Skocz do zawartości

[piasty] Anti Bite Guard Novateca - działa?

marcinusz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Poza tym jak nastawiasz się używanie kaset grupy alivio/deore po co używać piasty z alu bębenkiem????  Albo lekko .... to konsekwentnie alu bębenek i kaseta XT. A zużyty bębenek zawsze można wymienić i proste.

Napisano

Używałem napędu xtr'a. Nie działał ani trochę lepiej i bardziej superaśnie od napędu xt który miałem chwilę wcześniej. Na obu jeździłem w podobnych warunkach.  

Dokładnie o to mi też chodzi. Podobnie jest jeszcze jedną/dwie grupy niżej, Deore chodzi identycznie jak XT i w codziennym użytkowaniu nie potrzeba więcej, bo waga nie ma znaczenia, a jest to część, która zużywa się identycznie co wyższe grupy.  

Poza tym jak nastawiasz się używanie kaset grupy alivio/deore po co używać piasty z alu bębenkiem????  Albo lekko .... to konsekwentnie alu bębenek i kaseta XT. A zużyty bębenek zawsze można wymienić i proste.

Po to, by na czas zawodów mieć lekki osprzęt. Czy ty masz dwa/trzy rowery MTB i tyle samo rowerów szosowych? Może tak, ale dla większości posiadanie już jednego roweru treningowo startowego za 4/8 tyś. to wyżyłowanie się na maksa. Oni na tym i trenują i startują i tu prosty zabieg posiadania dwóch napędów (kaseta, łańcuch) się doskonale sprawdzi. I bębenek nie ma tu żadnego znaczenia czy jest alu czy tytan, ważne by był trwały, trwalszy niż np. 10 kaset.

Napisano

Panowie, temat odpłynął totalnie...

Po przeczytanych tu opiniach oraz zasięgnięciu zdania w zaprzyjaźnionym sklepie rowerowym, skłaniam się do novateca d772. Dość zgodna jest opinia, że jej bębenek się nie nacina. Jest przy tym lekko i nieprzesadnie drogo. Szczelność nie ta co w DT, ale łożyska za psie pieniądze. Gdybym miał pewność, że 142/12mm będzie standardem na dłuuuugie lata, to dołożyłbym do droższego DT 350. Ale skoro już teraz jest boost a jutro okaże się, że świętym gralem jest 150,8mm, to nie ma się co przywiązywać do piast.

Napisano

Dość zgodna jest opinia, że jej bębenek się nie nacina.

Mam ci zdemontować kasetę i pokazać brak tych nacięć? :)

Nacina się, może mniej ale się nacina i zszywki są nadal wskazane. Tym niemniej, mając do wyboru piastę z i bez ABG, wybrał bym na pewno tę pierwszą.

Napisano

Ja od lat stosuje patent z zszywkami i działa to całkiem dobrze. Nacięcia są minimalne, ale to przez to, że przez pierwsze 1000 km nie stosowałem tego patentu. 

Napisano

Ja nie korzystam z żadnych spinek ani innych wynalazków. Nie przeszkadzają mi te nacięcia bo ani nie wpływają na pracę napędu ani nie są tak naprawdę widoczne. Przy zdjęciu kasety był mały opór ale to żaden problem. Piasta dt370sl, jakieś 15kkm na kasetach shimano alivio hg400, slx hg80, obecnie na sramowskiej 1050.

Napisano

Tak. To też jest fakt, że jedyny problem nacięć, to utrudnione zdejmowanie kasety, a to się robi "raz w roku" i w zasadzie w niczym to nie przeszkadza. 

Napisano

Mam ci zdemontować kasetę i pokazać brak tych nacięć?

Jak chcesz pokazać, to pokaż a nie pytaj.

Mnie interesuje aspekt praktyczny - ma nie być żadnych problemów ze ściąganiem kasety. I tak ponoć jest.

