Skocz do zawartości

Amortyzator przód

Dz11kson

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Jak w temacie mam zamiar zakupić/wymienić przedni amortyzator w rowerze . Chciałem zapytać , poprosić o pomoc fachowców jak się zabrać za to . Na co trzeba zwracać uwagę co mierzyć itd . 

Rama jest Cube chyba 19 ale nie jestem pewien wzrost 182 , koła 26 . Jeśli potrzeba więcej jakiś informacji proszę pisać to dopiszę . Słyszałem od kolegi , że tapered nie będzie pasował , jak to sprawdzić jaki amor będzie dobry i jaki wybrać . 

Dzięki za pomoc z góry ,

Średnica ramy tam gdzie wchodzi amortyzator to około 4,8 - 4,9

Napisano

Ja na razie nie chce kupić , w sumie to chciałbym ale tylko na początek podpytam ludzi i trochę wiedzy chcę podłapać jak szukać, co szukać , jak mierzyć itd .

Rower to Cube LTD RFR

Napisano

To ten rower?

http://www.ebay.com/itm/Brand-New-CUBE-LTD-series-RFR-bike-cross-country-configuration-Free-shipping-/141326284982

Jeśli tak to musisz szukać amortyzatora z rurą 1 1/8 i skokiem 100mm

Spróbuj skontaktować się z forumowiczem @@ACTIVIA, na pewno coś ciekawego dla Ciebie znajdzie 

Np coś takiego Epixon RL-RC http://activia.sgl.pl/cena/amortyzatory-suntour/epixon-xc-2015/26-cali_amortyzator-epixon-xc-rl-rc-26-os-15mm-czarny-2015/707

Napisano

A możesz wytłumaczyć jak to się sprawdza ? na co trzeba zwrócic uwagę przy zakupie takiego amora i po czym wnioskujesz po za doświadczeniem , że to ten rozmiar rury . 

1150zł za amor to trochę dużo jak dla mnie ;]

Rama raczej taka sama co pokazałeś 

Na tym dart 3 co jest jestem strasznie pochylony 21cm długość rury to za mało i chyba zbyt długi jest ten mostek do kierownicy 

Napisano
A możesz wytłumaczyć jak to się sprawdza ?

Rura-mierzysz średnicę Skok-mierzysz od uszczelki do korony. 

na co trzeba zwrócic uwagę przy zakupie takiego amora i

Szczególną uwagę musisz zwrócić na typ sprężyny czy jest stalowa czy powietrzna. Sprężyna powietrza pozwala na dopasowanie amortyzatora pod konkretną wagę.

W przypadku używki uwagę musisz zwrócić na stan i kiedy był  ostatnio serwisowany.

po czym wnioskujesz po za doświadczeniem , że to ten rozmiar rury . 

Typ główki i wielkość korony amortyzatora.

1150zł za amor to trochę dużo jak dla mnie ;]

Czyli ile możesz wydać?

Tutaj masz Raidona za 700 http://activia.sgl.pl/cena/amortyzatory-suntour/raidon/26-cali_amortyzator-suntour-raidon-xc-rl-r-26-czarny-mat-2016/771

Na tym dart 3 co jest jestem strasznie pochylony 21cm długość rury to za mało i chyba zbyt długi jest ten mostek do kierownicy 

Jeśli uważasz że jest za długi to poszukaj krótszego i z większym kątem  

Napisano

Ok.

Czyli  mostek szukać krótszy i większy kąt do góry . Amortyzator skok 100 bądz 120  i średnica rury 1 1/8 .

A powiedz mi nie które amortyzatory widziałem na allegro i one mają mniejsza średnicę na górze rury a większą przy dole to są tapered ? 

Czyli ile możesz wydać? Tutaj masz Raidona za

A to dobra firma ? myślałem nad rock shox taki jak mam tylko , że wyższy model 

Szczególną uwagę musisz zwrócić na typ sprężyny czy jest stalowa czy powietrzna. Sprężyna powietrza pozwala na dopasowanie amortyzatora pod konkretną wagę. W przypadku używki uwagę musisz zwrócić na stan i kiedy był  ostatnio serwisowany.

Zdaje mi się , że stalowa . Ważę 120;] ale spadnie do 95-100 

Napisano

Amortyzator skok 100 bądz 120  i średnica rury 1 1/8 .
Jeśli masz 100 to 100. Zmiana skoku zmieni geometrię roweru co wpłynie na prowadzenie.

A powiedz mi nie które amortyzatory widziałem na allegro i one mają mniejsza średnicę na górze rury a większą przy dole to są tapered ? 
 Tak to tapered 

A to dobra firma ?
Tak dobra. Używam od roku Epicona nie mam z niem problemów. Serwis bardzo prosty. W razie awarii części dostępne od reki u forumowicza @@ACTIVIA

Zdaje mi się , że stalowa . Ważę 120;] ale spadnie do 95-100 
Czyli dobrym pomysłem jest inwestycja w powietrzy :thumbsup:  
Napisano

Ok dzięki serdeczne za pomoc na pewno bardzo pomocna ;] każdy od czegoś zaczynał . Wiadomość napisałem  teraz wiem czego szukać i na co zwrócić uwagę .

Czyli  mostek szukać krótszy i większy kąt do góry . Amortyzator skok 100   i średnica rury 1 1/8  powietrze 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...