Skocz do zawartości

[Kaseta] "Latająca" kaseta

klaptoczb

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Mam problem z luźną kasetą na bębenku.

Kaseta- Shimano 105

piasta- DT Swiss 350

Kaseta jest nowa, po nałożeniu ją na bębenek zauważyłem że wielowypust na bębenku nie pasuje idealnie do wielowypustu na kasecie. Efektem tego jest możliwość niewielkiego obracania się kółek kasety między sobą (nie są one luźne ale przy mocniejszym naciśnięciu widać jak się obracają o niewielki kąt). Wcześniej miałem kasetę sram i było wszystko OK.

Kaseta dokręcona mocno- nie tutaj problem.

Nie przeszkadzało by mi to gdyby nie wibrująca korba przy mocniejszym naciskaniu pedałów jak i głośna praca napędu.

Proszę o informację czy macie jakieś rozwiązanie mojego problemu.

Z góry dziękuję za pomoc.

Napisano

Wibrowanie napędu raczej nie ma nic wspólnego z luźnymi zębatkami - u mnie w kasecie Ultegra też każda zębatka jest osobno i napęd chodzi płynnie. Luz kątowy na niedokręconych zębatkach jest raczej naturalny...

Łańcuch masz nowy? Może napęd potrzebuje po prostu czasu aby się dotrzeć - ponoć czasem tak jest, że nie od razu się idealnie dogaduje.

Napisano

jesteś pewny ze to nie np. łańcuch? jak mocno skręciłeś kasetę to nie ma możliwości żeby się zębatki ruszały- bębenek przecież kręci się do tyłu łatwo, a odpowiednio skręcona kaseta trzyma się dość mocno- zauważ że posiada ząbki na koronkach.

Napisano

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Kaseta jest 10 rzędowa. Pierwsze 3 koła (największe) są połączone ze sobą, następne są luźne przełożone plastikowymi pierścionkami. Na końcu jest podkładka wykonana z cieniutkiej blaszki i potem nakrętka dociskowa.

Nakrętka dociśnięta jest do oporu.

U mnie jest tylko luz kątowy- koła delikatnie obracają się między sobą przy przyłożeniu odpowiedniej siły.

Kaseta ma przejechane około 300km, a łańcuch może 500km. Wibrację czuć nawet jeśli kręcimy korbą bez obciążenia (tj. rower do góry kołami).

Napisano

Nie wiem jak jest w tej 105'tce ale w innych kasetach poszczególne zębatki są jeszcze skręcone jedną długą szpilką. Nie może być tak, że wsadzasz 3 pierwsze połączone, a potem kolejne luzem jedynie je oddzielając przekładkami. 

Napisano

Wibrację czuć nawet jeśli kręcimy korbą bez obciążenia (tj. rower do góry kołami).

A jesteś pewien, że wibracje wywołuje kaseta? Kręciłeś samą korbą bez łańcucha?

Napisano

Nie, Nakrętka dociska elegancko do całej kasety . W osi bębenka kaseta jest sztywna. Problem polega tylko na luzie kątowym. Wygląda to tak jakby rowki w kółkach nie pasowały idealnie do rowków na bębenku i był między nimi luz.

Nakrętka kasety zabezpiecza koła przed ruchem liniowym, a wielowypust na bębenku przed obrotem (i tu jest problem)

Tak kręciłem samą korbą bez łańcucha i problem nie występuje- suport również jest nowy:).

Łańcuch i kaseta są nowe, natomiast przednie koła są stare, czy to może być tego wina?

Napisano

Modzisz z tą kasetą kolego, tak jak napisałem wcześniej, zanim zamontujesz kasetę na bębenek, musisz założyć podkładkę grubości 1mm (jest w zestawie z kasetą). A wibracje/zgrzytanie najprawdopodobniej od zużytych zębatek korby. Czasami napęd musi się też po prostu dotrzeć - jeżeli delikatnie "zgrzyta" przy nowych częściach.

Napisano

DT 350 są w wersji 11 speed... szosowa i MTB.

Tak, miałem przed sobą stary katalog, nowy podaje że są pod standard 9, 10, 11s.

Nie wiem jak jest w tej 105'tce ale w innych kasetach poszczególne zębatki są jeszcze skręcone jedną długą szpilką. Nie może być tak, że wsadzasz 3 pierwsze połączone, a potem kolejne luzem jedynie je oddzielając przekładka

Akurat mam taką pod ręką, 10-cio rzędowa 105 CS-5700:

bl819_105.jpg

Napisano

Może dzisiaj uda mi się pokazać jakoś na zdjęciach lub filmiku o co chodzi. Zobaczę czy faktycznie tej podkładki nie brakuje.

Dzięki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...