memento85 Napisano 28 Lutego 2016 Napisano 28 Lutego 2016 Witam. Mam pytanie, czy mogę do swojego roweru założyć jakieś opony o trochę bardziej agresywnym bieżniku do jazdy np po lesie? Aktualnie mam założone opony Shwalbe Silento, jednak zastanawiałem się nad jakimiś szerszymi. Szukałem trochę, ale mało jest opon. które szerokością podeszłyby do mojego roweru. Wydaje mi się, że problem może być z szerokością przedniego amortyzatora i tylnych widełek. Jeśli ktoś mógłby mi pomóc i podesłać jakieś propozycje z linkami byłbym wdzięczny. Pozdrawiam!
Sansei6 Napisano 28 Lutego 2016 Napisano 28 Lutego 2016 Możesz a czemu nie? Oczywiscie fatbikea nie zrobisz z niego tka łatwo.. ale... Jaki masz teraz rozmiar i o ile byś większy chciał wstawić? Jakąmasz tam szerokośc?
memento85 Napisano 28 Lutego 2016 Autor Napisano 28 Lutego 2016 Hej, Oczywiście fatbike'a to ja zrobić nie chcę. Chodzi mi tylko o to, żeby rower lepiej trzymał się na luźnym podłożu np piasku, bo niestety na obecnych oponach jazda po luźnej nawierzchni jest mało przyjemna tym bardziej, że mam pedały spd i o tzw glebę nie trudno Jutro sprawdzę dokładnie wymiary obecnych opon i zmierzę ile ewentualnie mam przestrzeni na coś innego i się odezwę.
Shiryu Napisano 28 Lutego 2016 Napisano 28 Lutego 2016 Przyda się też pomiar wewnętrznej szerokości obręczy, ale z tym pewnie będzie problem...
cervandes Napisano 29 Lutego 2016 Napisano 29 Lutego 2016 Gumowe, okrągłe, umiarkowanie terenowe i występujące w rozmiarze 28"
chudeusz09 Napisano 29 Lutego 2016 Napisano 29 Lutego 2016 .... i fajnie radzące sobie też na asfalcie.
Alsew Napisano 29 Lutego 2016 Napisano 29 Lutego 2016 1,75 powinny wejść bez problemu. Sprawdziłes jaki masz rozmiar tych Silento?
memento85 Napisano 6 Marca 2016 Autor Napisano 6 Marca 2016 Witam! Sprawdziłem rozmiar opony i jest on na jednym ze zdjęć. Zrobiłem też kilka fotek, żeby zobrazować Wam ile mam jeszcze miejsca na szerszą oponę. Nie chciałbym tylko pakować się w jakieś większe pieniądze niż niż tylko zmiana opon, ponieważ chcę kupić drugi rower o całkiem odmiennej charakterystyce. Z góry dziękuję za pomoc!
Alsew Napisano 6 Marca 2016 Napisano 6 Marca 2016 schwalbe smart sam 28 x 1,75 będzie optymalne. Można by wejść w opony 2,0 ale z tyłu nie masz za dużo miejsca wiec byłyby na styk.
memento85 Napisano 7 Marca 2016 Autor Napisano 7 Marca 2016 A co oznacza stwierdzenie na styk? Znalazłem w kalkulatorze miar, że jeden cal to 2,54cm, więc 1,75 cala = 4,45cm, natomiast 2,00 cale = 5,08cm. Wynika z tego, że różnica to tylko 0.63cm i idąc dalej tym tropem 0,315cm na stronę... Czy to naprawdę tak dużo? Może jednak by wcisnął taką oponkę? Chciałbym tylko czuć się stabilnie na piasku lub lekkim błocie Co sądzicie? P.S. Gdzie takie oponki mogę dostać? Patrzyłem na alledrogo i tego rozmiaru niestety nie ma.
Alsew Napisano 7 Marca 2016 Napisano 7 Marca 2016 Z przodu wejdzie ci 2,0 na bank ale z tyłu... Na styk znaczy ze : opona oponie nierówna jedna wejdzie druga nie, opony za 50zl w większości nie są idealnie równe i jak nie od nowości to po jakimś czasie zaczynają bić, będzie ok jak będziesz mieć idealnie wycentrowane koło a jak zacznie bić to już nie, do tego nie zapominaj ze warto by zostawić trochę miejsca na błoto. Ci do twoich obliczeń, to musisz uwzględnić ze opona szerszą będzie też wyższa oraz to ze wymiary opony zależą od szerokości obreczy na której została osadzona. Jednym słowem najlepiej będzie jak kupisz najpierw 1 oponę 2,0 i założysz na tył a jak będzie za ciasno to wrzucisz ja na przód a na tył kupisz 1,75.
memento85 Napisano 8 Marca 2016 Autor Napisano 8 Marca 2016 Chyba bardziej skłaniałbym się ku opcji dwóch opon 1,75. Znacie jakiś sklep internetowy / hurtownię skąd mógłbym sobie zamówić te oponki? Byłem dzisiaj w sklepie rowerowym w Gdyni i gość krzyknął mi około 80zł za sztukę i nie ma ich na miejscu, tylko ma możliwość ściągnięcia na zamówienie. Więc może ktoś z Was kiedyś skądś takie opony zamawiał / kupował?
kosior Napisano 8 Marca 2016 Napisano 8 Marca 2016 http://allegro.pl/schwalbe-smart-sam-pe-28x1-75-drutowa-opona-i5755492596.html P.S. Gdzie takie oponki mogę dostać? Patrzyłem na alledrogo i tego rozmiaru niestety nie ma.
chudeusz09 Napisano 9 Marca 2016 Napisano 9 Marca 2016 http://www.formicki-bike.pl/pl/Produkty/?id=32731/Opona_Schwalbe_Smart_Sam_29x1_75_Performance_drut Do samego sklepu zastrzeżeń nie mam.
memento85 Napisano 11 Marca 2016 Autor Napisano 11 Marca 2016 Kosior Ok, sorry widocznie źle spojrzałem, jednak cena jest trochę wysoka... Może gdzieś indziej coś taniej bym znalazł? Poszukam, popatrzę, jak znajdę, kupię i zamontuję to fotkę jakąś zrobię, wrzucę i na pewno podzielę się wrażeniami A mam jeszcze pytanie do Was o rowery szosowe. Jest jeszcze gdzieś wyprzedaż rocznika 2015? Może ktoś z Was natknął się na takową? Chcę szosę jako drugi rower, ale ceny z rocznika 2016 są straszne... W porównaniu do tego co oferują w osprzęcie. Oczywiście moim subiektywnym zdaniem. Nie chciałbym na szosę wydać więcej jak 2500zł. Pzdr!
chudeusz09 Napisano 11 Marca 2016 Napisano 11 Marca 2016 Podałem Ci link po 59zl/szt. Taniej chyba nie będzie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.