MaciejBIKE Napisano 28 Lutego 2016 Napisano 28 Lutego 2016 Jak w temacie. Zależy mi na takim, który jest kompaktowych rozmiarów i posiada dedykowany czujnik prędkości do zamocowania na tylnym widelcu (może być w połączeniu z kadencją). Licznik ma służyć głównie do MTB. Ostatnio miałem SIGMĘ ROX 6.0 STS, ale niestety po zamontowaniu czujnika na tylnym widelcu, aktualna chwilowa prędkość nie była prawidłowo pokazywana na liczniku tzn. była stosunkowo duża zwłoka w aktualizacji prędkości przy jej faktycznej zmianie, a dwa że w momencie zjechania z asfaltu do lasu i na "cięższy teren", to prędkość w ogóle przestała być pokazywana. Wszak zgodnie z instrukcją sensor powinien być w tej sigmie na przednim kole, więc siłą rzeczy nie ma co się dziwić, że nie funkcjonowało to prawidłowo. W każdym razie znalazłem dwa liczniki Cateye, z których każdy posiada dedykowany czujnik prędkości pod tylne koło (jednocześnie z kadencją): - Cateye Strada Smart CC RD500 B - Cateye V3n CC TR310TW I tutaj zasadnicze pytanie, który z nich powinien mieć lepszą/pewniejszą transmisję pomiędzy czujnikiem a licznikiem ? Strada Smart posiadający Bluetooth czy ten drugi V3n posiadający cyfrowy przekaz kodowany 2,4 GHz ? Ktoś z Was miał do czynienia z którymś z tych liczników - głównie pod kątem MTB - i mógłby coś więcej powiedzieć o tym czy nie dochodziło do przerywania transmisji prędkości z czujnika umieszczonego na tylnym kole ? Lub może są jeszcze jakieś inne liczniki - zgodnie z tematem - posiadające dedykowany czujnik pod tylne koło ?
Patryke Napisano 29 Lutego 2016 Napisano 29 Lutego 2016 Bluetooth też jest cyfrowym przekazem w paśmie 2.4 GHz, więc możliwe, że to są zbliżone rzeczy. Według mnie rzeczy na BT powinny już łapać na taką odległość, jakakolwiek rzecz by nie działała w tym standardzie. Z tych dwóch jakbym miał wybierać to zdecydowanie na BT, zdecydowanie więcej dostępnych innych akcesoriów od innych producentów. Dodatkowo zawsze możesz użyć czujników z telefonem. Oczywiście jak to jest BT Smart.
MaciejBIKE Napisano 7 Marca 2016 Autor Napisano 7 Marca 2016 Dzięki za opinię. Ze względu na brak różnicy w transmisji (patrząc pod kątem BT) wybór ostatecznie padł na jeszcze inny licznik Cateye tzn. Strada CC RD420DW. Po kilku jazdach mogę śmiało napisać, że transmisja w ogóle nie ulega przerwaniu, a czujnik prędkości zamontowany mam na tylnym widelcu. Jednym słowem licznik sprawuje się bardzo dobrze - zgodnie z tym, o czym wspominałem wyżej.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.