0SM Napisano 26 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 Przymierzam się do zakupu nowych hamulców, gdyż te tzw. "stockowe" (Concept od Focusa), zamontowane w mojej szosie, zdają się nie dawać rady w pewnych warunkach - szczególnie przy mokrej nawierzchni lub na wirażach. Przeglądając Allegro i strony tych mniej i bardziej znanych sklepów rowerowych, natknąłem się na szczęki Campagnolo Veloce, które zdecydowanie kuszą ceną. Mam jednak pytanie co do ich jakości i skuteczności - czy odczuję jakąś realną poprawę w skuteczności hamowania? Do czego można je ewentualnie porównać?Abstrahując od powyższego, może macie jakieś swoje typy w zadanym budżecie - tj. do 250 zł.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 26 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 Zmień najpierw okładziny na takie, do jazdy w mokrym. Mam hample Veloce i w życiu nie powiedział bym, że mogą być zdecydowanie lepsze o innych. Są dobre i tyle. Okładziny, dobre okładziny, a szczególnie takie na mokre warunki jeśli w takich jeździsz, myślę, że tu jest klucz do sukcesu. Zacznij od nich, a jeśli nadal nie będziesz zadowolony to wtedy szukaj dopiero nowych szczęk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulsen Napisano 27 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 gdzieś około tego budżetu: https://www.rosebikes.pl/article/shimano-105-br-5800-brake-calipers/aid:738871 105tka https://www.rosebikes.pl/article/campagnolo-d-skeleton-brake-calipers-my-2015-789949/aid:789951 Campa Skeleton (Athena) przy rejestracji na newsletter dostaje się voucher na 10 euro zatem można zaoszczędzić, a w ten weekend darmowa wysyłka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 27 Lutego 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 ... co i tak w sumie pomaga jak umarlemu kadzidlo. Po mokremu każde obreczówki, nawet najzayafajniejsze o kant joji trzasnać Tylko tarcze Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sertom Napisano 27 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 Ivan - antyspec-protarcza Jak na moje to tak jak arni napisał, rewelacji przy żadnych caliperach nie będzie, wymienić na klocki anty-aqua i jak się nie sprawdzi - posłuchać się Ivana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 27 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 Dokładnie, nie ma co oczekiwać cudów po zmianie szczęk, i tak nie dorastają do pięt tarczom. Klocki to najtańsza i prawdopodobnie najrozsądniejsza opcja w poprawie działania szczękowców Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0SM Napisano 27 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 Dziękuję wszystkim za sugestie i rzeczowe odpowiedzi.Tarcze, rzeczywiście - mogłyby stanowić rozwiązanie, jednak znacząco przekroczyłyby mój budżet, a z drugiej strony jestem raczej przyzwyczajony do v-brakeów.Jeśli chodzi o klocki... Ponownie zwróciłem się do wiadomych stron, a tam wybór jeszcze większy niż uprzednio, gdy szukałem szczęk. Macie jakieś swoje sprawdzone modele warte polecenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mess Napisano 27 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 no tak, przy tarczach to wypada kupić nowy rower. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.