Ja od lat stosuje patent z zszywkami i działa to całkiem dobrze.

Może i działa całkiem dobrze. Ale dla mnie to porażka. Kaseta i bębenek to nie jest jakieś rocket-science, żeby tego nie dało się zrobić dobrze. Poprawianie producentów takimi sposobami jest żenujące. Gdybym kupował piastę za 30zł i w taki sposób "łatał" jej niedoróbki, to ok.

Kiedyś pytałem w dt4you czy DT robi jeszcze piasty ze stalowymi bębenkami i dostałem odpowiedź, że nie. Stali używa shimano. Niestety używa też kulek, z którym to rozwiązaniem już się pożegnałem. Zostaje mi Novatec.

Napisano
Mnie interesuje aspekt praktyczny - ma nie być żadnych problemów ze ściąganiem kasety. I tak ponoć jest.

Części kasety na solidnym pająku tak, nie ponacina, ale to normalne. Tak jak napisałem wcześniej, luźne koronki i dwóch ostatnich nie mogłem ściągnąć, a z kilkoma innym miałem delikatne problemy, wyraźnie haczyły o zadziory choć zeszły spoko. Nacięcia są i niestety potrafią utrudnić zdejmowanie. Nie wiem co będzie teraz, bo po pierwsze zadziory zeszlifowałem iglakiem, a po drugie założyłem zszywki. Nie bardzo uśmiecha mi się też zdejmowanie tego, bo tych zszywek łatwo się nie zakłada. Przy okazji wrzucę fotkę.

Poprawianie producentów takimi sposobami jest żenujące. Gdybym kupował piastę za 30zł i w taki sposób "łatał" jej niedoróbki, to ok.

Masz 100% racji, ale przeczytaj post tobo, Shimano ma inną filozofie, tylko sobie słuszną :) Nie dostosowujesz się do wymogów firmy, to się męcz.

• 2 tygodnie później...
Napisano

A więc rozebrałem ponownie kasetę, ledwo ale się udało. Bębenek ponacinany, na największej koronce dobre 1,5mm, im mniejsze tym słabiej, ale generalnie wszystkie to uczyniły. Tragedia, alu z plasteliny, a na domiar złego te całe ABG odkleiło się. Tak, nie jest ani przykręcone, ani umocowane na jakimś kołku tylko delikatnie wpuszczone w bębenek i przyklejone na babola. Wprawdzie opiera się na końcach o wypusty w bębenku, ale uważam ten cały system za szajs. Tak jak mówiłem, ABG było by OK gdyby każdy wypust był tak skonstruowany, a nie tylko jeden.

Już płynie do mnie bębenek stalowy B2 z kraju środka.

Napisano

Ciekawe czy inni mają podobne doświadczenia. Tyle dobrze, że Novateca da się "naprawić" stalowym bębenkiem. Ale jeśli jednym z powodów wyboru Novateca ma być ABG, to można się czuć zawiedzionym, jeśli padnie i trzeba iść w koszty, aby uczynić piastę cięższą.

W międzyczasie sam zdecydowałem się jednak na koła na DT350, które złoży mi Daveo. Kurier dziś przyniósł kasetę XT i nowy łańcuch a w środę odebrałem zestaw 35/21 od Trybo.

Natomiast w starym kole muszę zdjąć kasetę, aby wstawić szprychę. Ciekawe ile będę walczył ze zdjęciem kasety...

Napisano
Tyle dobrze, że Novateca da się "naprawić" stalowym bębenkiem.

No, da się :D

39 USD z Aliexpress właśnie zapłaciłem za bębenek B2 LS do piasty D772SB. Trzeba szukać do piasty D882SB na 4 zapadki.  Własnie 882 seryjnie jest w 3 wersjach bębenka i pewnie dla tego tak sprzedają. Szukając do 772 są tylko Alu.

