na kwadrat na korbę na kwadrat. Najtaniej będzie dokupić zębatkę do korby, jeśli korba jest rozkręcana. Jeśli chcesz wymienić samą korbę to sprawdź czy suport ma odpowiednią długość. Z tego co pamiętam do fc430 powinien być suport 122,5, możesz to łatwo sprawdzić w dokumentacji technicznej.

Moim zdaniem najsensowniej zrobisz jak kupisz korbę na wielowypust(octalink).

Napisano

Czy wymiana całego napędu z przodu? Do systemu octalink zalecany jest wkład BB-ES25 o długości 118, ale jaki będzie dla mnie właściwy, bo jak zauważyłem to dostępne są o rożnej długości. Czy mam wykręcić aktualnie zamontowany (na kwadrat) i odnieść się do niego?

Napisano

Skoro wszedleś na forum, to znaczy że masz dostęp do sieci, a więc szukasz dokumentacji Szimano do korby m430. W takowej masz jasno opisane jakiej długości potrzebujesz suportu przy danej szerokości mufy. Koniec.

Napisano

Szerokość mufy ma pryncypialne znaczenie jeśli chodzi o długość osi... ale tylko jeśli ktoś chce pakować korbę mtb do fata ;)

Poza tym nie ma to żadnego znaczenia bo i tak można w daną ramę wkręcić tylko tą dedykowaną dla tej ramy (w sensie nawet jeśli włoski suport dla danej korby miałby dłuższą oś to i tak nie dałoby się w pakować go w miejsce BSA).

Napisano

To pokaż mi wkłady np. Octalink o tej samej długości przeznaczone dla różnej długości muf. Popatrz jakie są dostępne wymiary i dlaczego. Nie kupujesz przecież samej osi.

Zresztą po co się spierać, wystarczy zajrzeć do dokumentacji od Szimano, czego chyba nikomu się nie chce od Pytającego poczynając, na dywagujacych kończąc.

Napisano

Wielkie dzięki za zainteresowanie tematem. W moim przypadku mufa to 68 mm, a mój problem pojawił się stąd, że w handlu dostępne są różne wersje 68x113 mm, 68x118 mm, 68x121 mm. Z dokumentacji technicznej wynika, że zalecana jest 68x118 mm. A nie chciałbym kupić, która okaże się że będzie niewłaściwa.

P.S. Pytający pierwszą rzeczą co zrobił to zajrzał do technicznej instrukcji serwisowej shimano, a później do sklepu i wtedy pojawiły się wątpliwości.

Napisano

Skoro pytający zajrzał do dokumentacji, to nie wiem skąd wątpliwości, nawet jeśli w sklepie dostępne by było nawet sto różnych długości, to bierze tę jedną pasującą do danego modelu korby i długości mufy.

Przecież w tej samej tabeli widać jak zależnie od modelu korby zalecane są wkłady o różnych długościach.

Napisano

Jeszcze jedno pytanie dotyczące łańcucha, który również chcę wymienić CN-HG53. W związku z tym zakupiłem nowy o 114 ogniwach (ten sam model). Co się okazało otóż oryginalnie zamontowany w rowerze jest krótszy o 6 ogniw. Czy nowy muszę skracać, czy ma zostać w niezmienionej postaci? Kaseta to CS-HG30 9 przełożeń

• 2 tygodnie później...
Napisano

Dziękuję za zainteresowanie tematem. Wszystko posprawdzałem i kupiłem tak jak w dokumentacji było napisane. Nie myślałem jednak, że odkręcanie suportu będzie taką męką!, Odkręcanie kluczem skończyło się jego złamaniem. Czytałem o różnych patentach na forum, "magiczny" WD-40 nie zadziałał, a podgrzewanie ramy sobie podarowałem. Ostatecznie się poddałem i zostawiłem rower w serwisie na odkręcenie starego i montaż nowego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...