Skocz do zawartości

[spinka]czy nie osłabia łańcucha?

baksik22

Rekomendowane odpowiedzi

to są różne rodzaje spinek Connexa ? ja kupiłem łańcuch Connexa na 8 biegów z seryjna spinką i była ona zupełnie inna od tej która pokazał Amoniak- żeby ją rozpiąć potrzebny był skuwacz !! wywaliłem ją od razu i założyłem SRAMa <_< jak znajde zdjecie gdzieś to pdlinkuje...

wiem Tooreck Chorzowski bracie o czym mówisz <_< Jak skłądałem znajomemu rower na zamównie to też kupiłem łancuch conneXa na 8 speed. A to dlatego ze od długiego czasu sam pomykałem na łanuchu Connexa ale na 9.

I tu zaskok dostałem taką spinke jak pokazałeś na fotce :025: .... ta jest beznadziejna ... ale powiem ci jak ją założyć :

1) Przekładasz tą część z dwoma pinami przez łańcuch

2) Potem dajesz tą drugą częsć na jeden z pinów i przekręcasz otwór na drugą strone

3) <_< i tu spinka wydaje się za krótka żeby przełożyć drugi pin ..... ale trzeba wygiąć łańcuch żeby dało się go przęłożyć.... IMHO rozwiązanie kiepskie

A wracając do spinki na 9 jest kapitalna otwieram ją 2 palcami naprawde POLECAM. Biorąc pod wzgląd że 95% znajmych mających spinke SRAMA twierdzi że bardzo kiepsko się ją otwiera w porównaniu z ConneXem

pzdr Cub_s

• 4 tygodnie później...

W ostatnią niedzielę pojechałem z bratem do lasu - przed wyjazdem założył sobie nowiutki łańcuch hg73, spiął skuwaczem używając tego oryginalnego pina shimano, który ma być bardzo mocny :)

Po 17 kilometrach urwał łańcuch - fartownie, że zawsze wożę ze sobą spinkę "na wszelki wypadek" ;) i dało się spokojnie wrócić.

Dla porównania ja mam łańcuch pc970 ze spinką od 3000 km i zero problemów... Generalnie to zależy chyba od szczęścia, ale na pewno spinka nie osłabia łańcucha.

Mi raz zdarzyło się, że na kamienistym zjeździe spinka się rozpięła. Ale spinka SRAMA jest na tyle tania, że zawsze wożę kilka na wszelki wypadek. Ze dwa razy zerwałem łańcuch na maratonie i wtedy nie pieprzyłem się ze skuwaniem tylko spinałem spinką. Bardzo dobrze pracuje i z łańcuchami SRAM'a, Shimano i Rohloff'a.

A spinka Connexa na 9 jest dużo lepsza, ale i dużo droższa (6 razy).

A do czyszczenia roweru, zawsze zdejmuję łańcuch.

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Witam

Kupiłem ostatnio spinkę do łańcucha a to moja pierwsza nigdy wcześniej nie miałem takowej ale myślę że jest z nią coś nie tak a konkretnie obie strony spinki są identyczne, zobaczcie na zdjęcia, spinka w ogóle się nie zatrzaskuje nawet troszeczkę a jak zapnę to zostaje luz (delikatnie chodzą ogniwka równolegle do siebie) zaznaczone jest na zielono na zdjęciu, co o tym sądzicie czy któraś ze stron tej spinki powinna sie różnić od drugiej, i drugie pytanko czy mogę te spinke SRAMA założyć do łańcucha SHIMANO ? dzięki

http://lukasz324.w.interia.pl/pliki/spinka.jpg

jesteś 100% pewny ża jest wszystko ok? a ten luz ma być taki? bo jeszcze po zapięciu patrząc z boku to inaczej są powycinane te scianki ogniwa, widać to na pierwszym zdjęciu, że ta ścianka którą widać całą jest bardziej podcięta do lewej strony a ta druga w tle jest bardziej podcięta z prawej strony i tez jest to prawidłowe? nie chce poprostu założyć jej (jeżeli jest coś nie tak) i zgubić gdzieś w lesie :/

Ten luz być musi bo inaczej nie rozepniesz łańcucha :) Zauważ żeby bez problemów rozpiąć łańcuch musisz te spinke najpierw "ścisnąć" i dopiero później rozłączyć. Podczas jazdy łańcuch jest napięty więc nie ma mowy o żadnym rozpięciu. Mam taką spinke od dawna i działa :) nawet użyłem jej do bransoletki z łańcucha :D

Opowiedzcie mi dokładnie jak się rozpina spinkę srama...mam taką, ale nigdy nie potrafiłem tego zrobić, a chętnie założyłbym do nowego łańcucha...Stary sram spięty spinką posiadający przebieg niecałe 1000km leży w garażu...po co ma sie spinka marnować... a łańcuch będzie zapasowy;)

W sumie napisałem to powyżej, ale trudno :) Musisz najpierw ją "ścisnąć" najlepiej całą powierzchnią, wystarczy złapać spinkę palcem wskazującym i kciukiem, później już tylko rozsunąć i rozpiąć :) Jak spinka jest nowa to chodzi dość ciężko, później będzie lżej :)

• 3 tygodnie później...

W sumie napisałem to powyżej, ale trudno ;) Musisz najpierw ją "ścisnąć" najlepiej całą powierzchnią, wystarczy złapać spinkę palcem wskazującym i kciukiem, później już tylko rozsunąć i rozpiąć :) Jak spinka jest nowa to chodzi dość ciężko, później będzie lżej :P

To chyba by musiał mieć stalowe palce. Ja moją kombinerkami zdejmuje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...