morfeusz1805 Napisano 24 Lutego 2016 Napisano 24 Lutego 2016 Witam, Niby temat obalatany, ale po przeczytaniu wielu tematów, testów wróciłem do punktu wyjścia - więc juz nic nie wiem. Kiedyś wiele lat jeżdziłem na Maxxisach z bierznikiem na wertepy (modelu nie pamiętam). Była to opona bardzo lekka kevlarowa. Niby była to kostka ale opory toczenia miała przyzwoite. Ogólnie był zadowolony. Później aby odświerzyć kupiłem Schwalbe Land Cruiser. Opona pancerna, całkiem niezłe opory toczenia, ale waga to masakra. Przerzucenie się z 0,5kg na 1kg to przepaść. Więc za namową serwisu ze sklepu zmieniłem na Maxxis Larsen TT. Ale tak kiepskich oporów toczenia jeszcze nie doświadczyłem. Nawet nie wiedziałem że rower może tak cieżko sie poruszać. Dlatego po rau miesiącach chcę ponownie zmienić, ale już aby byc w pełni zadowolony. Początkowo chciałem Kenda Khan 1.75 z wkładką antyprzebiciową. Dobra, tania, przyzwoite opory toczenia, wytrzymała. Niby ok, ale nie mogłem znależć masy tej opnony. Z tego co mi wiadomo podchodzi prawie do 900g a to już prawie Land Criusery. Nastawiłem się na szerokość 1.75, ze względu na jazdę po asfalcie, ale nie wiem czy to dobry kierunek. Moja jazda to 90% szosa, reszta to wertepy leśne, piaski, szutry. Nie chcę kg kloca. Opona ma być wytrzymała, znakomite opory toczenia, dobre trzymanie podczas przechyłów w zakrętach. Ale jaka szerokość? Myślę że właśnie 1.75, ewentualnie 1.9 na asfalt i wertepy byłoby optymalnie. Cena? Chciałbym jak najtaniej (tak 100-150 za komplet). Jest to możliwe czy trzeba jednak wydać sporo więcej?
cervandes Napisano 24 Lutego 2016 Napisano 24 Lutego 2016 Brak [], bierznikiem, odświerzyć ... zlituj się. Smart samy 2,1 albo 2,25, Race Kingi. Jeśli bardziej gładkie to Conti Double Fighter II. Khany to szajs, miałem z wkładką i łapałem dwa kapcie tygodniowo, opona nylonowa więc na kropli wody można się zabić, do tego każda jedna po 1000km zdychała - a miałem ich kilka, 2 czy 3 wymieniłem na gwarancji a potem się wkurzyłem, porąbałem siekierą i wywaliłem. Szersza opona przy takim samym ciśnieniu stawia niższe opory, dlatego mam Smart Samy 2,25 i latam tak samo albo i szybciej niż na semi slickach.
Mod Team adamos Napisano 24 Lutego 2016 Mod Team Napisano 24 Lutego 2016 Temat usunięty. Powód: - pkt. 2b zasad pisania - brak klamrowego nazewnictwa tematu. Zobacz tutaj, jak założyć poprawnie temat: http://www.forumrowerowe.org/topic/9018-zasady-pisania/ .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.