KubaMTB Napisano 28 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Mam pytanie czy opłaca jeszcze się pakować kase w 26 cali czy lepiej zbierać na 29cali? Głównie cross country i Maratony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowal1986 Napisano 28 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Też mam podobne dylematy... Na moim 26" jeździ mi się bardzo dobrze i nie chciałbym go zmieniać tylko dlatego, że staje się niemodny. Trochę w niego zainwestowałem, ale za każdym razem coś z tyłu głowy mi podpowiada, że jest to ryzykowne. Obawiam się o dostępność w przyszłości wyższej klasy komponentów do 26" (dobre opony, części zamienne do amora, dobre obręcze na wypadek jakiegoś dzwona itp). Nikt z nas nie przewidzi jak długo będzie można coś kupić dobrego do kół 26". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KubaMTB Napisano 28 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 dobre obręcze na wypadek jakiegoś dzwona No właśnie miałem dzwona i dlatego ten temat. I się zastanawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowal1986 Napisano 28 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Jeżeli chodzi o Twojego Krosa, którego masz opisanego w garażu. To bym w to w ogóle nie inwestował. Naprawił po najmniejszych kosztach, aby mieć rower treningowy na zimę i zbierał kasę na nowego 29" lub 27,5". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
talento259 Napisano 28 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Spokojnie z tym 26". Po prostu wartość tych rowerów i części do nich spadła i to dość mocno. Np idzie znaleźć dobrego fulla XC na 26 za 3500zł. Opony, koła, amortyzatory, to wszystko teraz do 26" jest dość tanie. Póki nie macie zamiaru zmieniać całego roweru to nie ma sensu kombinować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piciu256 Napisano 28 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 a jeśli chodzi o dostępność części to tymbardziej lepiej jeździć dalej na 26, i jeśli rzeczywiście będzie problem z częściami to wtedy przejść na większe koła- jak już części stanieją, bo na razie to jest jeszcze w sumie nowinka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modrzew Napisano 28 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Póki co części do 26” jest więcej niż do 29” i 650b razem wziętych. Oczywiście będzie się to zmieniać z czasem, ale jeśli komuś nie przeszkadza „niemodny rozmiar” i nie ma parcia na najnowsze standardy geometrii i osprzętu, to jest to dobry czas na zakupy. Niemniej warto przemyśleć dogłębnie sprawę. Sam mam rowery 26” i nie śpię na kasie więc póki działają i dają przyjemność z jazdy to nie mam zamiaru zmieniać, a nawet wymieniam osprzęt itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KubaMTB Napisano 28 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Póki co będę jeździł na moim Krosie naprawie i będę zbierał na jakiś nowy. Co byście polecili tak do 4000zł na kółkach 29 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modrzew Napisano 28 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Co roku masz nowe ceny i modele, także zanim dojdziesz do rzeczywistego zakupu to co jest teraz może być mocno nieaktualne. Ja bym się martwił co kupić jak już sprawa będzie postanowiona, a kasa w kieszeni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 28 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Póki co będę jeździł na moim Krosie naprawie i będę zbierał na jakiś nowy. Co byście polecili tak do 4000zł na kółkach 29 Zbuduj sam na podbudowie części które przeszczepisz z obecnego Krossa. Za 4000zł zbudujesz mega rower, a zużyte elementy z czasem będziesz wymieniał. Ja w zimę przerobiłem Unibike Experta z 26 na 29" na podbudowie Accenta Peaka. Całość wyniosła mnie ok. 3000zł gdzie za same koła dałem 1300zł. Starego roweru nie sprzedasz tak łatwo w całości, a na części i owszem. Zacznij od ramy i amora. Potem pod nie dokup koła i praktycznie możesz śmigać biorąc napęd z Krossa. Pytanie jeszcze, ile masz wzrostu? Nie każdemu pasuje 29" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KubaMTB Napisano 28 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Wzrost 170. Rama Accent peak jest ok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piciu256 Napisano 28 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 tak ta rama jest super szczególnie jak na cenę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 28 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Wzrost 170. Praktycznie sam sobie odpowiedziałeś na pytanie, czy wejść w 29". Moim zdaniem nie, jeśli zmiana to na 27,5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KubaMTB Napisano 29 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Jeszcze jestem w wieku że rosne więc może w przyszłym sezonie albo za dwa sezony będę coś myślał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.