bender999 Napisano 25 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie zbudowanie prasy do łożysk. Chodzi mi o przyrząd uniwersalny, którym osadzę bezinwazyjnie łożyska zarówno w piastach jaki i w elementach zawieszeń. Elementem ściskającym ma być śruba. Czy ktoś z tu obecnych robił kiedyś coś takiego i chciałby się podzielić wiedzą: 1. Jakiego materiału użyć do pierścieni osadniczych? 2. Jakie są najpopularniejsze rozmiary łożysk w piastach i zawieszeniach? 2a. Ile mniejszą średnicę musi mieć pierścień osadniczy w stosunku do łożyska 3. Jak uzyskać maksymalną osiowość pracy takiego urządzenia? (unikanie tzw "skoszenia" łożyska) Wszelkie sugestie mile widziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 25 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 Spróbuj coś pomyśleć z tym. http://www.forumrowerowe.org/gallery/image/16999-praska-do-wciskania-misek-sterow/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 25 Lutego 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 Ja sobie taki przyrząd skombinowałem ze śruby na imbusa długości ok. 4m, nakrętki na nią, podkładek kilku różnych wielkości oraz tulei odpowiednich do rozmiaru łożyska. Z tymi ostatnimi jest największy problem, ale jak się ma dostęp do tokarki to problemu nie ma. Ja wykorzystałem kawałki od przyciętych kiedyś kierownicy i sztycy, o dziwo pasowały . Także prowizorka totalna, druciarstwo, itd, ale działa, łożyska już kilka razy zmieniałem i problemów nie było. Raczej lipa będzie z określeniem najpopularniejszych rozmiarów łożysk, po prostu producenci stosują różne rodzaje, w tym nietypowe. Standaryzacji tu nie uświadczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piciu256 Napisano 25 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 2a pierścień osadniczy musi mieć możliwie jak najbardziej zbliżoną średnicę do średnicy łożyska, ponieważ naciskając na środek się je uszkadza- trzeba wciskać o zewnętrzną krawędź 3 wystarczy że pierścień osadniczy nie będzie miał możliwości przechylania się za bardzo an śrubie- najoptymalniej by było jakby był nagwintowany- wtedy trzyma się idealnie pionowo względem osi śruby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 25 Lutego 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 Ja tam nowe łożyska wprasowywałem za pomocą starych . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piciu256 Napisano 25 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 też dobry pomysł- nie ma stracha że pierścień jest za mały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bender999 Napisano 25 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 Spróbuj coś pomyśleć z tym. http://www.forumrowerowe.org/gallery/image/16999-praska-do-wciskania-misek-sterow/ z montażem sterów i misek press fit nie mam problemu bo do tego praskę mam, problem jest z wprasowaniem łożysk w piaście w której oś jest montowana razem z drugim łożyskiem. Tak siak czy owak dzięki za zainteresowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piciu256 Napisano 25 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 problem jest z wprasowaniem łożysk w piaście w której oś jest montowana razem z drugim łożyskiem do tego najlepiej użyć imadła, albo prasy działającej na podobnej zasadzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bender999 Napisano 25 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 Ja tam nowe łożyska wprasowywałem za pomocą starych . to czasem pomaga, ale w niektórych przypadkach wprasowując drugim łożyskiem może ono złapać gniazda i wtedy znów trzeba wybijać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vdcmike Napisano 26 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 Jeśli chcesz tym wciskać łożyska ciasno siedzące to śruba zdecydowanie trapezowa a nie trójkątna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
inforobert Napisano 25 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2017 to czasem pomaga, ale w niektórych przypadkach wprasowując drugim łożyskiem może ono złapać gniazda i wtedy znów trzeba wybijać Na szlifierce stoczyć lekko stare łożysko. Po drugie, piastę podgrzać, a łożysko zamrozić. Wejdzie bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi