Skocz do zawartości

[~3500zł] Specialized Crosstrail czy Radon Scart

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Całkowita waga obciążenia roweru określona przez CUBE w zależności od przeznaczenia roweru ;

Rennrad: 115 kg
◾Mountainbike: 115 kg
◾Global Travel Series: 140 kg
◾Global Travel Series Sport: 140 kg
◾Cross Road Series: 115 kg
◾Country Lite Series: 140 kg
◾Urban Life Series: 140 kg
◾Cyclo Cross: 115 kg
◾Kinderrad bis 16“: 30 kg
◾Kinderrad ab 20“: 105 kg
◾BMX: 105 kg
◾Hybrid Mountainbike: 115 kg
◾Hybrid Tour: 140 kg

http://www.cube.eu/pl/service/faq/faq-detail/article/what-is-the-maximum-body-weight-my-cube-bike-is-approved-for/

Napisano

tylko ze poniżej jakiegoś poziomu to nie warto sprzętu kupować

Ale coś trzeba bo nie mam na czym jeździć, więc wychodząc z założenia nic nie kupię i będę drałował z buta? :-)

ale w czym ta rama jest lepsza od np. rometa?

Może nawet Rometa jest lepsza niż Cube, w sklepie mi mówiono że ich ramy są sztywne tam gdzie nie powinny i na odwrót. Czytałem też kilka opinii na forach. 6lat gwarancji na ramę mam przy Cube, wystarczająco długo żeby jak ktoś to gdzieś napisał "co ma pęknąć to pęknie a jak nie pęknie to pojeździ jeszcze dłużej niż gwarancja obejmuje". Zrozum też że muszę się na coś zdecydować, marek które robią rowery tego typu i brałem pod uwagę to Unibike Romet Trek Giant Ghost Specialized Cannondale Radon Cube Scott Kross i jeszcze coś pewnie było tylko już nie pamiętam. I ja tak mogę do śmierci wybierać między jednym a drugim producentem i jego produktem bo ten ma lepszy hamulec, ten lepszą ramę, ten znowu ładniejszy a ten droższy niż ten. Po prostu eliminowałem jedną markę po drugiej z różnych powodów i przystanąłem na Cubie. I znajdzie się pewnie i 5 rowerów lepszych osprzętowo, ale znowu cena to, hamulce może tamto a tu rama i w koło macieju :D brzmi głupio, a coś trzeba wybrać

Jeszcze go nie zamówiłem, jak masz propozycję to mi napisz, bo się odezwałeś jak zakończyłem wybór w zasadzie, a tak to się wypowiadały ze 2-3 osoby. Nie dziw się więc jeśli nawet mój wybór może być nie najlepszy bo się nie znam na rowerach i mówię to otwarcie, inaczej bym tego tematu nie zakładał.

115 kg

Nie dotarłem do tej informacji :-) dzięki

Napisano

Bo już się chcę powoli nastawić na zakup który planuję w przyszłym tygodniu. I powoli się nastawiłem na Cube'a w miarę ostatecznie. Jest czas żeby mnie wyprowadzić z ewentualnego błędu ^.^

Teraz się dowiedziałem że za Cannondale Quick CX 2 - 2015 mogę dostać cenę 3190zł... no i znowu moje przemyślenia zaczynają się od nowa :D On jest w prawdzie na osprzęcie Alvio, ale rama trzyma klasę (oglądałem ich produkcję w Galileo :D )

Napisano

Podsumowując - Romet Orkan 5.0 najtańszy i przyzwoity, napęd prawie że identyczny co Cube, lepszy amortyzator powietrzny. Hamulce w Romecie są tak samo kiepskie jak w Cube - miałem je w mojej Meridzie i mocy od początku brakowało przy 70 kg (!!!), co dopiero przy pełnym załadowaniu sakwami na wyprawie. Większa tarcza na przodzie nie pomogła, dodatkowo awaria w późniejszym czasie tylnego hamulca, nie odbijała klamka, a przedni co jazdę się zapowietrzał. Także ten element wymieniłbym w Romecie i rower byłby bezkompromisowy... Ale rozumiem że możesz nie chcieć Rometa, nie podoba się, boisz się o ramę - Twoja decyzja. Mi osobiście design Rometów się nie podoba i bym go nie kupiłbym choćby miał lepsze komponenty niż konkurencja. Cube ma słabiutki amortyzator, podstawowy modele sprężynowo-olejowy Suntoura, nic ciekawego, ale pewnie nie ugina się on najgorzej :) Jeśli twardość sprężyny będzie odpowiednia do wagi rowerzysty to powinno być akceptowalnie :) Mając amortyzator powietrzny jak Romet czy w/w GT masz możliwość dostosowania jego twardości - z sakwami i torbami trzeba pewnie będzie twardszego - wówczas sprężynowo-olejowy nie daję ci możliwości żadnej regulacji. Hamulce zarówno w Romecie, jak i Cube oraz GT są liche - mogą być z nimi kłopoty, a to już nie są V-Brake gdzie wszystko można zrobić na trasie - nie chciałbym żeby coś się z nimi stało 2000 km od domu :) Unibike Zethos ma sporo lepsze hamulce lecz amortyzator chyba niestety nie jest powietrzny - no i nie jesteś przekonany do wytrzymałości ram :) Cannodale to nic ciekawego, już lepiej Cube. Wybieraj pomiędzy Cube, a GT - drugi ma lepszy amortyzator, powietrzny, ale mniej biegów (9) i gorsze korby.

