Skocz do zawartości

Wszechstronny rower do 1500 zł

bussik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Chciałbym kupić rower MTB do 1500 zł, a że jest poza sezonem rowerowym to myślę, że da się takie coś uczynić.

Potrzebuję roweru wszechstronnego, którym będę jeździł w dużej mierze po ulicy(czasem 100km), ale chciałbym żeby też dało radę jeździć nim w trudnym terenie. W tym przedziale cenowym znalazłem Krossa Level B2 z 2014, chociaż widziałem, że Romety mają chyba lepszy osprzęt. Co o tym myślicie? Używany rower też wchodzi w grę.

Proszę o pomoc.

PZDR

Napisano

Nie ma rowerów wszechstronnych i nie ma nowych MTB za 1500zł wartych tej nazwy, jeszcze w „trudny teren” o ile to rzeczywiście oznacza trudne warunki a nie chęć dodania sobie „hardkorowosci” (vide napływających falami na to forum „zjazdowców” z parkowej górki ;) )

Zdecyduj co jest ważniejsze, szosa czy teren, bo chcesz kupić rower kiepski do obu tych zastosowań.

Napisano

Jak wszechstronny to tylko MTB, żaden kross. Po ulicy MTB będzie jeździł tak samo dobrze jak kross, to tylko kwestia zmiany opon na szosowe. 1500zł to trochę mało na MTB.

Napisano

O, kolejny magik od „szoso-górali”... :D

Zamiast pisać kocopały to może czas pożyczyć i wsiąść na normalną szosę i bujnąć się kilka setek po asfalcie, a potem podobny eksperyment z normalnym MTB w terenie w górach. Może skończy się polecanie pseudo-górali jako roweru do wszystkiego. Ciekawe że samochodów terenowych sobie nie kupujecie, przecież wystarczy opony zmienić i jak znalazł na autostradę...

Napisano

O kolejny magik co ma 10 rowerów, każdy do czego innego a i tak jeździ nimi po bułki do sklepu...

Wiadomo że szosa na szosie będzie najlepsza. Ale czym się różni tani kross od taniego MTB?

Waga - podobna

Amorek o mniejszym skoku

Cięższe przełożenia ale nawet w (3-rzędowym) napędzie MTB i tak ich wystarcza do 50km/h

Bardziej wyprostowaną sylwetką

Otworami pod bagażnik i błotniki ale te występują również w części górali

Oponami - które można zmienić

Wszystko to sprawia że na szosie oba rowery będą zachowywały się podobnie. A w terenie MTB będzie lepszy dzięki większemu skokowi amorka i bardziej sportowej pozycji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...