Skocz do zawartości

[pedaly] Serwis PD M 520

zlaczka

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Rozebrałem dzisiaj swoje 520,umyłem, nałożyłem świeżego smaru i ...

Jeden pedal stawia opór przy próbie obrotu (jak nowe pedały).

Drugi kreci sie jak oszalały.

Czyżby za malo smaru na kulki i korpus?

Czy rozebrać i od nowa nasmarować?

Napisano

Według mnie w tej sytuacji mogłeś w tym pedale, który podczas obrotu stawia opór za mocno skontrować nakrętkę. Wtedy będziesz czuł opór. Spróbuj go rozkręcić i poluzować nakrętkę. Trzeba to robić delikatnie bez pośpiechu bo łatwo przeciągnąć i pedał będzie miał opory podczas obrotu. Natomiast jak za lekko dokręcisz nakrętkę wtedy bardzo prawdopodobnie będziesz miał luz. Trzeba sie wstrzelić odpowiednio.  Nie wiem czy korzystałes z forumowego manuala podczas serwisu. Jeżeli nie to się z nim zapoznaj. bo warto.

Serwis SPD PD-M520

Napisano

Za ciasno skręciłeś śruby i łożysko ma opór. Manual to nie wszystko jeszcze trochę wyczucia. Spróbuj jeszcze raz skręcić tak żeby nie było luzu i się dobrze obracało. 

Napisano

Problemem nie jest pedal, który sie nie kreci. Tu jest ok i zostawmy go poza dyskusja.

Problemem jest pedal, który po wymianie smaru, przy obrocie ręką nie ma żadnego oporu jak by byl suchy. Mocniejsze skręcenie powoduje powstanie oporu na łożysku i pedal kreci sie kwadratowo. Tak wiec to nie problem ze skręceniem. Dlatego pytam czy ilość smaru może miec wpływ?

Napisano

Tak ilość smaru może mieć wpływ jak go naładujesz za dużo....

Ale nie rozumiem dlaczego szukasz w tym kierunku problemów. Jeśli dałeś do łożysk smar, łożysko nie ma luzu i obraca się poprawnie to jest bardzo ok.... 

Napisano

Bo robię to pierwszy raz, i nie chcę ich zepsuć przez zły serwis.

Problem rozwiązany. Raz jeszcze wszystko rozebrałem, wyczyściłem i nasmarowałem. Jest ok.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...