Napisano

Transeo jest godny uwagi ale za 3500 zł to jest przegięcie 

w specyfikacji podobny do Rometa Orkan 5.0 z 2015 roku za 2300 zł

Napisano

Dlaczego korby z GT miałyby być gorsze od tych z Cube'a? To nowe Alivio ze zintegrowaną osią.

Wybieraj pomiędzy Cube, a GT - drugi ma lepszy amortyzator, powietrzny, ale mniej biegów (9) i gorsze korby.
Napisano

@fotofx: NRX D RL Air to najtańsza wersja powietrznego NRXa (nie ma się czym podniecać bo nawet bez regulacji odbicia i kupa stali). Za 900 można kupić NRX S RL R Lite.

Napisano

Transeo jest godny uwagi ale za 3500 zł to jest przegięcie 

w specyfikacji podobny do Rometa Orkan 5.0 z 2015 roku za 2300 zł

Zauważ że Romet kosztuje katalogowo 3300 zł, na GT dostanie kilka stówek rabatu, jeśli się będzie targował. 

Dlaczego korby z GT miałyby być gorsze od tych z Cube'a? To nowe Alivio ze zintegrowaną osią.

No tak, nie wziąłem pod uwagę że to nowe Alivio i może być lepsze od kilkuletniego Deore :) Mój błąd, w ogóle wspominanie o tym ma mały sens - różnica jest zbyt mała. :) 

Napisano

Propozycja @@Pitof, jest naprawdę ciekawa i zdecydowanie atrakcyjniejsza niż Cube. Do ram z pod znaku GT można mieć takie samo zaufanie jak do Cannodale czy Specialized (Cube to taki niemiecki odpowiednik naszego Krossa i niczym szczególnym się nie wyróżnia). Uwierz mi , że naprawdę warto zainwestować w rower z amorem powietrznym - ewentualny późniejszy montaż takie amora to koszt min. 700-800 zł.

EDIT

GT daję dożywotnią gwarancję na ramę http://www.gtbicycles.pl/o-marce/dozywotnia-gwarancja-na-rowery-gt

Napisano

Mam 2 sklepy w Krakowie z tą marką rowerów z czego jeden ma ten model.

Biały:

http://www.mbike.pl/rower-gt-bikes-cross-28-transeo-1-0-2015-white(3,9458,28445).aspx

i Niebieski:

http://www.mbike.pl/Rower-GT-BIKES-TRANSEO-1-0-2016(3,9458,32846).aspx

Biały jest droższy ale ładniejszy :D Napiszę do nich czy jakiś rabat by zaproponowali.

A nie zauważyłem, biały jest z 2015 roku i na gorszym osprzęcie i jeszcze droższy hehe, odpada. Wysłałem zapytanie o rabat za ten model '16 i będę wybierał gdy tylko uzyskam odpowiedź :-)

A co do tej ramy, bardzo mi się w sumie podoba ten motyw Triple Triangle, oryginalnie :-)

Odezwał się jeszcze jeden ze sklepów oferując mi cenę równą 2900zł za tego Cube'a.

Jest to już naprawdę spoko. Biorąc pod uwagę że i tak muszę dokupić błotniki, bagażnik, uchwyt na bidon oraz w przyszłości rogi i licznik, czy jakąś nóżkę, wyjdę z kompletem w okolicach moich pieniędzy które mam odłożone na wydanie.

Napisano

Ten potrójny trójkąt to taki znak rozpoznawczy GT. Pamiętam jak jakoś w połowie lat 90 widziałem po raz pierwszy górskiego Agressora z taką ramą. Obecnie Cannondale & GT należą do jednej grupy.

Napisano

Zakładam, że rower kupujesz na parę lat. Zatem wybierz GT, bo po prostu warto. Za kilka miesięcy nie będziesz już pamiętał o 300 zł, ale za to nadal będziesz mógł się cieszyć lepszym rowerem.

Ewentualnie, skoro tak Ci się podobają białe rowery, to może podpytaj w tym sklepie, czy jeszcze mają dostępny model z 2015, bo oferują spory rabat:

http://rower.com.pl/gt-transeo-1-0-498991

Napisano

Darku ładnie wyszukałeś GT Transeo 1.0 za 3000 zł biała rama z dożywotnią gwarancją i wreszcie jakiś dobry amortyzator ;) żeby tylko można go było kupić :)

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Może podepnę się pod temat, a przy okazji podpytam o kilka rzeczy. 

Też zastanawiam się nad rowerem GT, ale nie mam możliwości się do takowego przymierzyć.

Jaką koniec końców ramę wybrałeś dla siebie. Jak ty mam również 186-187 wzrostu, a noga 85-86.

Mam porównanie ze Scottem sub cross XL na którym siedziałem i miejsca nad rurą górna było w sam raz. Próbowałem rozszyfrować ich tabelkę http://www.scott-sports.com/pl/pl/products/241538008/SCOTT-Sub-Cross-30-Men-rower/  ale patrząc na wymiar D coś ty nie gra. Powinno być D+F? D+F-E? Ktoś tam się nie postarał. 

Znalazłem jeszcze coś takiego: http://contenderbicycles.com/product/scott-sub-cross-30-solution/

ale może ktoś bardziej doświadczony się wypowie, albo coś doradzicie. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...