Skocz do zawartości

[rama] przałajowo-turystyczna

perqsista

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Szukam ramy spełniającej następujące założenia:

- geometria zbliżona mniej więcej do ramy przełajowej
- pod widelec bez amortyzacji + baranek
- mieszcząca  opony w rozmiarze 700x40C
- otwory montażowe dla bagażnika co najmniej dolne (zamiast górnych mogę od biedy zastosować adapter na sztycę)
- mocowanie hamulca tarczowego
- cena do 1000zł/ za nową

Początkowo oczywistym wyborem była rama Accent CX ONE ale wygląda na to, że nie posiada zadnych otworów na bagażnik
Później myślałem o Accent Nordkapp ale przeglądając w necie zdjęcia rowerów na tej ramie z przykrótkim sztywnym widelcem i barankiem, nie wzbudziły one mojego zachwytu :)

Byłbym wdzięczny gdyby ktoś coś doradził.

• Mod Team
Napisano

Będzie ciężko z takim relatywnie małym budżetem...

Przyjdzie Ci chyba szukać jakiś rozbiórkowych aluminiaków z kategorii gravel/adventure...

Może spróbuj przyatakowac MarcinaGolucha czy niezorganizowałby Ci samej ramy od Revolt'a?

W wersji bazowej ten rower kosztuje jakieś 600 funtów, czyli cos koło 3500PLN, zatem, niewykluczone, ze rame za klocka daloby się zorganizować. 

Teoretyzuję, przyatakuj Marcina

14718686377_7948cc9627_c.jpg

Revolt z sakwami wyglada tak...

Naprawde fajne, przełajowo-turystyczne ramy to już spory wydatek...

Inną opcja jest Planet-X London Road

http://www.planetx.co.uk/i/q/FRPXLONROD/planet-x-london-road-frameset

Aktualnie do wyciągniecia za 180 funtów plus przesyłka. 40mm wchodzi, błotniki, bagażnik. Bardziej to commuter niz podróżówka, no ale na bezrybiu...

Szacunek...

I.

• 3 tygodnie później...
Napisano

No i od kilku dni jeżdżę :)

Fajna rama. Teraz służy jako miejska szosa na dojazdy do pracy.

Kierownica i napęd szosowy muszą trochę poczekać.

Włożyłem trochę $ w obręcze i piasty  pod tarcze i kilka dupereli

Napęd, tylny błotnik, bagażnik na chwilę obecną przełożone z trekinga. Hamulce szosowe więc musiałem dokupić szosowe klamki.

Jeździ się super więc nie wiem czy zdecyduję się ostatecznie na koncepcję szosowo-przełajową.

Ważyłem grata przed założeniem błotników i bagażnika i wyszło 9,8 kg,  wersja na zdjęciu pewnie ok 11kg. 
Przy rozmiarze ramy 57 to chyba niezły wynik.

IMG_20160316_171054.jpg

Napisano

Jak te obręcze ci się sprawują?

Rozważam je w wersji pod szczękówki do szosy i każda opinia będzie cenna.

Napisano

Frameset w tym kolorze byl za 150? Sam czesto sprawdzam planetx i czekam na jakas okazje, ale od dlugiego czasu frameset tylko w kolorze niebieskim jest za 150

Napisano

Ciężko coś powiedzieć o obręczach. Przejechałem dopiero 150km. Jak na chwilę obecną wszystko OK. Co do ceny frameseta nie wiem czy to był błąd czy jednak promocja weekendu w czasie jak kupowałem. Koszt 149 GBP. Dzień po tym jak kupiłem już nie było tego koloru w tej cenie.

• Mod Team
Napisano

Hamulce szosowe więc musiałem dokupić szosowe klamki.

To akurat nie było konieczne, jeździłem na BB7 Road z klamkami o emtebecznym uciagu. Krórszy, przyjemniejszy skok klamki i tylko minimalna utrata modulacji.

Oby sie dobrze i bezproblemowo jeździło   :thumbsup:

Szacunek...

I.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...