Nastar Napisano 1 Marca 2016 Napisano 1 Marca 2016 Obecnie walczymy z kumplem z jego nowymi RR Perf. i na razie słabo nam to idzie. Zastosowaliśmy: - nowe opony - obręcze Alexrims FD26 - taśma żółta Stan'sa - wentyle Rubeny - planowane do użycia mleczko Joes' Napisałem planowane bo jak na razie pomimo użycia kompresorów na 3 różnych stacjach paliw nie jesteśmy w stanie wstępnie na tyle dmuchnąć aby ułożyć oponę żeby był sens wlewać mleczko w ogóle. Powietrze spieprza bokami i nie ma szans na wtłoczenie go do opony. Gdzie może być problem ? Osobiście obstawiam zbyt słabe kompresory bo nawet przy opcji "pompowania pustej opony" to dmuchanie jakieś takie wg mnie słabe jest...
Buno Napisano 1 Marca 2016 Napisano 1 Marca 2016 Kwestia ułożenia opony, wrzućcie ją w dętkę, napompujcie i zostawcie albo niech kolega na niej pojeździ. W moim przypadku podziałało
MokryxD Napisano 1 Marca 2016 Napisano 1 Marca 2016 Ew. załóż oponę na dętce. Napompuj tak, żeby ranty dobrze siadły. Spuść powietrze i zdejmij tylko jeden rant z obręczy (2gi musi pozostać na swoim miejscu). wyjmij dętkę, wkręć wentlek i z mydlinami siada każda opona.
dran2 Napisano 1 Marca 2016 Napisano 1 Marca 2016 A ja również obstawiam kompresory na stacji. Te nowoczesne, programowalne, impulsowe diabelstwa nadają się do pompowania opon w samochodzie i nic więcej. Jak nie masz dostępu do "warsztatowego" kompresora to już lepiej metody z butelką użyć.
phoe Napisano 1 Marca 2016 Napisano 1 Marca 2016 Uszczelniłem Ralpha bez problemu pompką podłogową, wrzuć ją na obręcz, 1 stronę wciśnij w rant(ręką lub jak ktoś pisał wyżej napompuj z dętką to sama wskoczy), potem oponę bez powietrza parę razy przetocz po podłodze, żeby się lepiej na obręczy ułożyła, powieś ją na np kiju od miotły i napompuj jakąś w miarę dużą pompką podłogową(kilka naprawdę szybkich ruchów), musi zadziałać, znajomy tak samo Nobby Nice robił i też 0 problemu. Chyba że to kwestia obręczy(w co wątpię), ja na DT M442 żadnych problemów nie miałem, kumpel na DT 533d tak samo, a taśma to nawet nie rowerowa, tylko gorilla. ps, te wentyle Rubeny są kiepskie... ale to akurat nie ich wina, że nie możesz opony uszczelnić.
Nastar Napisano 2 Marca 2016 Autor Napisano 2 Marca 2016 Dzięki za podpowiedzi. Dzisiaj opcja z dętką będzie sprawdzana :-)
Buno Napisano 2 Marca 2016 Napisano 2 Marca 2016 ps, te wentyle Rubeny są kiepskie... ale to akurat nie ich wina, że nie możesz opony uszczelnić. Czemu są kiepskie?
phoe Napisano 2 Marca 2016 Napisano 2 Marca 2016 Bo ta ich "stopka" nie jest idealnie dopasowana do otworu w obręczy, np WTB o wiele lepiej pasują do obręczy, Stan's i inne które tą stopkę maja okrągła pewnie tak samo.
Buno Napisano 2 Marca 2016 Napisano 2 Marca 2016 To możliwe, przy uszczelnianiu musiałem dokręcić nakrętkę kluczem dość mocno, żeby nie puszczało w tym miejscu
BikerLight Napisano 2 Marca 2016 Napisano 2 Marca 2016 Przy otworze pod Prestę też tak macie czy to puszczenie jest przy dużym otworze pod wentyl "samochodowy"?
phoe Napisano 2 Marca 2016 Napisano 2 Marca 2016 Zawory Rubeny upuszczają powietrze jak nimi ruszasz przy otworze pod preste. Jak o to pytasz, WTB palcami dokręcam i nic nie puszcza.
Nastar Napisano 2 Marca 2016 Autor Napisano 2 Marca 2016 Czy felga z otworem pod zawór samochodowy da się uszczelnić przy zastosowaniu zaworu do tubeless typu presta ?
BikerLight Napisano 2 Marca 2016 Napisano 2 Marca 2016 Zawory Rubeny upuszczają powietrze jak nimi ruszasz przy otworze pod preste. Jak o to pytasz, WTB palcami dokręcam i nic nie puszcza. Właśnie moje nie puszczają a mam obręcz pod Shradera, więc się trochę zdziwiłem Jedyną awarię miałem gdy zaczepiłem o wężyk z podłączoną do wentyla głowicą pompki... ale wtedy o mało całego wentyla nie wyrwałem. Inna rzecz że dokręcam te nakrętki kluczykiem.
phoe Napisano 2 Marca 2016 Napisano 2 Marca 2016 @Nastar Raczej bez problemu. @BikerLight Kwestia jaki obręcz ma kształt wewnętrzny, ta stopka musi się dobrze ułożyć na obręczy jak ma to szczelnie trzymać.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.