Skocz do zawartości

[siodełko] Siodełko z dziurą

Legion84

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jestem obecnie na etapie zakupu siodełka z dziurą, przeznaczonego do roweru MTB. Obecnie mam dwa typy  - Accent Derry( wielkie dzięki MikeSkywalker za pomoc)  oraz Selle Italia Qbik. Priorytetem jest jak najdłuższa dziura w siodle, tak aby ucisk na gruczoł krokowy był minimalny a najlepiej jak go nie będzie wcale, w co wierzę biorąc tego typu siodła. Oczywiście jazda w spodenkach z pampersem - również w trakcie poszukiwań fajnego modelu.  

Pisałem do kilku sklepów na terenie Warszawy w sprawie dostępności siodła Accent ale ich nie mają, także zostaje zakup internetowy. Nie mierzyłem rozstawu kości kulszowych - uprzedzając pytania o rozmiar. Mam zamiar wybrać się do AirBike na Urysnowie, wyczytałem, że mają tam krzesełko na którym można dokonać pomiarów. 

Cena jaką chcę przeznaczyć na zakup to maks 150-200 zł. 

P.S.

Orientujecie się czy na terenie Warszawy i okolic można "ustawić" sylwetkę do jazdy do konkretnego roweru ( nie wiem jak to specjalistycznie się nazywa)? I jaki jest koszt takiego "serwisu".

Pozdrawiam

Polecanie siodełka jest bez sensu. Pierwsza opcja doboru to testy, testy, testy, druga to szczęście ;) 
Jak najdłuższa dziura to SKN. 

nie wiem jak to specjalistycznie się nazywa)

Bike fitting. Jest temat w dziale warszawskim. 

Ja byłem raz w tym sklepie na Ursynowie i ja osobiście się zawiodłem. Chciałem zmierzyć rozstaw kości ale zaproponowano mi to tylko w przypadku zakupu siodełka. Były wtedy dwa lekko poniżej 300 zł a reszta 500+. Oczywiście doradzano mi tylko te siodła które mieli na ścianie i było to w czasie końca sezonu.

Byłem pierwszy i ostatni raz. Sprzedawca z ogromną łaską odpowiadał na pytania więc szybko opuściłem sklep.

Na pewno można zapłacić kaucję i potestować siodła, jak zajedziesz swoim rumakiem.

Nie wiem czy nie mają na Ursynowie bike fittingu. Znajdziesz te informacje na ich stronie.

Ja śmigałem na siodle Selle SMP Extra i byłem bardzo zadowolony, dopóki nie ukradli roweru. Charakteryzuje się troszkę szerszym dziobem, mi to nie przeszkadzało.  Wada tego modelu to waga 395g. A kosztowało mnie dwa lata temu około 180zł.

Mam w jednym rowerze Accent Derry, a w drugim Selle Italia Q-BIK tylko bez dziury :) Wykonanie Selle lepsze i wygodniej mi się na nim jeździ, ale tym drugim się nie sugeruj :) Accent to fajne siodełko w przystępnej cenie, całkiem porządnie wykonane, jedyne co zauważyłem to malutkie wsiąkania wody na szwach, potem siadasz i cała woda wychodzi na wierzch mocząc spodnie :P 

sam ostatnio kupiłem selle italia q bik flow, wykonanie fajne, uważam ze dziura mogłaby być większa, ale mimo wszystko moje krocze już odczuło różnice w porównaniu do oryginalnego siodełka (deski) w mojej szosie, poza tym siodełko q bik jak chwycisz za środek to jesteś w stanie je wyginać, także lekko amortyzuje

Takie polecanie siodełka "bo mi pasowało i nie narzekam" jest kompletnie bez sensu. Takich "polecanych i świetnych" siodełek przetestowałem już sporo i niestety poza ubytkiem funduszy nic to nie wniosło. Kup zbliżone najbardziej kształtem i rozmiarem do takiego na jakim jeździło Ci się najlepiej. Podawanie konkretnych modeli ma sens jedynie jeśli chcesz wziąć pod uwagę ich trwałość/jakość wykonania a nie wygodę.

Takie polecanie siodełka "bo mi pasowało i nie narzekam" jest kompletnie bez sensu.
jeśli już coś komuś polecam to robię to z doświadczenia z konkretną marką i modelem a takim jest z pewnością WTB jeździłem na trzech i obecnie mam nadal 2 sztuki w stajni w tym jedno na rowerze dokładnie model     http://www.sportset.pl/siodelka/1088-wtb-siodelko-rocket-race-130mm.html  

a drugie to  http://www.sportset.pl/siodelka/1043-wtb-siodelko-devo-testowe-14.html

a jako pierwsze gościło  http://allegro.pl/wtb-siodelko-pure-v-race-kolory-i5219572001.html

na żadnym wcześniejszym siodle które miałem nie jeździło mi się tak dobrze i wygodnie bez żadnych ucisków jak właśnie na WTB 

Właśnie zastanawiam se nad wymiana siodełka Gianta Connect na WTB Volt Pro. Zastanawiam się jeszcze nad siodłem Felta . Mam takie w drugim rowerze i bardzo wygodnie się na nim jeździ. Nie wiem tylko, czy ktoś produkuje dla nich te siodełka czy produkują je sami. Chodzi konkretnie o model Felt RXC Race

Panowie,

otrzymałem od znajmoego siodło do testowania Selle Italia qbik, z możliwością odkupienia. Jemu nie podpasowało(przynajmniej tak twierdzi). Niepokoi mnie jednak jego wygląd. Tzn. wyglądem odbiega od tego typu siodeł w necie, chodzi mi o wygląd zewnętrzny. Czy to nie jest przypadkiem podróba jakaś? Siodło kupione na allegro za 60 zł. Poniżej wrzucam link do aukcji na jednym z portali - wygląd dokładnie taki sam. 

http://allegro.pl/siodelko-selle-italia-q-bik-flow-i6031752778.html

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...