W PL dystrybutor nie sprowadza, bo zerowe zainteresowanie i nigdzie nie kupisz. Zajefajnie :)

Ale jeśli jednym z powodów wyboru Novateca ma być ABG, to można się czuć zawiedzionym, jeśli padnie i trzeba iść w koszty, aby uczynić piastę cięższą.

Tak właśnie się czuję, zawiedziony na całej linii, miało działać z kasetami bez alu pająka, a tu kupa. Teraz waga wzrośnie o ok. 57g, to jeszcze niedużo, cena gorsza.

To jeszcze nie wszystko, ledwo odratowałem łożysko w bębenku, już się zacierało. Wycisnąłem obydwa, a te prawie suche, coś tam twardego (ala mydło) nasmarkane i tyle, wody nie było. Wymyłem, dałem normalny smar w ilości znacznej i odratowałem, teraz kręci super.

Pytanie czy DT350 też się nie ponacina, bo to też alu. Śmiem twierdzić, że tak. A jak tak, to czy dostaniesz stalowy bęben? A jak tak, to za ile?

Napisano

Czytając o Twoich doświadczeniach, cieszę się, że wziąłem jednak DT.

Stop alu stopowi alu nierówny i ponoć te w DT są najtwardsze. Stalowych do 350 o ile wiem nie robią.

Będę miał 6 zębatek na pająku. Dodatkowo będzie to w rowerze wycieczkowym, w którym  górna część kasety nie jest intensywnie wykorzystywana. Jestem w miarę spokojny.

Napisano

Założenie było takie, że ABG ma całkowicie chronić przed nacinaniem i można stosować zwykłe, tanie kasety. Chciałem stalowy bębenek, ale otrzymałem zapewnienie, że będzie dobrze. Teraz założyłem już XT i do czasu zanim nie przyjdzie stal, będę ujeżdżał ABG. Tylko nie tak miało być i na treningi MTB miała być tania kaseta, a tylko na zawody droga na pająku. No trudno, bywa czasem i tak.

Szczerze? Kocham kształt bębenków Campagnolo. Mam w szosie alu pod Campę i zero nacięć, dosłownie, a tam każda koronka jest osobno. Można?

Nie robiłem zdjęcia, ale znalazłem w sieci:

http://p.vitalmtb.com/photos/stories/2013/10/30/max_hub_body_small_603475.jpg?1383144289

u mnie większa sieczka na dużych koronkach, ale zauważcie, że ABG też się nacina.

American Classic:

http://brimages.bikeboardmedia.netdna-cdn.com/wp-content/uploads/2011/03/American-Classic-MTB-Tubeless-cassette-body.jpg

To samo. To samo bo stalowa wkładka musi być na każdym wypuście, a nie na jednym, bo ten działa jak oś obrotu. AC ma chyba nawet na 3 :)

• 2 tygodnie później...
Napisano

A więc ciąg dalszy przygód :)

W czasie oczekiwania na nowy bębenek stalowy prosto z Chin, pobawiłem się troszkę pilnikiem i podszlifowałem wszystkie nacięcia na oryginalnym alu. Dzięki temu udało mi się do środka wcisnąć nie jakieś tam zszywki lecz wsuwki do włosów. One są grube i także z bardzo twardej stali. Test przeprowadzony już na kasecie XT z 4 luźnymi koronkami. Specjalnie starałem się pośmigać twardo na tych właśnie luźnych koronkach i teraz jest OK. Wsuwki wytrzymały nacisk i bębenek się już nie ponacinał, teraz ABG działa :D

Dziś jednak dostałem nowy, stalowy i od razu jego założyłem. Wszystko pasuje, trzeba szukać modelu stalowego do piasty 882. Różnica w wadze? Równiutkie 64 gramy i tyle jestem w stanie poświęcić dla trwałości produktu. Najgorsze jest to, że w PL nikt nie sprowadza bębenków stalowych do tych modeli piast, nawet dystrybutor. Powód prozaiczny, nikt o nie nie pyta :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...